Erhvervshus Nordjylland

SMV’ers overlevelse afhænger af, om de kan leve op til bæredygtighedskrav

Del

Hvis man som en lille eller mellemstor virksomhed ikke har styr på sine leverandørers bæredygtighed, risikerer man, at kunderne smutter i svinget.

Den grønne agenda fylder ekstremt meget i toppen af dansk erhvervsliv, og stadig flere små og mellemstore virksomheder (SMV’er) oplever, at deres kunder stiller bæredygtighedskrav, de skal leve op til. Det er nødvendigt for at forblive underleverandører. Den udvikling har vi set i længere tid, og den vil vokse markant i de kommende måneder og år, når nye bærdygtighedsdirektiver fra EU træder i kraft.

Bunden opgave

Når det gælder bæredygtighed, er det derfor ikke længere nok at have fokus på det, der foregår på egen matrikel. SMV’ernes overlevelse på sigt afhænger af, om de formår at leve op til de nye krav. Det betyder, at de fremover skal have indgående kendskab til, hvordan deres værdikæder performer på bæredygtighedsområdet.

I Erhvervshus Nordjylland oplever vi, at mange SMV’er er i tvivl om, hvordan de skal tilgå dén udfordring. Som SMV er man typisk en mindre spiller på den store arena og vant til klassisk sourcing, hvor pris og effektivitet er centrum for leverandørsamarbejder. Der er derfor ikke noget at sige til, hvis man er tvivlende i forhold til at bringe nye spørgsmål om bæredygtighed på banen. Men det er og bliver en bunden opgave, hvis man vil bevare sin position som leverandør til både store virksomheder og det offentlige.

Stærk markedsposition

For en SMV, som ønsker at sikre sine fremtidige afsætningsmuligheder, er tiden inde til at arbejde målrettet med bæredygtighed i værdikæderne – det vil sige hos leverandørerne i ind- og udland.

Udover at det bliver et lovkrav, så viser forskning, at SMV’er, som lykkes med at opnå bæredygtige værdikæder, typisk styrker deres konkurrenceevne. De kommer potentielt et skridt foran konkurrenterne, kan ofte skære ned på ressourceforbruget til produktion, transport og affald, og tilføje øget værdi til produkterne.

Ved at eliminere problemer med f.eks. arbejdsmiljø og forurening i værdikæderne, mindsker man samtidig risikoen for negativ omtale. Indsatserne kan endvidere bane vejen for udvikling af nye produkter, og åbne nye markeder, som kan bidrage til at sikre en stærk position ud i fremtiden.

Gratis sparring

Hvordan kommer SMV'er bedst i gang med at se på bæredygtigheden i sine værdikæder? En god mulighed er at gøre brug af de danske erhvervshuses nye landsdækkende indsats om netop dét. Der er tale om et gratis sparringsforløb, som i 2023-24 skal ruste mere end 1.000 SMV’er landet over til at håndtere udfordringerne og dermed minimere risikoen for at gå bag af bæredygtighedsdansen

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Om Erhvervshus Nordjylland

Erhvervshus Nordjylland en en del af nordjyske erhvervsfremme og tilbyder gratis og uvildig vejledning til alle små- og mellemstore virksomheder i Nordjylland. Virksomhederne kan få kortlagt deres udviklingsmuligheder af uvildige forretningsudviklere med specialiseret viden inden for områder som: Digitalisering, Grøn omstilling, Internationalisering og Arbejdskraft.

Erhvervshus Nordjylland er knudepunkt i nordjysk erhvervsfremme, og kan åbne dørene for virksomheder til et stort netværk af øvrige offentlige og private aktører. Derudover er Erhvervshus Nordjylland operatør på programmer, der gør det muligt at igangsætte målrettede udviklingsforløb i samarbejde med private rådgivere.

Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Nordjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Nordjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye