Ny hjemmeside gør det nemt for alle at lære om havet

IT afdelingen på Aarhus Universitet har sammen med biologer fra projekt ’Hovedet i Havet’ navigeret rundt om mange faldgrupper og lagt kursen mod et nyt produkt, der giver nem adgang til alt det undervisningsmateriale, som Danmarks havformidlingsinstitutioner har tilgængeligt online.
Resultatet er blevet en flot og meget brugbar hjemmeside, hvor brugerne nemt og enkelt kan filtrere efter specifikke ønsker.
Mere end 20 samarbejdspartnere
Projekt ’Hovedet i Havet’ er et formidlingsprojekt, der giver elever og lærer et bedre indblik i livet under havets overflade. Projektet har ophæng på Aarhus Universitet og er støttet af Nordea-fonden.
’Hovedet i Havet’ har været rundt på rigtig mange skoler i hele landet og talt med rigtig mange lærere og lærerstuderende. Der er desværre ikke tradition for at undervise om livet i havet, selv om ingen af os i Danmark har mere end 50 kilometer til havet.
”Lærerne mangler simpelthen nogle gode og nemme indgange til godt materiale om havet. De har ikke tid til at skøjte rundt på mange forskellige hjemmesider,” siger Morten Rud, der har ansvaret for færdiggørelsen af platformen ’Havet i skolen’.
Siden har lige nu 90 undervisningsforløb, 130 aktiviteter og 30 videoer, som kommer fra mere end 20 forskellige samarbejdspartnere – eksempelvis alle danske akvarier.
”Projektet begyndte som et udviklingsprojekt, hvor studerende fra AU IT gik i gang med at opbygge siden uden helt at kende projektets omfang. Efterfølgende har vores medarbejdere Anders Fagerland Krogsager og Vahid Baluch gjort projektet færdigt,” fortæller Teamleder Martin Smith, fra AU IT, Aarhus Universitet.
Elever kan arbejde med rigtige data
Ud over de mange forløb og aktiviteter omkring havbiologi har AU IT udviklet et helt nyt kort med datapunkter fra hele Danmark. Datapunkterne kommer fra Danmarks Miljøportal og indeholder målinger med salt, temperatur, ilt og kvælstof fra hele Danmark.
”Vi ønsker at gøre det enkelt for elever og lærere at arbejde med data fra det virkelige overvågningsprogram. De mange data på siden kan let sorteres, så brugerne eksempelvis hurtigt kan finde områder med springlag (lagdeling af vandsøjlen) eller sammenligne parametre mellem en sommer- og vintersæson. Her kan man se at teorierne virker i praksis,” siger Morten Rud.
Både AU IT og projekt ’Hovedet i Havet’ er selv meget tilfredse med resultatet af de fælles anstrengelser, og siden har da heldigvis fået en rigtig god modtagelse rundt omkring i landet.
Gå på opdagelse på ’Havet på Skolen’: www.havetiskolen.dk
Yderligere oplysninger om hjemmesiden:
Projektmedarbejder, Morten Rud, Institut for Biologi; mail: mr@bio.au.dk; tlf.: 2674 7108
Teamleder, Martin Smith, AU IT – udvikling; mail: martin.smith@au.dk; tlf.: 9352 1866
Nøgleord
Kontakter
Yderligere oplysninger om hjemmesiden:
Projektmedarbejder, Morten Rud, Institut for Biologi; mail: mr@bio.au.dk; tlf.: 2674 7108
Teamleder, Martin Smith, AU IT – udvikling; mail: martin.smith@au.dk; tlf.: 9352 1866
Billeder



Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet deltager i globalt initiativ med en bevilling på 27,4 millioner dollars, der skal reducere metanudledning fra kvægbesætninger8.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske programs målsætning er at reducere besætningers udledning ved hjælp af naturlige avlsmetoder som en del af et nyt, internationalt samarbejde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum