WWF kræver totalforbud mod ålefiskeri og anbefaler at droppe ål til påskefrokosten

Antallet af unge ål langs de europæiske kyster er faldet med hele 98 procent siden 1980. Det står særlig slemt til i Nordsøen, hvor antallet af unge ål – glasål – som kommer til vores kyster, er nede på 0,6 procent sammenlignet med 1980. Det skyldes en kombination af forurening, tab og forstyrrelse af levesteder og mange års hårdt fiskeri.
Men danskerne kan fortsat købe ål hos fiskehandleren og på nettet forud for årets påskefrokost, selvom den internationale naturfredningsorganisation IUCN betegner ålen som ’kritisk truet’.
WWF kræver politisk handling
Det får nu WWF Verdensnaturfonden til at kræve politisk indgriben og et totalforbud mod alle former for erhvervsmæssig og rekreativ ålefiskeri hele året rundt i både salt- og ferskvand.
Med de foreslåede regler for erhvervsfiskeri efter ål, der forventes at gælde i perioden juli 2023 til marts 2024, kan erhvervsfiskere fortsat fiske efter ål i nogle af de måneder, hvor fangsterne forventes at være størst. Også rekreativt ålefiskeri på land forventes at fortsætte, når den nye bekendtgørelse træder i kraft.
”Det er et stort problem, at vi accepterer, at vi fanger, sælger og spiser en kritisk truet art. Der er behov for et totalforbud mod al ålefiskeri, så vi kan beskytte arten. EU har allerede strammet reglerne, men vi skal gøre endnu mere. Ålebestandene har været hårdt presset i mange år, og antallet af ål er reduceret kraftigt. Derfor må ministeren på banen, så vi kan få ændret reglerne,” siger Henrike Semmler Le, seniorrådgiver inden for hav og fiskeri i WWF Verdensnaturfonden.
Regler strider mod eksperters anbefalinger
Både de gældende og forventede kommende regler strider direkte mod forskere og eksperters anbefalinger. I slutningen af 2022 anbefalede Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES, et fuldt stop for al ålefiskeri, herunder glasål til opdræt.
”Man har erkendt problemet. Men restriktionerne er for svage og svære at håndhæve. Eksperter og biologer siger enstemmigt, at ålen er så kritisk truet, at der er behov for et forbud på ubestemt tid. Lande som Letland og Finland har indført strengere begrænsninger, mens Irland helt har forbudt ålefiskeri. Det er et vigtigt signal, selvom der kan gå mange år, før ålebestandene får det bedre,” siger Henrike Semmler Le og fortsætter:
”Et midlertidigt forbud behøver ikke betyde, at det er slut med ålefiskeri for altid. Men vi er nødt til at erkende, at bestanden har brug for en lang pause. Det vil samtidig gøre kontrolindsatsen lettere.”
WWF: Spis bæredygtig fisk til påskefrokosten
WWF Verdensnaturfonden anerkender ålefiskeriets historiske betydning, men opfordrer danskerne til hverken at spise eller servere ål til påskefrokosten, hvor ål er fast inventar mange steder.
”Vi er nødt til at tænke langsigtet og passe godt på bestanden. Ellers risikerer vi, at ålen helt forsvinder i Danmark på sigt. Derfor bør vi slet ikke spise ål. Sild er et fint, bæredygtigt alternativ,” siger Henrike Semmler Le og tilføjer:
”For at få et renere, vildere og mere mangfoldigt hav kræver det, at vi fortsætter med at genetablere levesteder for blandt andet ål og torsk, som også er i knæ i flere af vores farvande. Samtidig har vi behov for en ambitiøs politisk havplan med fokus på bæredygtigt, naturskånsomt fiskeri og en langt stærkere naturbeskyttelse. Får vi det, kan vi forvente, at naturen får det bedre.”
Om WWF Verdensnaturfonden
WWF (World Wide Fund for Nature) er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. Den danske afdeling, WWF Verdensnaturfonden, blev grundlagt i 1972 af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Læs mere på wwf.dk.
Nøgleord
Kontakter
Christian Skov HansenSeniorpresserådgiverWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 21 71 95 86christian.hansen@wwf.dkBilleder

Information om WWF Verdensnaturfonden
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Nye levesteder for ålen gør Københavns Havn til verdens første ålerefugium14.11.2023 07:31:37 CET | Pressemeddelelse
WWF og By & Havn tager nu endnu et skridt i bevaringsindsatsen for ålen i Danmark. Den kritisk truede art får flere levesteder i Københavns Havn, som derved bliver til verdens første ålerefugium. WWF anbefaler samtidig et totalforbud mod ålefiskeri i hele Danmark og genopretning af ålens ødelagte levesteder.
WWF-rapport: Plastikregningen tidobles i verdens fattigste lande10.11.2023 07:28:00 CET | Pressemeddelelse
Det koster ti gange mere at håndtere plastik i udviklingslandene end i for eksempel Danmark. Det viser en ny rapport fra WWF, som op til FN-forhandlinger i Kenya opfordrer Danmark til at kæmpe for mere lighed i plastværdikæden og presse på for en juridisk bindende global aftale, der begrænser plastikforbruget og reducerer mængden af plastik i naturen.
WWF jubler over ny kæmpenationalpark for koalaer i Australien26.10.2023 07:22:00 CEST | Pressemeddelelse
Voldsomme skovbrande efterfulgt af oversvømmelser kostede for få år siden tusindvis af koalaer livet i Australien. Nu skal en ny nationalpark vende udviklingen for det truede pungdyr. Frem mod 2025 intensiverer WWF arbejdet for at sikre endnu mere natur til koalaerne.
WWF: Ny global aftale kan redde verdens truede floddelfiner24.10.2023 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række sydamerikanske og asiatiske lande forpligter sig nu via en politisk aftale til at vende udviklingen for verdens truede floddelfiner. Aftalen kommer i kølvandet på den tragiske massedød blandt floddelfiner i Amazonas. WWF er begejstrede og glæder sig over udsigten til langsigtet hjælp til de truede pattedyr.
Mille Gori og WWF vil lære børn og unge om naturens grønne gaver på BUSTER28.9.2023 07:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Mille Gori fra Ramasjang er vært for en ny lærerig naturserie for børn og unge, som vises på filmfestivalen BUSTER. I ’Jagten på de grønne gaver’ rejser Mille Gori sammen med WWF Verdensnaturfonden til Uganda, hvor hun sammen med nye venner laver papir af elefantlort, besøger en naturklub for lokale børn, planter træer og beskytter vilde dyr. WWF håber, at naturserien kan vække børn og unges interesse for vores vidunderlige natur.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum