Vigtige aktører mener, at Barnets Lov sætter børn og familier tilbage

Del

Psykiatrifonden, Dansk Psykolog Forening og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab mener, at politikerne med dagens vedtagelse af Barnets Lov sætter børn og familier tilbage i stedet for at sætte børnene først, som det var intentionen.

Barnets Lov, der blev vedtaget fredag, har efter de tre organisationers mening et for entydigt fokus, og i iveren efter at beskytte barnet mod forældre, der ikke kan varetage omsorgen for barnet, kommer man til ikke alene til at nedtone eller fjerne den meget vigtige relation mellem forældre og børn, man overser også, at mange forældre kan meget, hvis de får den rette støtte.

Psykologbehandling uden forældre problematisk
Nina Tejs-Jørring, psykiater og formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab, kritiserer særligt den del af loven, der gør det muligt for børn at modtage psykologbehandling uden forældrenes vidende:

"Som børne- og ungdomspsykiater vil jeg sige, at det er en virkelig dårlig ide at udføre psykoterapeutisk behandling af børn uden at forældrene er involveret i behandlingen. Som et minimum skal de være informeret og have mulighed for at tale med behandlerne, ligesom man gør i andre sammenhænge. Det er et urimeligt krav at stille til børn, at de skal kunne bruge psykoterapi og udvikle sig uden støtte fra den familie, de lever i. Hvis man sammenligner med somatiske sygdomme, kan børn op til 15 år ikke modtage behandling uden forældrenes involvering. Så Barnets Lov øger stigmatiseringen af psykiske problemer, fordi den antager, at forældre som udgangspunkt er et problem og gør forældrene til børnenes modstandere. Det er er skidt for langt de fleste børn og familier. Vi risikerer, at mange forældre, der i dag beder om hjælp, i fremtiden vil forsøge at undgå kommunens indblanding af frygt for i hvilken ånd, de vil blive mødt," mener hun.

En hæmsko for godt samarbejde om hjælp
Marianne Skjold, der er direktør i Psykiatrifonden, mener at Barnets Lov kan komme til at skubbe børn og familier væk fra den hjælp, de har brug for:

”Mennesker med psykisk sygdom kan være – og er oftest – lige så gode og kærlige forældre, som alle andre. Men i Barnets lov sætter man det at barnets forældre har en psykisk sygdom i samme bås, som hvis barnet er udsat for overgreb. Vi ved fra vores rådgivningstelefon, at en del mennesker med psykisk sygdom opfatter systemet som en modstander, og det er en hæmsko for godt samarbejde i de familier, der har brug for fx et støttetilbud. Barnets lov kan betyde, at nogle børn og familier kommer længere væk fra den hjælp, de kan have brug for,” siger hun.

- En 12-årigs psyke er et stort ansvar
Eva Secher Mathiassen, der er formand for Dansk Psykolog Forening er kritisk over for den usikre kvalitet og kompetencer hos de behandlere, børnene kan møde, når de fremover kan indgå i behandlingstilbud hos civilsamfundsorganisationer:

”At stå med et 12-årig barns psyke i hånden er et meget stort ansvar, og det kræver en bundsolid faglighed at behandle børn uden at gøre ondt værre. Børnene bliver med Barnets lov efterladt uden offentlig kvalitetssikring og har ingen reel mulighed for at klage,” siger hun.

De tre organisationer har alle udtrykt sig kritisk i lovgivningsprocessen, men føler sig ikke hørt. Nu vil de sammen gå til partierne, der står bag loven, og rejse deres kritik og bekymringer.

Yderligere oplysninger:

Marianne Skjold: 51 43 99 16

Nina Tejs-Jørring: 40 20 05 17

Eva Secher Mathiassen: 60 61 05 32

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Psykiatrifondens mindeord om Elsebeth Stryhn2.5.2025 08:52:01 CEST | Pressemeddelelse

I den brede offentlighed var Elsebeth Stryhn mest kendt for sin mangeårige ledelse af familievirksomheden Stryhn’s og som et menneske med en mønsterbrydende erhvervskarriere på et tidspunkt, hvor blot fem procent af de kvindelige studerende på cand. merc.-uddannelse var kvinder. Men for os, Anne Lindhardt og Marianne Skjold, hhv. tidl. formand og adm. direktør for Psykiatrifonden, var Elsebeth Stryhn også et menneske, som har haft afgørende betydning for Psykiatrifonden.

Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper24.3.2025 09:10:06 CET | Pressemeddelelse

I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye