Se billederne: WWF Verdensnaturfonden udsætter 600 sjældne sommerfugle på Sydsjælland
For 200 år siden levede der et stort antal ikoniske dyre- og plantearter på Knudshoved Odde. De fleste er desværre forsvundet. Nu har WWF Verdensnaturfonden genskabt naturen i området, så flere truede og sårbare dyrearter kan klare sig. Formålet er at skabe stærke selvreproducerende bestande.

Der er kun få procent rigtig vild natur tilbage i Danmark. Samtidig er mange dyr og planter – især de mest truede og sårbare arter – i tilbagegang. I alt er 1.844 danske arter truede. Den udvikling arbejder WWF Verdensnaturfonden hver dag for at vende.
En af de arter, der er i kraftig tilbagegang, er okkergul pletvinge. Den smukke sommerfugl var tidligere udbredt over store dele af landet, men er i dag næsten helt forsvundet på Sjælland, herunder fra naturområdet Knudshoved Odde.
Men nu vender sommerfuglen tilbage til det sydsjællandske landskab.
Konkret udsætter WWF Verdensnaturfonden hele 600 eksemplarer af netop okkergul pletvinge. Det sker, efter WWF Verdensnaturfonden i længere tid har arbejdet med at opdrætte sommerfuglene og samtidig genskabt og genoprettet naturområdet på Knudshoved Odde.
Naturorganisationen glæder sig over, at sommerfuglene nu kan komme på vingerne i naturen.
”Det er fantastisk, at vi nu er så langt med projektet og med at genskabe naturen, at vi kan sætte sommerfuglene ud i naturen. Vi har genskabt et stort blomsterrigt, varieret naturområde, som passer godt til truede og sårbare arter. Det giver den nødvendige infrastruktur, så vi kan få robuste, selvreproducerende bestande af sårbare og truede sommerfugle her på Knudshoved Odde,” siger Anne-Kristine Sverdrup, seniorrådgiver inden for dansk natur i WWF Verdensnaturfonden.
Okkergul pletvinge betegnes som ”sårbar” ifølge den danske Rødliste, som er en oversigt over uddøde, truede og sårbare i Danmark.
I næste måned udsætter WWF Verdensnaturfonden yderligere to sommerfuglearter, hvoraf den ene, markperlemorsommerfuglen, betragtes som særligt truet. WWF Verdensnaturfonden udsætter også to stærkt truede biller, grøn og sort pragttorbist, som ligeledes er forsvundet fra naturområdet, som ejes af Rosenfeldt Gods.
WWF genopretter dansk natur til gavn for biodiversiteten
Projektet er et af flere store danske naturprojekter, som WWF Verdensnaturfonden igangsatte i 2022. Via naturprojekterne genopretter WWF Verdensnaturfonden sammen med en række danske fonde naturområder, etablerer levesteder og giver en håndsrækning til en række fredede, truede og sårbare danske dyrearter.
Blandt projekterne er Knudshoved Odde på Sydsjælland, som indtil for 200 år siden var et stort, sammenhængende landskab med et stort antal ikoniske dyre- og plantearter. I alt genskaber WWF Verdensnaturfonden et 10 hektar stort areal i området.
Ifølge Anne-Kristine Sverdrup har Danmarks natur akut behov for hjælp, hvis vi skal lykkes med at redde de mest truede arter.
”Der er kun få procent rigtig vild natur i Danmark. Halvdelen af vores arter af fugle, krybdyr og sommerfugle er i tilbagegang. Det er alarmerende. Derfor er det enormt vigtigt, at vi investerer i den danske natur, så vi kan genoprette naturen og beskytte både arterne og deres levesteder. Vi tror nemlig på, at en bedre og sundere dansk natur med højere biodiversitet vil kunne give os alle bedre naturoplevelser,” siger hun.
Målsætninger for WWF-projektet ”Det Gamle Land” på Knudshoved Odde
- At etablere ti hektar skovområde med ekstraordinær naturværdi
- At etablere cirka otte hektar skovlysning
- At opdrætte og genudsætte tre forsvundne sommerfuglearter over tre år for at skabe livskraftige bestande ved projektets afslutning i 2024
- At fordoble veterantræernes forventede levealder, så bøg og eg kan blive langt ældre
- At sikre den ene af Danmarks to sidste bestande af billen sort pragttorbist ved indsamling, opdræt og udsætning. I alt udsættes 2.000 til 3.000 biller i projektperioden
- At skabe en genetisk reservebestand af Danmarks sidste bestand af grøn pragttorbist gennem opdræt og udsætning. I alt udsættes 3.000 til 4.500 biller i projektperioden
Nøgleord
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkChristian Skov HansenSeniorpresserådgiverWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 21 71 95 86christian.hansen@wwf.dkBilleder







Om WWF Verdensnaturfonden
WWF (World Wide Fund for Nature) er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. Den danske afdeling, WWF Verdensnaturfonden, blev grundlagt i 1972 af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Læs mere på wwf.dk.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum