Danskernes forhold til bælgfrugter er ved at bløde op
”Skru op for bælgfrugter som fx brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser og kikærter - ca. 100 g om dagen er tilpas”.
Sådanlyder Fødevarestyrelsens anbefaling til danskerne i de officielle kostråd fra 2022.Og der er en del at tage fat på i en madkultur, hvor det gennemsnitlige forbrug i dag er ca. 2,4 gram, ifølge Fødevarestyrelsens oplysninger.
I gennemsnit er det kun hvert fjortende af aftensmåltid, som indeholder bælgfrugter. Og ifølge en ny måling fra Madkulturen er det halvdelen af os, som sjældent eller aldrig spiser dem.Det skal der laves om på, hvis det står til direktør, Judith Kyst:
”Bælgfrugter er jo sunde og klimavenlige – og kan være rigtigvelsmagende, hvis vi krydrer dem ordentligt. Det ved de fleste af os godt, og faktisk er kendskabet til de enkelte typer af bælgfrugter ogsåret stort. Derfor er der snart ikke nogen gode undskyldninger for ikke at indarbejde flere af dem i vores hverdagsmad”, siger hun.
Vanens magt holder bønnerne i skak
Madkulturens måling vidner også om, at det efterhånden er blevet socialt acceptabelt at servere mad med bælgfrugter. Mindre end hver femte af osoplever, at bælgfrugter falder i dårligjordhosdem, vi spiser sammen med.Og næsten halvdelen kan nemt se bælgfrugterne passe ind i de retter, de plejer at spise.
”Det vidner jo om,at det mest er vanens magt, som holder os tilbage. Vi spiser det, vi plejer at spise – og det er isærkanoniserede danske kødretter. Hvis vi for alvor skal vende kurven, bliver vi nødt til at få nye retter med bønner, linser og ærter ind som en naturlig del af vores sortiment. Det kanske gennem madundervisningen i skolen, kantinen på arbejdet eller når vi spiser ude”, siger Judith Kyst.
Bønneeliten består af ungeog folk i byerne
Mens den gennemsnitlige dansker kun får bælgfrugter i aftensmaden hver fjortende dag, gælder det i storbyerne hver tiende mod kun hver tyvende uden for store byer.
Også unge er klar til at rykke hurtigere på bælgfrugtsbølgen, end resten af befolkningen, hvilket især viser sig ved, at de i højere grad ønsker at spise flere bælgfrugter og oplever, at det stemmer overens med deres nuværende madvaner.
Fakta: Nye tal om danskernes forhold til bælgfrugter
- 51 % spiser sjældent eller aldrig bælgfrugter, mens kun 16 % spiser bælgfrugter mere end et par gange om ugen.
- 62 % oplever ikke, at deres nuværende madvaner stemmer overens med kostrådet om at spise 100 g bælgfrugter om dagen. Blandt de 18-25-årige er andelen 57 %.
- 48 %vil gerne spise flere bælgfrugter, end de gør i dag. Blandt de 18-25-årige gælder det 58 %.
- 44 % oplever, at bælgfrugter nemt kan passes ind i der retter, de plejer at spise.
- 18 % oplever, at deres partner, børn eller andre, de spiser med, ikke har lyst til at spise mad med bælgfrugter.
- 26 %synes, det er svært at finde på retter med bælgfrugter.
Undersøgelsen er lavet i anledning af FN's Tallene bygger på svar fra 981 respondenter på over 18 år. Undersøgelsen er gennemført i januar 2023 af Norstat for Madkulturen via et online spørgeskema udsendt til Norstats forbrugerpanel.
Læs mere om bælgfrugternes dag den 10. februar hos Rådet for sund mad
Nøgleord
Kontakter
Hanibal HoffPresseansvarlig
Ved spørgsmål til Madkulturen
Information om Madkulturen
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, der arbejder for bedre mad til alle.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Børnefamilier får hjælp til flere grønne hverdagsmåltider6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange forældre vil gerne spise flere grøntsager og bælgfrugter derhjemme, men vanerne spænder ben i en travl hverdag. Nu indgår Madkulturen og Netto et samarbejde for at give familierne en håndsrækning til grønnere madlavning.
Plantekorpset skal starte en ung-til-ung bevægelse i det grønne køkken6.5.2024 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et talenthold bestående af 35 unge madentusiaster er blevet udvalgt til at inspirere og motivere deres jævnaldrende til at omfavne flere økologiske, plantebaserede måltider.
Skoleelever i kamp for madkundskabsfaget: Herfølge Friskole kan kalde sig danmarksmestre30.4.2024 18:41:40 CEST | Pressemeddelelse
200 børn fra hele landet demonstrerede i dag deres kålkompetencer ved DM i Madkundskab 2024. En vigtig begivenhed for næste generations maddannelse, ifølge Madkulturens direktør Judith Kyst.
Flere vender ryggen til klimavenlig mad6.12.2023 23:59:00 CET | Pressemeddelelse
Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider.
Nyt madindeks: Fri adgang til unikt datasæt om vores madvaner31.8.2023 05:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange i din region får kød til aftensmad? Hvordan har unges forbrug af takeaway udviklet sig? Og hvor ofte drikker kvinder øl til maden? Madkulturen giver nu fri adgang til at søge i resultaterne fra 19.000 besvarelser om råvarevalg, madlavning og måltider
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum