Spotify-studie: Musik til fokus og søvn har store ligheder
Hvilken type musik lytter du til, når du prøver at fokusere på dine studier? Hvilken type musik sætter du på, når du skal falde i søvn om aftenen? Og har du nogensinde tænkt over, hvorfor du vælger bestemte typer musik? Det viser sig, at musik, der bruges i begge situationer, faktisk er ret ens.
Det konkluderer et nyt studie fra Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet, der har analyseret data fra streamingtjenesten Spotify. Forskerne har både kvalitativt og kvantitativt gennemgået omfattende mængder data for at sammenligne musikken ud fra en række parametre – for eksempel komposition, genre og lyd.
"Vores studie viser, at musik, der bruges til at fokusere på studier, og musik, der bruges til at falde i søvn, har overraskende mange ligheder. Det understreger musikkens evne til at skabe en behagelig atmosfære, der kan hjælpe mennesker med at koncentrere sig og slappe af før sengetid," siger ph.d.-studerende Rebecca Jane Scarratt, der er en af forskerne bag studiet.
Beroligende virkning på hjernen
Forskerne har undersøgt adskillige playlister på Spotify, der tilsyneladende er oprettet for at hjælpe lytterne med henholdsvis at fokusere i forbindelse med studier og falde i søvn. Studiet viser, at begge typer musik typisk har et langsomt tempo og repetitive mønstre. Samtidig var pop, lo-fi, klassisk og ambient musik blandt de mest udbredte musikgenrer i begge datasæt.
Fællestrækkene kan ifølge studiet tilskrives musikkens beroligende effekt på hjernen. Det langsomme tempo og repetitive mønster i musikken hjælper med at sænke hjerterytmen, reducere stress og skaber en atmosfære, der er befordrende for både afslapning og koncentration.
Forskerne brugte også statistiske metoder til at sammenligne lydkendetegn mellem de forskellige datasæt for at afklare, om der var væsentlige forskelle. De fandt, at der var væsentlige forskelle mellem "søvn"-datasættet og datasættet med musik, der var defineret som "almindelig" i forhold til "volumen", "energi" og "valens". Sidstnævnte henviser til den følelsesmæssige tone eller stemning i et stykke musik. Det samme var tilfældet mellem "studie"-datasættet og det "almindelige" datasæt, mens der ikke var væsentlig forskel på "studie"-datasætter og "søvn"-datasættet.
Musikken påvirker kognitive processer
Ifølge Rebecca Jane Scarratt er studiet en del af en ny forskningstrend, der fokuserer på, hvordan musik anvendes til forskellige aktiviteter.
Det kan føre til en bedre forståelse af, hvordan musik påvirker vores kognitive og følelsesmæssige tilstande.
”Selvom der er behov for mere forskning for at forstå forholdet mellem musik og kognitive processer fuldt ud, kan vores undersøgelse være et skridt på vejen til at udforske virkningen af musik på vores kognitive og følelsesmæssige tilstande og hvordan musikken kan hjælpe os i hverdagen,” siger Rebecca Jane Scarratt.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Analyse af empirisk data
Ekstern finansiering: Center for Music in the Brain er finansieret af Danmarks Grundforskningsfond (DNRF117).
Interessekonflikt: Forfatterne erklærer ingen interessekonflikter.
Link til publikation: https://doi.org/10.1038/s41598-023-31692-8
Kontakt:
Ph.d.-studerende Rebecca Jane Scarratt
Aarhus Universitet, Center for Music in the Brain
rebecca@clin.au.dk
91104258
Professor og centerleder Peter Vuust
Aarhus Universitet, Center for Music in the Brain
pv@musikkons.dk
78461617
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Social, kulturel og økonomisk status påvirker kvaliteten af din medicinske behandling12.5.2025 11:16:06 CEST | Pressemeddelelse
Omfattende dansk studie med 177.495 deltagere viser markante sociale, kulturelle og økonomiske forskelle i risikoen for at modtage uhensigtsmæssig medicin – selv i et land med fri og lige adgang til sundhedsydelser.
”Vi har brug for mere viden om epilepsi, ADHD og autisme hos børn”12.5.2025 10:02:48 CEST | Pressemeddelelse
Julie Werenberg Dreier er ny professor i psykiatrisk epidemiologi på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed. Hendes forskning fokuserer på krydsfeltet mellem psykiatri og neurologi med særligt fokus på hjernesygdomme hos børn og i relation til reproduktion.
Aarhus Universitet tilknytter Harvard-forsker som adjungeret professor12.5.2025 09:59:53 CEST | Pressemeddelelse
Professor Christopher Kabrhel fra Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School i Boston er ny adjungeret professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum