Klimabevægelsen beder landsretten om at stoppe projekt Lynetteholm

Foreningen Klimabevægelsen i Danmark stævnede i 2021 Transportministeriet og By&Havn for ikke at have lavet en fyldestgørende klima- og miljøundersøgelse af projekt Lynetteholm. Foreningen vandt første etape i retssagen, da sagen blev dømt som principiel, og derfor skal føres i Østre Landsret. Retssagen forventes at tage flere år, men på grund af de irreversible konsekvenser for Østersøen, som en blokering af Kongedybet kan få, anmoder foreningen nu landsretten om at tillæge sagen opsættende virkning indtil problemet er løst.
- Vi har taget den beslutning at bede landsretten om at stoppe projektet, indtil vi er sikre på, at vi ikke skaber en katastrofe i havmiljøet. Ved at gennemføre det planlagte projekt vil Kongedybet blive blokeret, og det truer livet i Østersøen. Vi er nødt til at sætte ind nu inden det er for sent, siger Frederik Sandby, som er Sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.
- Både IPCC og UNEP har konkluderet at havene har stor betydning for at forhindre katastrofal global opvarmning, og derfor kan vi ikke risikere at ødelægge økosystemerne i Østersøen i en sådan grad, at det leder til en stor merudledning af drivhusgasser, siger Frederik Sandby.
En referencegruppe nedsat af Transportstyrelsen offentliggjorde for et par uger siden en række anbefalinger til projektudviklingen, hvoraf det også blev foreslået, at en løsning kan være at reducere omfanget af projektet. I fagbladet Ingeniøren advarer eksperter som f.eks. Oceanograf Morten Holtegaard Nielsen, også om projektets konsekvenser og prop-effekt i Kongedybet.
- Projekt Lynetteholm i sig selv vil udfordre vores klimamål. Det er der ingen tvivl om, når man læser miljøkonsekvensrapporterne til projektet. Men størrelsen af halvøen, og dens placering i Kongedybet er simpelthen en fejltagelse. Politikerne er nødt til at løse det her enorme klima- og miljøproblem, inden det er for sent. Det kan de f.eks. gøre ved at reducere projektets omfang med en tredjedel, sådan at der ikke bygges i Kongedybet, siger Frederik Sandby.
Foreningen Klimabevægelsen i Danmark vil i den kommende tid også tage kontakt til forligsparterne bag projekt Lynetteholm for at drøfte det politiske ansvar for at redde Østersøen.
Foreningen Klimabevægelsen i Danmark afholder også en konference i dag den 22. marts i Christianshavns beboerhus, hvor problematikken indgår som tema, og vil blive drøftet med de 130 tilmeldte deltagere.
For mere information kontakt sekretariatsleder Frederik Roland Sandby, 2295 4047 eller sandby@klimabev.dk.
Nøgleord
Kontakter
Frederik Roland SandbySekretariatslederKlimabevægelsen i Danmark
Tlf:+45 2295 4047sandby@klimabev.dkBilleder



Information om Klimabevægelsen i Danmark

Grundtvigs Sidevej 2, kld.
1865 Frederiksberg C
+45 9393 0879https://www.klimabevaegelsen.dk/
Klimabevægelsen arbejder målrettet med at mobilisere befolkningen, og vise den folkelige opbakning til ambitiøs og vidtrækkende klimapolitik.
Vi handler på klimaforskernes utvetydige og alvorlige konklusioner. Vores grundlag er videnskab.
Vi sørger sammen for, at politikerne bidrager til at skabe en sikker fremtid. Vores styrke er fællesskab.
Vi tager et globalt ansvar, fordi vi ved, at klimakrisen først rammer befolkningsgrupper uden skyld, udenfor Danmarks grænser. Vores overbevisning er retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark
Landsretten skal til december afgøre, om Lynetteholm skal sættes på pause. Klimabevægelsen håber på landvinding for klima, borgere og miljø17.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I centrum for den retlige diskussion om Lynetteholm ligger den betydelige bekymring, som Foreningen Klimabevægelsen i Danmark har rejst vedrørende blokering for tilløb af saltvand via Kongedybet til Østersøen
Mere end 5.000 deltager i Folkets Biodiversitetsmarch3.6.2023 15:32:18 CEST | Pressemeddelelse
Tusindvis af borgere går med i Folkets Biodiversietsmarch for at kræve 30% beskyttet natur i 2030
Danmarks første biodiversitetsmarch finder sted i dag3.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tusindvis af borgere forventes i dag at gå på gaden til Folkets Biodiversitetsmarch med kravet om, at politikerne på Christiansborg tager den accelererende natur- og biodiversitetskrise alvorligt og handler derpå
Den 3. juni afholdes Danmarks første Folkets Biodiversitetsmarch23.5.2023 12:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Den 3. juni klokken 13 afholdes Folkets Biodiversitetsmarch i København. Her samles tusindvis af borgere for at kræve politisk handling og en ny biodiversitetslov, som skal sikre 30% beskyttet natur i 2030.
Klimaministeriet tager kontrol over klimafremskrivningen27.4.2023 14:40:29 CEST | Pressemeddelelse
Der er ganske lidt tid til at regeringen skal bevise at den når en 50-54 pct. reduktion af CO2, og overflytning af central rapport skaber bekymring i Klimabevægelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum