Aarhus Universitet Natural Sciences

Følg med minut for minut: Danske studerende sender satellit i rummet

Del
Der bliver skrevet dansk rumhistorie, når den første satellit i studentersatellit-programmet DISCO bliver sendt op i samarbejde mellem fire universiteter. Satellitten indeholder en mikrocomputer og skal bl.a. teste kunstig intelligens i rummet. Vær med til at sende den godt afsted lørdag d. 15. april, når AU og SDU sender live.

De sidste to år har studerende fra Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og IT-Universitetet arbejdet på at gøre den første DISCO-satellit klar til opsendelse - og nu sker det. Lørdag den 15. april kulminerer arbejdet og spændingen, når studentersatellitten bliver skudt op med en Falcon 9-raket fra Vandenberg-rumbasen i USA kl. 8:47 dansk tid.

Aarhus Universitet og Syddansk Universitet livestreamer, når satellitten starter sin rejse, og inviterer pressen og andre interesserede til at være med. Der vil være unikke livebilleder, og i Aarhus vil der bl.a. være mulighed for at møde studerende og forskere bag projektet. Følg linket herunder for tid, sted og program for arrangementet.

”Vi skriver et nyt kapitel i dansk rumhistorie med opsendelsen. Det er første gang, at studerende fra fire danske universiteter samarbejder om et innovativt, nationalt rumprogram,” siger Christoffer Karoff, der leder projektet og er lektor på Institut for Geoscience og Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

Forløber for større klimasatellit

Der er tale om en CubeSat-satellit, der måler 10 x 10 x 10 cm og vejer ca. 1 kg. Ombord er en mikrocomputer, der er udviklet af Google til at kunne lave kunstig intelligens. Den skal nu for første gang ud at flyve i rummet med DISCO-1.

DISCO-1 er en forløber, der skal teste teknologien forud for den efterfølgende klimasatellit DISCO-2, der skal sendes op til næste sommer. DISCO-2 skal gøre os klogere på klimaforandringerne ved at levere flerdimensionelle billeder af, hvordan gletsjere smelter i Grønland.

Uddanner fremtidens talenter til rumsektor

Nikolaj Forskov Eriksen er en af de studerende, der satte satellitten ind i raketten i USA, og han har fået meget ud af projektet:

”DISCO er en oplagt mulighed for at lade sig begejstre over sit fag. Man kan afprøve sine evner på en virkelig opgave med virkelige konsekvenser af ens beslutninger. Samtidig har DISCO været med til at skaffe mig en praktikplads i en virksomhed, hvor jeg allerede havde været i kontakt med nogle ansatte igennem projektet. Og så er det jo bare knaldhyggeligt at dele et projekt med studerende fra forskellige uddannelser og universiteter,” siger Nikolaj Forskov Eriksen, der studerer elektroingeniør på Syddansk Universitet.

På længere sigt håber lektor Christoffer Karoff, at projektet kan være med til at levere kvalificerede kandidater til rumsektoren, der mangler arbejdskraft:

”Den danske rumsektor er stærkt voksende, og om få år vil det bl.a. være tidligere DISCO-studerende, der vil tegne retningen for sektoren,” siger han.

Derudover håber han, at det kan være med til at skabe en spirende interesse for feltet hos gymnasieelever, der bl.a. skal prøve kræfter med at kommunikere med satellitten.

DISCO-1 vil passere Danmark to gange i døgnet og skal efter planen være i kredsløb i ca. tre år.

Satellitprogrammet er finansieret af Industriens Fond, satellitten er produceret i samarbejde med Space Inventor, mens Momentus sammen med SpaceX er ansvarlige for opsendelsen.

OBS: Der kan ske ændringer i tidspunkt og program. Hold dig opdateret på hjemmesiderne nedenfor.

Links

Se programmet for AU: https://geo.au.dk/profil/aktuelt/arrangementer/artikel/artikel/opsendelsesfest-for-disco-1

Se programmet for SDU: https://www.sdu.dk/da/samarbejde/skoler_gymnasier/skoler_gymnasier/tilbud/nat-opsendelsesfest-disco-1

Læs mere om DISCO her: https://discosat.dk/

Nøgleord

Kontakter

Christoffer Karoff, lektor, Aarhus Universitet
Mobil: +4521183926
Mail: karoff@geo.au.dk


Mads Toudal Frandsen, professor, Syddansk Universitet
Mobil: +4551291380
Mail: frandsen@cp3.sdu.dk

Billeder

DISCO-1 over Danmark. Illustration: Mads Fredslund Andersen (AU), Space Inventor.
DISCO-1 over Danmark. Illustration: Mads Fredslund Andersen (AU), Space Inventor.
Download
DISCO-1 i kredsløb. Illustration: Mads Fredslund Andersen (AU), Space Inventor.
DISCO-1 i kredsløb. Illustration: Mads Fredslund Andersen (AU), Space Inventor.
Download

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Forskere vil genbruge nylon ved hjælp af enzymer fra bakterier10.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Millioner af tons nylonaffald genereres årligt fra kilder som tøj og fiskenet. Forskere fra Aarhus Universitet, i samarbejde med Teknologisk Institut, DTU og University of Porto, vil nedbryde nylonaffald ved hjælp af enzymer fra bakterier. ENCORE-projektet, ledet af professor Daniel Otzen, har modtaget 6 millioner DKK fra Novo Nordisk Fonden for at omdanne nylon til genanvendelige materialer.

Gennembrud: Zink kan gøre afgrøder mere klimarobuste27.6.2024 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringer, tørke, stigende temperaturer og andre miljømæssige stressfaktorer udfordrer bæredygtighed i landbruget. Nu har forskere fra Aarhus Universitet gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: zink spiller en central rolle i planters respons på stress. Denne banebrydende opdagelse kaster ikke blot lys over planters komplekse vækstmekanismer, men har også potentiale til at øge afgrødeudbyttet, især i bælgplantebaseret landbrug.

Planters kommunikation med bakterier er afgørende for sundt mikrobiom og bæredygtig plantevækst15.5.2024 09:33:33 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt tværfagligt studie har forskere opdaget, at kommunikationen mellem symbiotiske bakterier og bælgplanter spiller en afgørende rolle i opbygningen af et sundt mikrobiom omkring plantens rødder. Dette samarbejde understøtter ikke kun plantens næringsoptagelse, men påvirker også, hvilke bakterier der trives nær rødderne. Resultaterne, offentliggjort i Nature Communications, peger på betydningen af denne symbiose for bæredygtig plantevækst og landbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye