WWF-rapport: Forskere fandt 205 nye dyr og planter i Sydøstasien i 2022
En frø, der camouflerer sig som tyk mos. En kandeplante, der er så sjælden, at den kun vokser på en enkelt bjergtop. Og en flagermus, der har tilbragt de sidste 20 år på et museum.
Det er tre af i alt 205 nyopdagede dyre- og plantearter, som forskere fra hele verden i 2022 identificerede langs verdens 12. længste flod, Mekong, som snor sig gennem Myanmar, Laos, Thailand, Cambodia og Vietnam i Sydøstasien.
Det fremgår af den nye WWF-rapport New Species Discoveries in The Greater Mekong, som naturorganisationen har udarbejdet i samarbejde med flere hundrede forskere og naturbeskyttelsesorganisationer fra hele verden.
På tværs af de fem lande i Mekong-området dukkede der i 2022 i alt 205 nye arter op, heriblandt 159 planter, 24 reptiler, 11 fisk, 10 padder og et enkelt pattedyr.
Mange af de indtil for nyligt ukendte arter er fundet i områder med menneskelig aktivitet. Derfor opfordrer WWF Verdensnaturfonden til at beskytte de nye væsener og deres levesteder.
”Det er fuldstændig fantastisk, når vi finder nye dyr og planter. Området omkring Mekong-floden i Sydøstasien er et biologisk hotspot, som vi skal beskytte bedst muligt, fordi det rummer så stor artsrigdom. Selvom vi allerede kender cirka halvanden million arter, bliver glæden ikke mindre, når vi finder nye. Disse opdagelser minder os samtidig om, at der er mange ukendte arter derude, som hver især er en vital del af de lokale økosystemer. Derfor ser vi gerne, at vi gør endnu mere for at identificere arterne, så vi kan beskytte dem,” siger Jacob Fjalland, innovationsdirektør i WWF Verdensnaturfonden.
De fleste af de nye arter er fundet i Vietnam og Thailand.
Der forsvinder flere arter, end der kommer til
De mange nye arter vækker begejstring i WWF Verdensnaturfonden, men der forsvinder desværre langt flere arter, end vi finder, lyder det.
Netop nu uddør arterne mellem 100 og 1.000 gange hurtigere, end før vi mennesker indtog Jorden, og omkring en million dyre- og plantearter er direkte truet af udryddelse.
”Vi står midt i en buldrende biodiversitetskrise, som har enorme konsekvenser for livet på kloden. Arter forsvinder i et unaturligt højt tempo. Hvis en art forsvinder fra et område, falder biodiversiteten, og det har betydning for hele økosystemet. Uddør en art helt, får vi den aldrig tilbage,” siger Jacob Fjalland.
Med de nye arter er der siden 1997 i alt fundet 3.389 nye arter i Mekong-området.
Fotos og beskrivelser af de nye arter
Fotos af udvalgte nye arter inklusiv fotokredit og -beskrivelse er vedlagt.
Om WWF Verdensnaturfonden
WWF (World Wide Fund for Nature) er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. Den danske afdeling, WWF Verdensnaturfonden, blev grundlagt i 1972 af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Læs mere på wwf.dk.
Nøgleord
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkChristian Skov HansenSeniorpresserådgiverWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 21 71 95 86christian.hansen@wwf.dkBilleder





Information om WWF Verdensnaturfonden
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Massiv opbakning fra danskerne til første årlige pindsvineoptælling18.8.2023 08:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Tusindvis af danskere fulgte WWF og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussens opfordring til at lede efter pindsvin i haverne og naturen under Danmarks første nationale pindsvineoptælling. Der blev registeret over 25.000 pindsvin – både levende og døde. Nu skal data bearbejdes for bedst at kunne hjælpe pindsvinebestanden. Forsker vil blandt andet udpege hotspots, hvor pindsvin risikerer at blive kørt over.
WWF installerer 10 fiskebørnehaver i Spodsbjerg Havn på Langeland16.8.2023 15:33:09 CEST | Pressemeddelelse
Den 16. august 2023 flyttede fiskebørnehaverne ind på havnen på Langeland. Formålet er at forbedre biodiversiteten under overfladen, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der installerer fiskebørnehaverne i partnerskab med Sund & Bælt.
WWF beder danskerne tælle pindsvin én gang om året9.8.2023 07:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Alt tyder på, at der bliver færre og færre pindsvin i Danmark. Situationen er så bekymrende, at WWF Verdensnaturfonden og én af verdens førende pindsvineforskere, Sophie Lund Rasmussen, også kendt som Dr. Pindsvin, nu beder danskerne om hjælp. WWF og Dr. Pindsvin arrangerer i fællesskab en årlig pindsvinetælling, hvor de med danskernes hjælp vil skaffe mere fakta om de danske pindsvin – og forhåbentlig vende udviklingen.
Den 2. august har vi brugt jordens ressourcer for i år1.8.2023 07:18:00 CEST | Pressemeddelelse
Allerede onsdag den 2. august har vi opbrugt de ressourcer, som jorden kan nå at genskabe på et år. Selvom vi er blevet en smule bedre til at passe på ressourcerne, er vi fortsat langt fra de globale natur- og klimamål, vi har forpligtet os til. WWF opfordrer til at implementere nogle af de løsninger, vi ved, vil kunne vende udviklingen.
EU-aftale om bindende mål for naturgenopretning vækker begejstring i WWF12.7.2023 13:07:48 CEST | Pressemeddelelse
For kort tid siden stemte Europa-Parlamentet ja til en ny genopretningslov for naturen. Det vækker stor begejstring i WWF Verdensnaturfonden, som længe har presset på for et ja. Det samme har mange tusinde danskere, forskere og en million europæere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum