Klimabevægelsen i Danmark

Klimarådet dumper regeringens klimaindsats - IGEN.

Del
Klimarådets statusrapport for 2023 konkluderer, at regeringen ikke viser vejen til at opfylde Klimaloven. Klimabevægelsen mener, at regeringens klimastrategi har spillet fallit, og rapporten bør få regeringen til at implementere og vedtage de kendte klimaløsninger på alt fra landbrug til transport, forbrug og energi med det samme.

Klimarådets statusrapport for 2023 er netop udkommet, og Rådet vurderer, at regeringens klimapolitik ikke viser vejen til 2030-målet. Regeringens planer er fortsat for risikofyldte og for ukonkrete til, at Rådet finder, at klimapolitikken lever op til klimamålsætningerne. Risikoelementerne er især den manglende regulering på landbrug, usikkerheden om skattereformen på industri og den store satsning på CCS, der endnu er uprøvet i Danmark. Klimarådet understreger derfor, at der både mangler langt mere implementering og ny politik på klimaområdet. 

At Klimarådet dumper regeringen igen, understreger at den grønne omstilling herhjemme er begyndt at hænge i en meget tynd tråd. Den nye regering formår hverken at lave ny klimapolitik eller implementere den eksisterende. Sammen med den voldsomme satsning på umoden teknologi gør det klimaplanerne så usikre og ukonkrete, at vi står til at misse vores klimamål, hvis ikke regeringen ændrer drastisk kurs med det samme. Dén konklusion burde give chokbølger på alle Christiansborgs gange, for det er hele den danske grønne omstilling der er ved at falde fra hinanden, siger Caroline Bessermann, politisk rådgiver i Klimabevægelsen i Danmark.  

Klimarådet vurderer også, at det er usikkert om regeringen når 2025-målet, og understreger at det politiske handlingvindue for at nå målet er ved at lukke hurtigt. 2025-målet ligger lige nu på 50-54%, men det er ikke sikkert, at vi når selv den nederste del af intervallet. Klimarådet vurderer også, at den danske regering faktisk bør satse på at reducere mere end den nedre del af målet på de 50%, for at gøre resten af omstillingen nemmere og bidrage mere til den globale klimaindsats. 

Samtlige af vores klimamål er blevet bragt i fare. Vi mangler indsatser på både kort, mellemlang og lang sigt. Især for 2025 mangler der hurtigt handling, og det går stik imod udmeldingen fra Lars Aagaard om, at klimapolitikken vil blive sat på pause i fire måneder. Den tøvende strategi er netop nu ved at kuldsejle den grønne omstilling fuldstændig, siger Caroline Bessermann, politisk rådgiver i Klimabevægelsen i Danmark. 

Klimarådet vurderer også, at Danmark ikke er foran i den grønne omstilling. Med EUs nye klimaplaner har hele Europa indhentet os, og med den nuværende danske politik, ser det ikke ud til, at Danmark vil leve op til EU-aftalerne. Danmarks klimamål kan på nuværende tidspunkt også kun siges at leve op 1,5 graders målet fra Parisaftalen under særlige præmisser. Disse præmisser er blandt andet, at de 1,5 grader godt må overskrides midlertidigt, og at Danmark ikke behøver at yde et bidrag, der ligger væsentligt udover, hvad vores andel af verdens befolkning ville tilsige, selv om vi er et velstående land og har et betydeligt historisk ansvar.

Danmarks tidligere og nuværende regering har sovet i timen, og har ladet den danske omstilling tabe fart. Hvis vi nogensinde har haft en førerrolle i den grønne omstilling, har vi den i hvert fald ikke længere. Klimarådets konklusioner er nedslående, men burde også være et vink med en vognstang om, at det haster med at få klimahandling herhjemme op i tempo igen, siger Caroline Bessermann, politisk rådgiver i Klimabevægelsen i Danmark.  

Klimarådets statusrapport indbefatter også anbefalinger til regerings klimapolitik. Overordnet anbefaler rådet både et øget fokus på implementering og ny politik, især for 2025-målet. Desuden anbefaler Klimarådet fortsat en øget regulering af landbruget, hvor en drivhusgasafgift er en hjørnesten, De anbefaler også, at vi udfaser gasfyr, sikrer tilstrækkelig med vedvarende energi, hæver afgifter på diesel, øger fokus på forureningen fra danskernes forbrug og nedbringer Danmarks forbrug af biomasse.

I Danmark har vi adgang til konkrete og sikre klimaløsninger - politikerne skal bare benytte sig af dem. Klimarådet har en række anbefalinger til klimapolitikken, som vi på det kraftigste anbefaler, at politikerne lytter til. Regeringens klimastrategi har spillet fallit. En afgift på landbruget, mere vedvarende energi og mindre biomasse er konkrete veje gennem den grønne omstilling. Politikerne har gamblet rigeligt med ny teknologi og frivillige ordninger for store udledere, nu er det høje tid til at tage de sikre valg i brug, siger Caroline Bessermann, politisk rådgiver i Klimabevægelsen i Danmark.  

Kontakter

Billeder

Information om Klimabevægelsen i Danmark

Klimabevægelsen i Danmark
Klimabevægelsen i Danmark
Grundtvigs Sidevej 2, kld.
1865 Frederiksberg C

+45 9393 0879https://www.klimabevaegelsen.dk/

Klimabevægelsen arbejder målrettet med at mobilisere befolkningen, og vise den folkelige opbakning til ambitiøs og vidtrækkende klimapolitik.

Vi handler på klimaforskernes utvetydige og alvorlige konklusioner. Vores grundlag er videnskab.

Vi sørger sammen for, at politikerne bidrager til at skabe en sikker fremtid. Vores styrke er fællesskab. 

Vi tager et globalt ansvar, fordi vi ved, at klimakrisen først rammer befolkningsgrupper uden skyld, udenfor Danmarks grænser. Vores overbevisning er retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye