HK Handel

Ny overenskomst tager et endeligt opgør med nultimerskontrakter

Del
En ny overenskomstaftale mellem HK Handel og Dansk Erhverv betyder et endeligt farvel til de såkaldte nultimerskontrakter.

Onsdag formiddag er HK Handel og Dansk Erhverv blevet enige om en ny toårig overenskomst på butiksområdet, der omfatter 150.000 medarbejdere.

Et af hovedpunkterne i den nye aftale er afskaffelse af brugen af de omdiskuterede nultimerskontrakter, som har været benyttet i store dele af detailhandlen.

- Det er en stærk aftale, vi har landet. Ved at afskaffe nultimerskontrakterne har vi styrket de ansattes rettigheder og givet dem et sikkert indtægtsgrundlag. Derfor er jeg meget stolt af, at vi sammen med arbejdsgiverne nu tager et endeligt opgør med den type kontrakter, siger Mette Høgh, der er formand for HK Handel.

Helt konkret betyder aftalen, at der ved ansættelse altid skal aftales et konkret timetal. Samtidig etableres en ny ansættelsesform kaldet fleksibel deltidsansættelse.

Her kan visse grupper såsom unge under 18 år, bijobbere og studerende ansættes i to arbejdsintervaller på enten 8-15 timer eller 13-20 timer om ugen.

På den måde vil de ansatte altid være sikret minimum det mindste timetal i intervallet.

Dermed får de ansatte vished for, hvad de som minimum vil tjene hver måned samtidig med, at de automatisk bliver omfattet af funktionærloven og derigennem optjener rettigheder som løn under sygdom og længere opsigelsesvarsel.

Mere i lønposen
Foruden opgøret med nultimerskontrakterne kan de ansatte på butiksoverenskomsten også se frem til at få betragteligt mere i lønposen.

Forliget sikrer blandt andet en stigning på butiksområdets mindsteløn svarende til 721 kroner om måneden pr. 1. marts 2023 og igen 1.marts 2024, ligesom der er aftalt bedre rammer og vilkår for de lokale lønforhandlinger.

- Vi har fået flere penge direkte ned i vores medlemmers lommer, men det helt store slagsmål om løn bliver afgjort ude på arbejdspladserne ved lokale lønforhandlinger. Derfor har vi også kæmpet for at få nogle bedre værktøjer til vores tillidsrepræsentanter, så de kan hjælpe medlemmerne til at forhandle individuelle tillæg, siger Mette Høgh.

Derudover vil der være en generel lønstigning på fire procent. To procent af lønstigningen bliver frigivet gennem ændring af pensionen.

Fremover betaler arbejdsgiverne to procent mere ind til pension. Til gengæld betaler lønmodtagerne to procent mindre.

Endvidere hæves arbejdsgivernes indbetaling til den såkaldte fritvalgskonto fra syv til ni procent i 2024.

En ufaglært på mindsteløn vil til næste år dermed have fået en samlet lønstigning på 2599 kroner om måneden. Det er en lønstigning på i alt 11,2 procent.

- Det er en solid lønstigning, som kan være med til at afbøde det økonomiske pres, som mine medlemmer har oplevet under inflationen, siger Mette Høgh.

For at den nye overenskomst mellem HK Handel og Dansk Erhverv Arbejdsgiver kan træde i kraft, kræver det, at et flertal stemmer aftalen igennem.


Fakta om den nye overenskomst:

  • Ansatte på butiksoverenskomsten vil fremover ikke kunne ansættes på såkaldte nultimerskontrakter. Der indføres en ny fleksibel deltidsansættelse som en ny ansættelsesform. Det betyder, at ansatte på butiksoverenskomsten fremover kan ansættes på enten fuldtid, deltid med fast timetal eller nu fleksibel deltidsansættelse.

  • Fleksibel deltidsansættelse er beregnet til bestemte grupper såsom unge under 18 år, studerende og bijobbere. Her kan medarbejderen ansættes i to forskellige arbejdstidsintervaller. Arbejdstidsintervallet kan aftales til mellem 8-15 timer om ugen eller mellem 13-20 timer om ugen. Det sikrer disse grupper minimum 8 arbejdstimer om ugen. Mange butiksansatte har hidtil oplevet, at deres timetal kunne svinge meget fra uge til uge, og at deres vagter helt kunne aflyses med kort varsel, hvormed de ikke fik løn for den planlagte arbejdstid.

  • Opgøret med nultimerskontrakter betyder, at de ansatte på fleksibel deltid vil være omfattet af funktionærloven og dermed få garanteret løn under sygdom, og en længere opsigelse. Derudover vil de ansatte have et relativt fast indtægtsgrundlag, de kan regne med.

  • Mindstelønnen for både ufaglærte og faglærte stiger med 721 kroner om måneden pr. 1. marts 2023 og med 721 kroner om måneden pr. 1. marts 2024 som led i overenskomstaftalen.
  • Fritvalgskontoen stiger med to procent til i alt ni procent i 2024.

  • Arbejdsgiverne skal betale to procent mere ind til pension, og lønmodtagerne to procent mindre ind til pension. Dermed opsparer medarbejderne det samme, men derudover får de to procent mere udbetalt sammen med lønnen.

  • Som led i de lokale lønforhandlinger vil tillidsrepræsentanten kunne anmode om at få belyst arbejdsgivers forhold – herunder produktionsniveau, økonomiske forhold mm. Derudover bliver det også muligt at forhandle løn kollektivt.

Nøgleord

Kontakter

Information om HK Handel

HK Handel
HK Handel
Weidekampsgade 8
2300 København S

7011 4545http://www.hk.dk

HK Handel er fagforening for alle, der arbejder i butik, på kontor eller lager i handelsbranchen.

Følg pressemeddelelser fra HK Handel

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Handel

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye