WWF kræver totalforbud mod ålefiskeri og anbefaler at droppe ål til påskefrokosten
Antallet af unge ål langs de europæiske kyster er faldet med hele 98 procent siden 1980. Det står særlig slemt til i Nordsøen, hvor antallet af unge ål – glasål – som kommer til vores kyster, er nede på 0,6 procent sammenlignet med 1980. Det skyldes en kombination af forurening, tab og forstyrrelse af levesteder og mange års hårdt fiskeri.
Men danskerne kan fortsat købe ål hos fiskehandleren og på nettet forud for årets påskefrokost, selvom den internationale naturfredningsorganisation IUCN betegner ålen som ’kritisk truet’.
WWF kræver politisk handling
Det får nu WWF Verdensnaturfonden til at kræve politisk indgriben og et totalforbud mod alle former for erhvervsmæssig og rekreativ ålefiskeri hele året rundt i både salt- og ferskvand.
Med de foreslåede regler for erhvervsfiskeri efter ål, der forventes at gælde i perioden juli 2023 til marts 2024, kan erhvervsfiskere fortsat fiske efter ål i nogle af de måneder, hvor fangsterne forventes at være størst. Også rekreativt ålefiskeri på land forventes at fortsætte, når den nye bekendtgørelse træder i kraft.
”Det er et stort problem, at vi accepterer, at vi fanger, sælger og spiser en kritisk truet art. Der er behov for et totalforbud mod al ålefiskeri, så vi kan beskytte arten. EU har allerede strammet reglerne, men vi skal gøre endnu mere. Ålebestandene har været hårdt presset i mange år, og antallet af ål er reduceret kraftigt. Derfor må ministeren på banen, så vi kan få ændret reglerne,” siger Henrike Semmler Le, seniorrådgiver inden for hav og fiskeri i WWF Verdensnaturfonden.
Regler strider mod eksperters anbefalinger
Både de gældende og forventede kommende regler strider direkte mod forskere og eksperters anbefalinger. I slutningen af 2022 anbefalede Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES, et fuldt stop for al ålefiskeri, herunder glasål til opdræt.
”Man har erkendt problemet. Men restriktionerne er for svage og svære at håndhæve. Eksperter og biologer siger enstemmigt, at ålen er så kritisk truet, at der er behov for et forbud på ubestemt tid. Lande som Letland og Finland har indført strengere begrænsninger, mens Irland helt har forbudt ålefiskeri. Det er et vigtigt signal, selvom der kan gå mange år, før ålebestandene får det bedre,” siger Henrike Semmler Le og fortsætter:
”Et midlertidigt forbud behøver ikke betyde, at det er slut med ålefiskeri for altid. Men vi er nødt til at erkende, at bestanden har brug for en lang pause. Det vil samtidig gøre kontrolindsatsen lettere.”
WWF: Spis bæredygtig fisk til påskefrokosten
WWF Verdensnaturfonden anerkender ålefiskeriets historiske betydning, men opfordrer danskerne til hverken at spise eller servere ål til påskefrokosten, hvor ål er fast inventar mange steder.
”Vi er nødt til at tænke langsigtet og passe godt på bestanden. Ellers risikerer vi, at ålen helt forsvinder i Danmark på sigt. Derfor bør vi slet ikke spise ål. Sild er et fint, bæredygtigt alternativ,” siger Henrike Semmler Le og tilføjer:
”For at få et renere, vildere og mere mangfoldigt hav kræver det, at vi fortsætter med at genetablere levesteder for blandt andet ål og torsk, som også er i knæ i flere af vores farvande. Samtidig har vi behov for en ambitiøs politisk havplan med fokus på bæredygtigt, naturskånsomt fiskeri og en langt stærkere naturbeskyttelse. Får vi det, kan vi forvente, at naturen får det bedre.”
Om WWF Verdensnaturfonden
WWF (World Wide Fund for Nature) er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. Den danske afdeling, WWF Verdensnaturfonden, blev grundlagt i 1972 af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik. Læs mere på wwf.dk.
Nøgleord
Kontakter
Christian Skov HansenSeniorpresserådgiverWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 21 71 95 86christian.hansen@wwf.dkBilleder
Information om WWF Verdensnaturfonden
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF: Danmark skal have 20 naturnationalparker i havet5.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der bør være mindst lige så mange naturnationalparker i havet som på land. Det mener WWF Verdensnaturfonden, der foreslår at etablere 20 naturnationalparker i havet. Forslaget møder opbakning fra Limfjordsrådet, der i lighed med WWF efterlyser mere politisk handling for havnaturen.
Sommerens skovbrande i Amazonas er ikke set værre i to årtier27.8.2024 08:29:19 CEST | Pressemeddelelse
Verdens største regnskovsområde står i flammer. Skovrydning og langvarig tørke udgør tilsammen en brandfarlig cocktail i Amazonas, hvor dele af regnskoven kan nærme sig tipping point, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Årets pindsvinetælling fik hele Danmark ud i naturen19.8.2024 08:58:44 CEST | Pressemeddelelse
Flere end 16.000 pindsvin blev registreret på tværs af landet i forbindelse med årets pindsvinetælling 10. august. Danskernes data skal bruges til at blive klogere på artens udbredelse herhjemme, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, der står bag tællingen med støtte fra Nordea-fonden.
Mikkel Aarø-Hansen bliver ny generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden13.8.2024 14:30:48 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. november 2024 overtager Mikkel Aarø-Hansen posten som generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden. Mikkel Aarø-Hansen kommer fra et job som adm. direktør i Wonderful Copenhagen og har tidligere bl.a. arbejdet med natur og klima i Miljøministeriet.
På lørdag skal hele Danmark tælle pindsvin6.8.2024 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
For at hjælpe Danmarks pindsvin og sikre fortsatte levesteder til én af vores mest folkekære arter beder WWF Verdensnaturfonden og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen om danskernes hjælp til at tælle pindsvin 10. august. Det er anden gang, pindsvinetællingen finder sted, og sidste år registrerede danskerne mere end 30.000 pindsvin i hele landet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum