Gigtforeningen

Kan gigtsmerter forudsige vejret?

Del
Det kan lyde fjollet, at mennesker med gigt kan mærke i deres led, når det skal til at regne, men det er det faktisk ikke, viser forskning
Foto: Gigtforeningen
Foto: Gigtforeningen

Det er ikke kun vejret, der ændrer sig, når foråret indfinder sig. Hvis du er en af de hundredtusindvis af danskere, der lider af gigt, har du måske mærket, at dine smerter også ændrer sig i takt med, at de kolde, mørke og våde timer bliver færre.

De fleste mennesker med gigt har hørt, at varme kan mindske gigtsmerter. Det skyldes, at varmen øger blodcirkulationen, og at vævet derfor bliver blødere og mere fleksibelt – og dermed mindre smertefuldt.

Men ud over at byde på varmere og lysere dage markerer foråret også starten på en lang periode med væsentligt mindre nedbør, end vi er vant til i vinterhalvåret. Og det er ikke helt uvæsentligt for mennesker med gigt, fortæller sygeplejerske Nanna Bacci fra Gigtforeningens rådgivning:

- Jeg taler tit med medlemmer, der fortæller, hvordan skift i vejret påvirker deres gigt. Varme kan gøre noget, men højtryk og blå himmel bliver også ofte nævnt som det bedste vejr, når man har gigt, siger sygeplejerske Nanna Bacci Hartz fra Gigtforeningens rådgivning.

En gruppe forskere fra University of Manchester er med projektet ’Cloudy with a chance of pain’ kommet frem til, at dage med dårligt vejr for nogle mennesker er forbundet med stærke gigtsmerter.

Forskning i slidgigt i knæet har vist, at et stort og hurtigt fald i det atmosfæriske tryk - også kaldet lavtryk - kan få et gigtplaget knæ til at gøre ekstra ondt. Det, der sker, når trykket uden for leddet pludselig falder hurtigt, er, at ledvæsken inde i knæet bliver tilsvarende større. Det får så ledkapslen til at hæve op og presse leddene mod hinanden. Resultat? Flere og værre smerter.

Trykket i atmosfæren falder typisk op til, at et regnvejr er på vej, og det betyder faktisk, at det ikke er helt usandsynligt, at nogle mennesker med gigt kan mærke i deres led, når det skal til at regne.

Kilde: Cloudy with a chance of pain

Nøgleord

Kontakter

Kontakt Lisbeth Nannestad Jørgensen for mediehenvendelser: LNannestadJorgensen@Gigtforeningen.dk eller +45 20 28 78 31.

Billeder

Foto: Gigtforeningen
Foto: Gigtforeningen
Download

Information om Gigtforeningen

Gigtforeningen
Gigtforeningen
Gentoftegade 118
2820 Gentofte

3977 8000http://www.gigtforeningen.dk/

Gigtforeningen er en dansk patientforening med mere end 80.000 medlemmer og støtter. Patientforeningen blev grundlagt i 1936 og har som vision at sikre et bedre liv for de mere end 700.000 mennesker med sygdomme og smerter i led, ryg og muskler.

Følg pressemeddelelser fra Gigtforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gigtforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye