Hjorte ramt af fly og en odder i stuen: 2024 blev opsigtsvækkende for dyreredderne
De frivillige reddere hos Dyrenes Beskyttelse oplevede lidt af hvert i 2024, da de rykkede ud til knap 40.000 sager om dyr i nød.

OBS til Medier: Vedhæftet er links med video og billeder fra dyreredninger til redaktionelt brug.
Hvordan griber man det an, når to hjorte er blevet ramt af et fly og ligger på landingsbanen? Når en odder har fundet sig til rette bag en sofa? Eller når en musvåge er blevet fanget i en fiskesnøre fem meter over jorden?
Udfordringerne har været mange og meget forskellige for de mere end 2.000 frivilligere dyrereddere hos Dyrenes Beskyttelse, der i det forgangne år er rykket ud til knap 40.000 sager om dyr i nød.
Beredskabet tæller frivillige, lokale dyrereddere, der står klar, når en sag ikke kan klares med vejledning over telefonen. Her er de med til at vurdere, hvordan dyret bedst bliver hjulpet videre, hvilket kan lede til, at dyret må forbi de frivillige på vores vildtplejestationer eller internater for at komme til hægterne.
Derudover er skytter en del af beredskabet, hvor de ofte arbejder sammen med schweisshundeførere. Skytterne hjælper med nødaflivninger, når et dyr er så ilde tilredt, at det ikke kan komme sig igen. Schweisshundeførerne bidrager, sammen med deres hunde, med at finde påkørt vildt, der måtte være flygtet fra ulykkesstedet.
Til og med november har danskerne i år grebet knoglen 141.824 gange og ringet 1812 for at få hjælp, råd eller vejledning til et dyr, som de var bekymret for. Vi har her samlet et bud på de ti mest opsigtsvækkende sager, som dyreredderne har håndteret i år.
Opsigtsvækkende dyreredninger i 2024
Hjorte ramt af flyvemaskine
Ved en landing på en flyveplads ramte et fly to hjortevildt. Det ene afgik ved døden efter kollisionen, mens det andet fortsat lå i live på landingsbanen, men uden at kunne bevæge sig. Efter tæt samarbejde med politiet og flyvepladschefen blev det koordineret, at der ikke landede fly, mens en schweisshundefører kunne komme hen og tilse dyret. Hjorten var desværre så ilde tilredt, at den måtte nødaflives.
Den omtumlede havørn
På en mark væltede en havørn rundt og virkede ganske omtumlet og muligvis forgiftet. En frivillig vildtplejer fra Dyrenes Beskyttelse tog ud til den store fugl og kunne konstatere, at den mildest talt ikke var på toppen, hvilket blev bekræftet i bilen på vej til vildtplejestationen, hvor den kastede op. Efter nogle dage i vildtpleje med ro, mad og drikke kunne havørnen heldigvis komme på vingerne igen.
En odder bag sofaen
En odderunge havde fundet vej ind i et hus via en åben havedør. Odderen havde herefter fundet ro bag sofaen, indtil ejeren af huset opdagede den noget uventede gæst. En dyreredder tog ud og fik indfanget odderen og sat den ud ved et nærtliggende vandløb.
Den første bæver i 2.500 år
Årets mest sensationelle dyr var bæveren, der pludselig dukkede op i en børnehave på Falster. Den var ganske afkræftet, og det viste sig, at der var en god grund til det. I Danmark har vi nemlig kun bævere i Nordsjælland og Vestjylland. Derfor blev en dna-prøve foretaget, der viste, at bæveren med al sandsynlighed havde svømmet fra Tyskland. Det var første gang i 2.500 år, at en bæver var indvandret til Danmark. Bæveren blev sidenhen genudsat i nærheden af, hvor den blev fundet.
Redningsaktion af ællinger tog et døgn
Ti ællinger faldt ned mellem en rist ved et hotel. Over et helt døgn fik dyrereddere i samarbejde med hotelpersonale, et kloakfirma og en fotobutik reddet ællingerne op ved at tape en teleskopstang sammen med et fiskenet og på den måde fiske dem op fra det ca. fire meter dybe hul. Efter et ophold på en vildtplejestation blev de genudsat ved en sø i nærheden.
Rævehvalpe faldt i kloakken
Pibelyde fangede et nabopars opmærksomhed. Det viste sig, at to rævehvalpe var faldet i et udækket kloakhul. Naboparret fik sammen med en dyreredder fisket hvalpene op, tørret dem af for snavs og placeret dem i et bur med åben låge sammen med vand og mad. Hen på aftenen begyndte hvalpene at kalde – formodentligt efter deres moder. Dagen efter var de væk – forhåbentligt fordi moderen havde været forbi for at hente dem. Kloakhullet blev efterfølgende dække til.
Musvågen skåret fri fra snor i seks meters højde
En ung kvinde fik på sin gåtur gennem skoven øje på en musvåge, der hang og kæmpede for at komme fri oppe i træerne. En fiskesnor havde fået fat i fuglen og straks ringede hun efter hjælp. En frivillig fra Dyrenes Beskyttelse kom til stedet og i samarbejde fik de skåret musvågen fri, der kunne flyve videre efter at have siddet og sundet sig.
Killing sad fast under bilen
En særdeles opmærksom bilist fik øje på en killing foran sin bil. Bilisten steg ud for at hjælpe den unge kat, men den kravlede op under bilen, hvor bilisten ikke længere kunne nå den. En dyreredder blev tilkaldt og kunne konstatere, at killingen var kommet til at sidde fast inde bag ved hjulet. Mens bilisten forsigtigt drejede på rattet, kunne dyreredderen liste killingen fri, og den kom efterfølgende på internat i Århus.
Da bunden røg ud af uglekassen
Et postbud var det rette sted på det rette tidspunkt, da vedkommende kom kørende forbi, samtidigt med at bunden røg ud af en uglekasse. Buddet tilkaldte hjælp. Tre unger overlevede og kom i vildtpleje, mens en fjerde desværre døde i faldet. Mens ungerne kom til hægterne, fik en af Dyrenes Beskyttelses frivillige træklatrer repareret kassen, så ungerne kunne komme retur. Og heldigvis vendte uglemor også retur til sine natugleunger sidenhen.
Slangen i kommoden
En ung kvinde i Århus fik sig noget af en forskrækkelse, da hun åbnede sin kommode med tøj. Der lå nemlig en slange. En dyreredder tog ud og fik indfanget slangen, der tilsyneladende ingen ejermand havde i lokalområdet. Derfor blev den bragt til Dyrenes Beskyttelse Århus.
Nøgleord
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Links
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum