Ny undersøgelse: Danskerne foretrækker seniorpension frem for Arne- og Arne Plus-ordning
Undersøgelsen kommer på et tidspunkt, hvor regeringens planer om at afskaffe seniorpensionen og erstatte den med den såkaldte Arne Plus-ordning, vækker hård kritik. Det vil nemlig betyde, at retten til tidlig pension for mennesker, der har deres læges ord for, at de har en stærkt nedsat arbejdsevne, forringes markant. Faktisk må de nedslidte vente yderligere tre år på at kunne trække sig tilbage – og til en væsentligt lavere ydelse. Noget der bekymrer direktør i Gigtforeningen Mette Bryde Lind:
”Arne Plus-ordningen er ikke til den store hjælp for nedslidte mennesker. Den kommer alt for sent – for det er faktisk allerede i 50’erne, de fleste bliver begrænset i deres arbejdsliv pga. smerter. Og så er der altså lang vej, til man fylder 64 og får den her mulighed for at trække sig tilbage. For rigtig mange nedslidte vil afskaffelsen af seniorpensionen betyde, at de skal slæbe sig på arbejde på smertestillende medicin i yderligere tre år. Det er en voldsom forringelse og helt urimeligt.”
Modviljen bakkes op af et stort flertal af danskerne:
- 87 % mener, at borgere, der har deres læges ord for, at deres arbejdsevne er væsentligt nedsat, skal have lov til at trække sig tilbage før folkepensionsalderen
- 76 % mener, at nedslidning skal vægte tungere end antallet af år på arbejdsmarkedet, når det gælder retten til tidlig pension
- 65 % af dem, som ikke allerede er gået på pension, er bekymrede for, om de kan holde til at arbejde, indtil de er berettigede til at få folkepension
- 59 % er modstandere af, at borgere, der af deres læge vurderes som nedslidte, først kan gå på pension tre år før folkepensionsalderen
”Danskernes holdning kommer ikke det mindste bag på os i Gigtforeningen. Når man hver dag er i tæt kontakt med mennesker med gigt- og rygsygdomme, ved man, at det er et spørgsmål, der optager rigtig mange af dem. Medarbejderne i vores rådgivning taler dagligt men gigtpatienter, som lever med daglige smerter. De ville ønske, de kunne blive ved med at arbejde – det betyder alverden for dem. Men smerterne gør det umuligt at fortsætte meget længere. For dem er det helt afgørende, at de kan stole på, seniorpensionen er en mulighed,” siger Mette Bryde Lind.
Man kan læse om muligheder for tidlig pension på Gigtforeningens hjemmeside.
Nøgleord
Kontakter
Marie Kristensen, pressechef i Gigtforeningen, tlf. 2485 4054, mail: MKristensen@Gigtforeningen.dk
Information om Gigtforeningen
Gigtforeningen er en dansk patientforening med mere end 80.000 medlemmer og støtter. Patientforeningen blev grundlagt i 1936 og har som vision at sikre et bedre liv for de mere end 700.000 mennesker med sygdomme og smerter i led, ryg og muskler.
Følg pressemeddelelser fra Gigtforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gigtforeningen
Pårørende til gigtramte får nu hjælp til at håndtere magtesløshed2.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
At være partner til en gigtramt risikerer at påvirke både parforholdet og livskvaliteten. Derfor styrker Gigtforeningen hjælpen til pårørende, så de kan få rådgivning og støtte fra professionelle og fra andre i samme situation.
Prisregn over Aarhus23.5.2025 13:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Unge lægetalenter i gigtforskning fra Aarhus Universitetshospital stod nærmest i kø for at modtage Gigtforeningens hæder.
Ung nordjysk læge modtager Gigtforeningens Forskertalentpris22.5.2025 15:24:40 CEST | Pressemeddelelse
37-årige læge og ph.d. Line Uhrenholt fra Aalborg Universitetshospital har modtaget Gigtforeningens Ung Forskertalentpris 2025 for sit arbejde for at mindske medicindoser.
Prisvindende overlæge valgt ind i Gigtforeningens Forskningsråd22.5.2025 14:47:16 CEST | Pressemeddelelse
Bente Glintborg, der er klinisk lektor ved Københavns Universitet og overlæge ved Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme på Rigshospitalet bliver nyt medlem af Gigtforeningens Forskningsråd.
Gigtlæge vandt en million - nu skal pengene bruges til at bekæmpe kroniske smerter og træthed14.5.2025 08:53:48 CEST | Pressemeddelelse
Du kan møde stjerneforskeren og gigtlægen Philip Rask på Slagelse Sygehus onsdag den 4. juni. Her fortæller han om sin banebrydende forskning i, hvordan mennesker med gigt kan få en bedre hverdag – med færre smerter og større overskud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum