Energinet peger på kabelruter til omformerstation
Miljøstyrelsen holder de næste godt to uger en supplerende høring i forbindelse med miljøvurderingen af Energiø Bornholm. I den forbindelse har Energinet konkretiseret projektet på Bornholm og indsnævret området til nedgravning af kabler til fem konkrete ruter, hvor kabler kan graves ned.
Energinet er nu kommet så langt i sin planlægning af Energiø Bornholm, at vi kan pege på fem konkrete ruter, hvor der kan nedgraves kabler fra den sydbornholmske kyst og ind til det område, hvor den kommende omformerstations skal placeres.
Konkretiseringen af kabelruterne offentliggøres som led i, at Miljøstyrelsen de kommende to uger holder en såkaldt supplerende høring i forbindelse med miljøkonsekvensvurderingen af projektet. Miljøkonsekvensvurderingen af landanlæggene til Energiø Bornholm dækker både stationerne på Sjælland og Bornholm og kablet imellem. Den supplerende høring omhandler primært placeringen af den kommende station ved Solhøj i Høje-Taastrup Kommune på Sjælland, men Energinet bruger også høringen til at indsnævre det område, der er udset til kabler.
”Vi har lavet forskellige undersøgelser af undergrunden og naturen i området på Sydbornholm, så vi nu ved, hvor det er bedst at placere kablerne. Det betyder, at vi har indsnævret det store område til nedgravning af kabler til fem kabelruter, der løber fra kysten i Sose og Arnager Bugt og ind til den kommende station”, siger Tove Krogh Stockmarr, der er projektleder for miljøkonsekvensprocessen på land for Energiø Bornholm.
Mulighed for justering
De udvalgte kabelruter er 150 meter brede, men selve kabelgraven inklusiv arbejdsareal er kun 30-50 meter brede. De brede ruter er udvalgt for at sikre, at der er mulighed for at justere selve placeringen af kablerne. Samtidig kræver installationen af kablerne et arbejdsbælte på op til 50 meter i bredden, så der er plads til både gravemaskine, kørevej og de store kabeltromler, som kablerne kommer på. Den endelige placering af kablet vil blive fastlagt under inddragelse af blandt andet resultatet fra miljøundersøgelserne og efter aftale med lodsejerne.
”Vi går ud med nogle relativt brede bælter, så vi er sikre på, at vi har lavet en grundig miljø-vurdering af det område, hvor vi kan komme til at arbejde”, siger Tove Krogh Stockmarr.
Jorden kan dyrkes igen
Størstedelen af kabelruterne ligger på landbrugsjord. Når kablerne er installeret, kan jorden dyrkes igen. Der kan dog ikke bygges oven på kablerne, og der er også begrænsninger på at plante træer med dybe rødder. Energinet har været i kontakt med de lodsejere, der skal lægge jord til kablerne.
Den supplerende høring indskrænker også det oprindelige bruttoområde til omformerstati-onen til det område på 107 hektar, som Energinet har søgt Bornholms Regionskommune om at lave en lokalplan for.
Du kan læse mere om Energiø Bornholm på www.energinet.dk/bornholm
Nøgleord
Kontakter
Tove Krogh StockmarrProjektleder, Energinet
Tlf:40243382tsc@energinet.dkOm Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Første spadestik til ny Energinet-bygning i Erritsø16.9.2024 13:38:50 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdet med at udvide Energinets domicil på Tonne Kjærsvej i Erritsø er nu officielt gået i gang. Fredag den 13. september blev første spadestik taget til byggeriet, som i løbet af de næste to et halvt år vil rejse sig på marken mellem Energinets nuværende hovedbygning og Kolding Landevej. Naboer og trafikanter på især Kolding Landevej har måske i løbet af august og september lagt mærke til mindre forberedende aktiviteter forud for byggeriet. Her er nogle få nedslag i vigtige begivenheder i tidsplanen: I denne uge begynder arbejdet med at etablere indkørsel til byggepladsen fra Kolding Landevej. I uge 40 bliver der opsat en skurby til de medvirkende i byggeriet. I uge 44 begynder opstillingen af den første tårnkran, hvorefter grave- og betonarbejdet går i gang. I nogle perioder vil der være mere aktivitet end i andre, for eksempel med jord- og betonarbejde, som muligvis vil give nogle støjgener for Energinets nærmeste naboer. Det er muligt at følge med i milepælene for byggeriet på en
Ny tal opgjort på 98 kommuner: Se hvor grønt dit elforbrug rent faktisk er2.6.2024 13:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange virksomheder anvender Energinets miljødeklarationer til at opgøre, hvor grønt deres elforbrug er, fx til deres grønne regnskaber. Hidtil har der kun været tal for hhv. Østdanmark og Vestdanmark, men en ny miljødeklaration fra Energinet opgør time for time og for alle landets 98 kommuner, hvor strømmen kommer fra, og dermed hvor grøn den er.
Energinet indgår partnerskab med Siemens Energy og sætter fart på grøn omstilling16.5.2024 10:07:49 CEST | Pressemeddelelse
Elproduktionen og elforbruget mangedobles, og de næste fire år skal det vestdanske eltransmissionsnet udbygges med ca. 50 nye eller forstærkede 150 kV-højspændingsstationer. Siemens Energy har vundet opgaven og skal dermed hjælpe Energinet med at sætte fart i den grønne omstilling af elnettets ”motorveje”.
Danmark får brug for flere højspændingsledninger13.5.2024 09:08:49 CEST | Pressemeddelelse
Elproduktionen fra vind og sol mangedobles de kommende årtier. Det samme vil ske med vores elforbrug, i takt med at vi skifter til elbiler, varmepumper og laver grønne brændsler som fx brint. Meget mere strøm skal transporteres rundt i landet og over grænser. Det kræver store udbygninger af elnettet.
Viking Link indviet: Forbindelsen har allerede tjent millioner18.4.2024 16:59:03 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag den 18. april blev der officielt ’trykket på knappen’ for verdens længste elkabelforbindelse, Viking Link mellem Danmark og Storbritannien. Energinets og britiske National Grids fælles investering på 13 milliarder kroner udgør en vigtig brik i den grønne omstilling af energisystemet. Forbindelsen giver store indtjeningsmuligheder på grøn strøm for danske elproducenter og større forsyningssikkerhed for danske forbrugere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum