Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.

Når infektioner som fx malaria raser i kroppen, går det hårdt ud over vores røde blodlegemer, som risikerer at gå i stykker. Og når dét sker, slipper hæmoglobin ud i blodbanen, og det kan føre til såkaldte oxidative skader.
Skaderne opstår, fordi cellerne bliver udsat for reaktive iltmolekyler, der dannes i blodbanen når ilt kommer i kontakt med det frie hæmoglobin. Hvis kroppen får for mange oxidative skader, kan det forårsage skader på blodkar, nyresvigt, betændelsestilstande, blodpropper og celledød i vitale organer.
Heldigvis har kroppen et redningshold klar. Det består af blodproteinet haptoglobin, som binder og neutraliserer hæmoglobin og af receptoren CD163, som sidder på overfladen af makrofagceller. CD163s opgave er at binde haptoglobin-hæmoglobin komplekset, som efterfølgende optages i makrofagcellen, hvor den bliver nedbrudt. Men præcis hvordan CD163 binder og optager haptoglobin-hæmoglobin, har forskere altså først nu fået indsigt i.
Forskere fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet har nemlig, som de første i verden, afdækket den præcise struktur af CD163 bundet til haptoglobin-hæmoglobin, hvilket giver et unikt indblik i hvordan receptoren fungerer.
Det er ikke første gang, at lektor Christian Brix Folsted Andersen og forskergruppen bag har undersøgt kroppens forsvar mod hæmoglobin, men studiet her går et spadestik dybere, fortæller han:
”Vi har tidligere beskrevet, hvordan proteinet haptoglobin binder hæmoglobin og forhindrer det i at gøre skade i blodbanerne. Det, vi kan se i vores nye forskning er, hvordan CD163’s unikke struktur gør det muligt for kroppen at effektivt genkende, binde og optage haptoglobin--hæmoglobin. Det er et vigtigt gennembrud, fordi det kæder tidligere funktionelle og strukturelle observationer sammen”.
Forskningen åbner også for en lang række muligheder, siger lektor Christian Brix Folsted Andersen:
”Nu kan vi dykke ned i, hvordan CD163’s struktur og funktion har udviklet sig gennem evolutionen, og om lignende mekanismer findes i andre arter. Samtidig kan det være relevant at analysere, hvordan CD163 interagerer med andre proteiner og molekyler i kroppen, og hvilke faktorer der regulerer dens aktivitet.”
Bag om forskningsresultatet
- Studietype: Grundforskning
- Samarbejdspartnere_Justin M. Kollman (University of Washington, USA), Jonas H. Graversen (Syddansk Universitet), Thomas Boesen (MBG, AU), Anders Etzerodt (AU), Søren K. Moestrup (AU)
- Finansiering: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond
- Oplysninger om eventuelle habilitetsproblemer:Ingen
- Læs mere i den videnskabelige artikel: https://www.nature.com/articles/s41467-024-55171-4
Kontakt
Lektor Christian Brix Folsted Andersen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: +45 30264855
Email: cbfa@biomed.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ny podcastsæson om blod, stoffer og videnskab10.7.2025 10:24:22 CEST | Pressemeddelelse
Når man står med et lig - hvordan finder man så dødstidspunktet? Og hvad siger danskernes tis om den mængde hash, vi ryger? Nu udkommer anden sæson af den populære podcast "Tæt på Retsmedicin", som denne gang tager lytterne med ind i laboratoriet.
Opdagelse i lille primat kan bane vejen for bedre stamcellebehandlinger8.7.2025 11:28:38 CEST | Pressemeddelelse
For første gang har forskere fundet og isoleret voksne stamceller fra en ikke-menneskelig primat. Det kan ændre hele grundlaget for, hvordan vi udvikler behandlinger med stamceller.
Alt, vi troede om løbeskader var forkert, viser dansk studie7.7.2025 13:47:06 CEST | Pressemeddelelse
Studie med over 5200 løbere viser, at løbeskader ikke opstår gradvist over tid – men oftest i løbet af ét enkelt løbepas. Millioner af løbere får dermed forkert vejledning af sportsure, advarer forsker.
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum