Mange gravide tager probiotika trods usikkerhed om effekten

Folsyre, jern, D-vitamin og calcium er blandt de kosttilskud, som Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage for at støtte deres og fosterets sundhed. Men mange vordende forældre vælger også at tage probiotika som f.eks. Lactobacilli under deres graviditet, selvom flere studier antyder, de har en meget lille eller ingen effekt i ukomplicerede, sunde graviditeter.
En ny undersøgelse fra Aarhus Institute for Advanced Studies (AIAS) og Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, i samarbejde med McMaster Universitetet i Canada, viser, at mange vælger også at tage probiotika, fordi de ikke bekendt med beviserne for, om det gavner forældrenes eller børnenes sundhed. Ph.d. og AIAS Fellow, Luseadra McKerracher, der var hovedforfatter på undersøgelsen, forklarer:
"Vores undersøgelse viser, at mange gravide tager probiotika uden at vide, om eller hvornår det kan være gavnligt. I vores undersøgelse gennemgik vi flere tidligere studier fra hele verden, og de giver ikke noget bevis for, at der i en normal og sund graviditet er nogle sundhedsmæssige fordele i at tage probiotika."
Det betyder, at vordende forældre med ukomplicerede graviditeter kan overveje kan lade probiotikaen stå på hylderne i apoteket, mens det i tilfælde, hvor den gravide fx er i risiko for graviditetssukkersyge kan gavne, forklarer Luseadra McKerracher:
"Der er stigende bevis for, at visse probiotika kan være gavnlige for gravide med graviditetssukkersyge, som er en betydelig risikofaktor for udviklingen af diabetes eller andre stofskiftesygdomme både hos fødende forældre og deres børn senere i livet. Og vi ved, at netop graviditetssukkersyge er stigende over hele verden. Det gælder også her i Danmark, hvor op til 4-6% af danske graviditeter nu er påvirket af denne sygdom."
Uddannelse og indkomst spiller måske en rolle
Undersøgelsen, der analyserede data fra 341 gravide i Canada, viser også, at den socioøkonomiske status af de gravide i højere grad spiller ind end sundhedsmæssige bekymringer, når det kommer til brugen af probiotiske kosttilskud under graviditeten.
"Vi kan se fra vores undersøgelse i Canada, at uddannelse og indkomst spiller en central rolle for, om man tager probiotiske kosttilskud under graviditeten. Men om det også er tilfældet i Danmark, ved vi endnu ikke. Vi ved dog, at forældres ernæring og sundhed omkring undfangelse og under graviditet har en betydelig indvirkning på barnets sundhed gennem hele livet. Derfor er det vigtigt, at alle, der planlægger en graviditet eller er gravid, har lige adgang til sundhedspleje," forklarer Luseadra McKerracher.
Og selvom undersøgelsen er baseret på forventende forældre i Canada, kan de sociale uligheder også spille en rolle i Danmark, siger Luseadra McKerracher.
"Ligesom i Danmark har Canada et universelt sundhedssystem og en ambition om lige adgang til alle former for sundhedspleje og sundhedsressourcer, men på trods af det kan vi se eksempler på ulighed i prænatal pleje i begge systemer," forklarer hun.
Forskerne bag undersøgelsen håber nu at følge op med flere undersøgelser både i Canada og Danmark, som blandt andet vil undersøge de forskellige faktorer, som gravide tager i betragtning, når de beslutter, om de vil bruge kosttilskud som fx probiotika eller ej.
Bag om forskningsresultatet:
Studietype: Tværsnitsundersøgelse med anvendelse af prospektive surveydata, der er blevet analyseret ved hjælp af multivariat logistisk regression.
Samarbejdspartnere: Professor, Deborah M Sloboda, McMaster University, Associate Professor, Beth Murray-Davis, McMaster University, Diætist, Lindsay Zalot, Healthy Families Hamilton, og Dr. Vanessa Parlette Healthy Families Division, Hamilton, Jordemoder Diana Høtoft, Aarhus Universitets Hospital.
Ekstern finansiering: Healthy bUGS for HEALTHy babies (HUGS FOR HEALTH), støttet af Canadian Institutes for Health Research. Hovedforfatteren modtager også lønunderstøttelse som AIAS-cofund-fellow fra ERC Horizon 2020 og AUFF.
Evt. interessekonflikt: Ingen
Link til publikation:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213434423000166
Kontakt:
Ph.d., AIAS Fellow, Luseadra McKerracher
Institut for Folkesundhed og AIAS
luseadramckerracher@aias.au.dk
Billeder
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum