Mind My Mind hjælper også børn med psykoseoplevelser

”Børn og unge, der har psykoseoplevelser, har ofte mere alvorlige følelses- og adfærdsmæssige symptomer, end børn, som ikke har psykoseoplevelser. Derfor er det meget beroligende, at resultaterne viste, at Mind My Mind havde lige god effekt, målt på forældrerapporteret belastning af børnene, hos børn og unge med psykoseoplevelser sammenlignet med børn og unge uden psykoseoplevelser”, siger læge i børne- og ungdomspsykiatri, ph.d. Martin Rimvall, Psykiatrien Region Sjælland, Afdeling for Børne- og Ungdomspsykiatri, Forskningsenheden.
Det nye studie er netop publiceret i tidsskriftet Early Intervention in Psychiatry.
Blandt de 196 børn, der modtog lettere behandling med metoden Mind My Mind for tegn på angst, depression eller adfærdsvanskeligheder i forbindelse med det randomiserede, kontrollerede studie fortalte 20%, at de havde haft psykoseoplevelser. Forskerne undersøgte, om de børn fik mindre ud af behandlingen, end de, der ikke havde psykoseoplevelser. Og det er vigtigt at understrege, at det ikke er det samme som, at børnene er eller havde været psykotiske.
Vigtigt fund hjælper flere børn
Fundene i det nye studie er vigtige, fordi de viser, at blandt de børn og unge, der blev fundet egnet til Mind My Mind, var behandlingen effektiv, uanset om de havde psykoseoplevelser eller ej. Derfor bør psykoseoplevelser ikke i sig selv hindre deltagelse i Mind My Mind, som tilbydes til børn og unge, der har problemer indenfor angst, depression og adfærdsforstyrrelser.
Forude for beslutningen om at indgå i Mind My Mind blev børnene og de unge undersøgt ved en psykologundersøgelse.
”Ved at spørge ind til oplevelserne kan man hjælpe barnet med at få en realistisk forståelse af sig selv og omverdenen og opdage eventuel forværring med udvikling af psykotisk sygdom. Derfor er det vigtigt at undersøge barnet grundigt for alvorlige problemer, der kræver behandling i hospitalspsykiatrien, inden en behandling som Mind My Mind”, siger Martin Rimvall.
Hører stemmer eller ser syner
Psykoseoplevelser hos børn er ikke det samme sm, at børnene er eller har været psykotiske. Psykoseoplevelser er hyppige hos børn og unge og kommer til udtryk som forbigående hallucinationer som fx at høre stemmer eller at se syner, eller som usædvanlige ideer om at føle sig udspioneret eller forfulgt. Psykoseoplevelser kan virke skræmmende for barnet selv, og børn og unge kan være bange for at fortælle om den slags oplevelser til de voksne, der er omkring dem.
For nogle børn er psykoseoplevelser en normal del af udviklingen, men børn med psykiske helbredsproblemer såsom angst, depression og adfærdsforstyrrelser har hyppigere psykoseoplevelser end børn, der ikke har mentale helbredsproblemer.
Nøgleord
Kontakter
Martin Køster RimvallLæge, ph.d.Psykiatrien Region Sjælland, Afdeling for Børne- og Ungdomspsykiatri, Forskningsenheden
martin.rimvall@regionh.dkSarah Cecilie BossPressechef, Psykiatrifonden
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder


Links
Information om Psykiatrifonden
Hvad er Mind My Mind?
Mind My Mind er baseret på kendte psykologiske metoder, kognitiv adfærdsterapi, der har vist god effekt hos børn og unge, og i forskningsprojektet er det afprøvet på aldersgruppen 6 til 16 år.
Læs mere om Mind My Mind på Psykiatrifonden.dk
Hovedartiklen blev publiceret i 2020. Mind My Mind er organiseret i PPR, Pædagogisk, Psykologisk Rådgivning, i de ni danske kommuner, der tilbyder Mind My Mind i dag. Mind My Mind er træning af tanker, følelser og adfærd med kognitive og adfærdsterapeutiske metoder. Projektet har desuden udviklet fælles redskaber til at identificere målgruppen og til at evaluere effekten for barnet og familien. Træningen er organiseret i moduler, der gør det muligt at skræddersy forløbet til det enkelte barn ved at udvælge de moduler, der bedst matcher behovet. På den måde kan programmet anvendes til en bred vifte af problemer på tværs af de tre diagnose- og problemområder (transdiagnostisk).
Mind My Mind er udviklet og afprøvet i et samarbejde mellem tre regioner, fire kommuner og Psykiatrifonden, støttet af TrygFonden.
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Psykiatrifondens mindeord om Elsebeth Stryhn2.5.2025 08:52:01 CEST | Pressemeddelelse
I den brede offentlighed var Elsebeth Stryhn mest kendt for sin mangeårige ledelse af familievirksomheden Stryhn’s og som et menneske med en mønsterbrydende erhvervskarriere på et tidspunkt, hvor blot fem procent af de kvindelige studerende på cand. merc.-uddannelse var kvinder. Men for os, Anne Lindhardt og Marianne Skjold, hhv. tidl. formand og adm. direktør for Psykiatrifonden, var Elsebeth Stryhn også et menneske, som har haft afgørende betydning for Psykiatrifonden.
Psykiatrien på rette vej – men langt fra i mål8.4.2025 12:25:56 CEST | Pressemeddelelse
Næste etape af 10-årsplanen for psykiatrien, som regeringen præsenterede i dag, er lovende og fortjener ros og anerkendelse, mener Psykiatrifonden. ”Men vi skal bygge fundamentet op – helt fra 0. Og vi er så langt bagud, at det formentlig slet ikke er gjort med det, vi bliver præsenteret for i dag”, siger direktør Marianne Skjold.
Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper24.3.2025 09:10:06 CET | Pressemeddelelse
I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.
Psykiatrifonden efter ringe tal: Giv børn og unge ret til behandling under udredning14.3.2025 13:12:50 CET | Pressemeddelelse
I dag kom 2024-tallene for overholdelse af udrednings- og behandlingsretten. Og for børn og unge ser det fortsat uhyre ringe ud. ”På trods af de politiske tiltag er vi ikke kommet nogen vegne”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. Psykiatrifonden foreslår en ny ret til behandling under udredning.
Psykiatrifonden: Aftale om sammenlægning udløser ros og optimisme11.3.2025 15:59:51 CET | Pressemeddelelse
Aftalen mellem Danske Regioner og regeringen kommer til at forme sundhedsvæsenet i de fire fremtidige regioner, og set med patientens øjne er der grund til ros og stor optimisme, mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden. Hun læser det som en ambition om en fuldstændig sammenlægning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum