Dansk professor bliver præsident for verdens største nonprofit-organisation for jordbrugsteknik

Jord- og landbrug er under konstant udvikling, og moderne digitale teknologier og it-løsninger får større og større betydning for branchens effektivitet, klima- og miljøaftryk.
En af dem, der har viet sit liv til forskning i digitale og andre innovative teknologier til jordbruget er Claus Grøn Sørensen, der er professor på Aarhus Universitets Institut for Elektro og Computerteknologi. Han er netop blevet udnævnt til kommende præsident for the International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering, CIGR, som er verdens største nonprofit-organisation inden for jordbrugsteknik, og til organisationens kongres i Japan i december blev han samtidig hædret med en High Merit Award for sin forskning.
”Vi kommer ikke uden om, at data og digitale teknologier i højere og højere grad danner grundlaget for, hvordan vi kan optimere og effektivisere et af verdens ældste erhverv, jordbruget, og samtidig gøre det på en måde, så vi tager hensyn til miljø, biodiversitet og klimakrise. Der er allerede sket en kæmpe udvikling inden for intelligente systemer, men vi skraber stadig i overfladen af den gennemgribende digitalisering og ikke mindst digitaliseringens muligheder for at gentænke processer i jordbruget, der vil komme inden for de næste to årtier,” siger han.
Claus Grøn Sørensen har siden 90’erne arbejdet med analyse og driftsteknisk optimering af produktionssystemer i landbruget og dets forsyningskæder. Særligt i løbet af det sidste årti har han forsket i en stærk sammenknytning af informationsteknologier med intelligente og optimerede operationer i det stadig mere digitale landbrug.
Han er oprindeligt uddannet agronom med speciale i teknik og økonomi fra den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i København. I starten af 90’erne fik han arbejde ved Statens Jordbrugstekniske Forsøg (senere Danmarks Jordbrugsforskning, afd. for jordbrugsteknik) ved Forskningscenter Bygholm, og få år senere tog han en ph.d. ved DTU. Han blev professor ved Aarhus Universitet i 2020.
Om udnævnelsen til præsident for CIGR og sin High Merit Award siger han:
”Det er en stor ære for mig at modtage prisen samt titlen som kommende præsident for organisationen. Det er vigtigt arbejde at udbrede kendskabet samt brugen af digitale og andre intelligente teknologier til jord- og landbrug, og jeg ser frem til at skabe endnu større netværk og relationer inden for området i fremtiden. Selvom vi i høj grad i dag udvikler intelligente systemer, er der alt for få, der rent faktisk bruger dem, og jeg håber, at jeg som præsident for CIGR kan være med til at skubbe den udvikling i en positiv retning til gavn for både erhverv og natur,” siger han.
CIGR blev oprettet som international, uafhængig, nonprofit-organisation for jordbruget i 1930 i Liége, Belgien, og har som mission at stimulere udviklingen af videnskab og teknologi inden for det jord- og landbrugstekniske område. Organisationen er verdens største af sin slags.
Nøgleord
Kontakter
Professor Claus Grøn Sørensen
Institut for Elektro- og Computerteknologi
Mail: claus.soerensen@ece.au.dk
Tlf.: 22827547
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Husdyrgødning og jordens nedbrydningsevne7.4.2025 12:54:23 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at langvarig anvendelse af kvæggødning kun har en minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet spiller jordtypen og de afgrøder, der dyrkes, en langt større rolle .
Bæredygtig plantebeskyttelse er vigtigt for fremtidens landbrug4.4.2025 10:49:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan brødføder vi en voksende verdensbefolkning uden at skade miljøet? Spørgsmålet er mere presserende end nogensinde. Svaret kan ligge i ny forskning fra EU H2020-projektet SUPPORT, der har udviklet en ny ramme for bæredygtig plantebeskyttelse. Med bidrag fra forskere på Aarhus Universitet og andre europæiske institutioner kaster projektet lys over, hvordan landmænds beslutningsprocesser og politiske tiltag kan transformere landbruget.
Ulvebestanden i Danmark når højeste niveau i nyere tid1.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse viser stabil fremgang for Danmarks ulve, der nu tæller seks kobler, to par og en enlig revirhævdende, svarende til omkring 42 dyr. Ulven ser nu ud til at være fast etableret i Danmark.
Ny viden om soldaterfluers sexliv kan bane vejen for mere bæredygtig fødevareproduktion1.4.2025 08:17:55 CEST | Pressemeddelelse
Produktionen af larver fra soldaterfluer kan blive hjulpet på vej af ny viden om soldaterfluers parring. Det gør det meget lettere at lave avlsprogrammer, hvor man målrettet kan avle larverne, så de har de ønskede egenskaber til en bæredygtig fødevareproduktion.
Inuitter optager 13 gange grænseværdien for PFAS i maden11.3.2025 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den traditionelle kost i Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på Grønlands østkyst vil være kritisk forurenet frem mod 2090, viser ny forskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum