Klimabevægelsen i Danmark

Landsretten skal til december afgøre, om Lynetteholm skal sættes på pause. Klimabevægelsen håber på landvinding for klima, borgere og miljø

Del

I centrum for den retlige diskussion om Lynetteholm ligger den betydelige bekymring, som Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har rejst vedrørende blokering for tilløb af saltvand via Kongedybet til Østersøen

Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har anlagt en retssag mod både den danske regering og udviklingsselskabet By & Havn for at stoppe det kontroversielle infrastrukturprojekt Lynetteholm. Landsretten skal nu til december tage stilling til, om projektet skal sættes på pause, mens sagen behandles. Sagen starter i november og behandles over fem retsdage.

I retssagen har foreningen Klimabevægelsen i Danmark allerede opnået den vigtige sejr, at Landsretten har tiltrådt, at sagen har principiel betydning. Den kan blive afgørende for, hvordan infrastrukturprojekter vil blive udviklet i fremtiden. Domstolenes afgørelser i denne retssag vil danne præcedens og have vidtrækkende konsekvenser for kommende projekter. Den kan blive afgørende for fremtidens tilgang til bæredygtig og miljømæssigt ansvarlig infrastrukturudvikling.

Under sagen argumenteres for, at Lynetteholm-projektet, hvis det får lov til at fortsætte uhindret, kan forstyrre den delikate balance i det vitale og følsomme marine økosystem, som Østersøen er. Hvis balancen forstyrres, vil der blive udløst store mængder CO2 fra dødt ålegræs, hvilket vil påvirke klimaet negativt. 

- Vi mener at både regeringen og udviklingsselskabet By & Havn har et ansvar for at sikre en bæredygtig og ansvarlig udvikling af København og Danmark. Begge parter skal tage hensyn til de miljømæssige konsekvenser og sikre, at saltvandstrømmen gennem Kongedybet får lov at være i fred, og at de  hårfine balancer i Østersøen beskyttes, siger Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

De kommende retsmøder vil også fungere som platform for en grundig undersøgelse af de bekymringer, der er fremlagt af Foreningen Klimabevægelsen i Danmark. Den endelige afgørelse vil først blive truffet senere, men allerede den foreløbige behandling af spørgsmålet om opsættende virkning, giver mulighed for at præsentere vigtige beviser for offentligheden. 

- Vi ser frem til nu at få mulighed for at fremlægge synspunkterne om vandgennemstrømningen til Østersøen for landsretten. Det giver sig selv, at det er en sag, der kan få enorm betydning. Er det i orden at ændre på vandgennemstrømningen til Østersøen uden at høre de andre lande om deres mening? Hverken med Øresundsforbindelsen, Storebælt eller Femern måtte man ændre vandgennemstrømningen. Det bliver interessant at se, hvordan landsretten ser på, at man gør det lige præcis for Lynetteholm uden at høre de andre Østersølande, udtaler foreningens advokat Eskil Nielsen.

- Klimabevægelsen holder i denne sag fast ved at reglerne om gennemførelse af store infrastrukturer skal overholdes. Klimaet er en fælles sag for alle, og derfor har alle borgere en væsentlig interesse i, at man passer på klimaet, når man vedtager store projekter. Reglerne skal overholdes, udtaler foreningens advokat Jonas Christoffersen.

Foreningen Klimabevægelsen i Danmark ønsker med retssagen at sikre, at beslutninger vedrørende større infrastrukturprojekter baseres på en afbalanceret tilgang mellem fremskridt, borgerinddragelse og klimamæssigt ansvar.

For yderligere information

Frederik R. Sandby 

Sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark - sandby@klimabev.dk // +45 2295 4047

Jonas Christoffersen

Advokat - jc@oclaw.dk // +45 4123 8861

Eskil Nielsen 

Advokat - en@enlaw.dk // +45 2339 0616Om Klimabevægelsen i Danmark

Klimabevægelsen arbejder målrettet med at mobilisere befolkningen, og vise den folkelige opbakning til ambitiøs og vidtrækkende klimapolitik.

Vi handler på klimaforskernes utvetydige og alvorlige konklusioner. Vores grundlag er videnskab.

Vi sørger sammen for, at politikerne bidrager til at skabe en sikker fremtid. Vores styrke er fællesskab. 

Vi tager et globalt ansvar, fordi vi ved, at klimakrisen først rammer befolkningsgrupper uden skyld, udenfor Danmarks grænser. Vores overbevisning er retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye