Landsretten skal til december afgøre, om Lynetteholm skal sættes på pause. Klimabevægelsen håber på landvinding for klima, borgere og miljø
I centrum for den retlige diskussion om Lynetteholm ligger den betydelige bekymring, som Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har rejst vedrørende blokering for tilløb af saltvand via Kongedybet til Østersøen
Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har anlagt en retssag mod både den danske regering og udviklingsselskabet By & Havn for at stoppe det kontroversielle infrastrukturprojekt Lynetteholm. Landsretten skal nu til december tage stilling til, om projektet skal sættes på pause, mens sagen behandles. Sagen starter i november og behandles over fem retsdage.
I retssagen har foreningen Klimabevægelsen i Danmark allerede opnået den vigtige sejr, at Landsretten har tiltrådt, at sagen har principiel betydning. Den kan blive afgørende for, hvordan infrastrukturprojekter vil blive udviklet i fremtiden. Domstolenes afgørelser i denne retssag vil danne præcedens og have vidtrækkende konsekvenser for kommende projekter. Den kan blive afgørende for fremtidens tilgang til bæredygtig og miljømæssigt ansvarlig infrastrukturudvikling.
Under sagen argumenteres for, at Lynetteholm-projektet, hvis det får lov til at fortsætte uhindret, kan forstyrre den delikate balance i det vitale og følsomme marine økosystem, som Østersøen er. Hvis balancen forstyrres, vil der blive udløst store mængder CO2 fra dødt ålegræs, hvilket vil påvirke klimaet negativt.
- Vi mener at både regeringen og udviklingsselskabet By & Havn har et ansvar for at sikre en bæredygtig og ansvarlig udvikling af København og Danmark. Begge parter skal tage hensyn til de miljømæssige konsekvenser og sikre, at saltvandstrømmen gennem Kongedybet får lov at være i fred, og at de hårfine balancer i Østersøen beskyttes, siger Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.
De kommende retsmøder vil også fungere som platform for en grundig undersøgelse af de bekymringer, der er fremlagt af Foreningen Klimabevægelsen i Danmark. Den endelige afgørelse vil først blive truffet senere, men allerede den foreløbige behandling af spørgsmålet om opsættende virkning, giver mulighed for at præsentere vigtige beviser for offentligheden.
- Vi ser frem til nu at få mulighed for at fremlægge synspunkterne om vandgennemstrømningen til Østersøen for landsretten. Det giver sig selv, at det er en sag, der kan få enorm betydning. Er det i orden at ændre på vandgennemstrømningen til Østersøen uden at høre de andre lande om deres mening? Hverken med Øresundsforbindelsen, Storebælt eller Femern måtte man ændre vandgennemstrømningen. Det bliver interessant at se, hvordan landsretten ser på, at man gør det lige præcis for Lynetteholm uden at høre de andre Østersølande, udtaler foreningens advokat Eskil Nielsen.
- Klimabevægelsen holder i denne sag fast ved at reglerne om gennemførelse af store infrastrukturer skal overholdes. Klimaet er en fælles sag for alle, og derfor har alle borgere en væsentlig interesse i, at man passer på klimaet, når man vedtager store projekter. Reglerne skal overholdes, udtaler foreningens advokat Jonas Christoffersen.
Foreningen Klimabevægelsen i Danmark ønsker med retssagen at sikre, at beslutninger vedrørende større infrastrukturprojekter baseres på en afbalanceret tilgang mellem fremskridt, borgerinddragelse og klimamæssigt ansvar.
For yderligere information
Frederik R. Sandby
Sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark - sandby@klimabev.dk // +45 2295 4047
Jonas Christoffersen
Advokat - jc@oclaw.dk // +45 4123 8861
Eskil Nielsen
Advokat - en@enlaw.dk // +45 2339 0616
Om Klimabevægelsen i Danmark
Klimabevægelsen arbejder målrettet med at mobilisere befolkningen, og vise den folkelige opbakning til ambitiøs og vidtrækkende klimapolitik.
Vi handler på klimaforskernes utvetydige og alvorlige konklusioner. Vores grundlag er videnskab.
Vi sørger sammen for, at politikerne bidrager til at skabe en sikker fremtid. Vores styrke er fællesskab.
Vi tager et globalt ansvar, fordi vi ved, at klimakrisen først rammer befolkningsgrupper uden skyld, udenfor Danmarks grænser. Vores overbevisning er retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark
Folkets Klimamarch: Tusindvis på gaden for et grønt Europa2.6.2024 14:22:52 CEST | Pressemeddelelse
Lige nu marcherer tusindvis af borgere i syv danske byer. Gennem folkelig opbakning vil Folkets Klimamarch give politikere mandat til en hurtig grøn omstilling
I dag går folk på gaden for et grønt valg på tværs af EU2.6.2024 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Når danskere i dag går på gaden til Folkets Klimamarch, sker det samtidig med folk over hele EU. Der er annonceret demonstrationer på tværs af 12 europæiske lande denne weekend.
Wakeup call fra europæiske bedsteforældre29.5.2024 06:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 31. maj 2024 klokken 12.00 bliver Bedsteforældre for Klima ”whistleblowere” foran deres respektive europæiske parlamenter og i flere større byer.
Åbent brev til regeringen: Nordsøaftalen bør revideres28.5.2024 17:07:49 CEST | Pressemeddelelse
Fossilfri Fremtid og 16 andre NGO’er, samt knapt 100 forskere opfordrer i et åbent brev regeringen til at fremrykke stop for udvinding af olie i Nordsøen.
Folkets Klimamarch går på gaden den 2. juni for ambitiøs europæisk klimahandling21.5.2024 09:48:59 CEST | Pressemeddelelse
Folkets Klimamarch marcherer for at vise den folkelige opbakning til den grønne omstilling og en række konkrete tiltag, heriblandt målet om europæisk klimaneutralitet i 2040, 30 pct. beskyttet natur i EU og en storstillet indsats for et grønnere landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum