Danske forskere vil spinde kunstige nervefibre med ny teknologi

Multipel Sklerose er en autoimmun sygdom, hvor kroppens egne immunceller angriber myelin i hjerne og rygmarv. Myelin eller myelinskeden er et beskyttende fedtlag, der isolerer nervefibre som plastik omkring en elektrisk ledning, og som gør, at nerveimpulser bliver overført hurtigt gennem kroppen.
Når myelin bliver nedbrudt, overføres impulserne enten langsommere eller slet ikke, hvilket giver funktionsnedsættelser eller -tab hos patienten.
Specielle celler i hjernen kaldet oligodendrocytter kan gendanne nedbrudt myelin i centralnervesystemet via remyelinisering af nervecellerne, men denne proces bliver dog mindre effektiv med alderen. Sygdommen multipel sklerose kan i dag kun forsinkes med medicinering.
Et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet sigter imidlertid efter en radikal ny behandlingsform for den arvelige og alvorlige sygdom. Projektet sigter efter at benytte elektrospundne fibre til etablering af nye, kunstige myelinerede nervefibre.
”Vi bygger en top-down-model via såkaldt elektro-hydrodynamisk spinding, som er en meget alsidig, men kompleks nanoteknologisk proces, der kombineres med mikrofluidisk teknologi til dette projekt. Målet er at spinde komplette, myelinerede transmissionsveje for nerveimpulser ned til nanoskala,” siger lektor Menglin Chen fra Institut for Bio- og Kemiteknologi.
Hun fortsætter:
”De største udfordringer i projektet er at få kombinationen af teknologier til at spille og at udvikle et gating system, der skal sikre, at fibrene bliver dannet korrekt. Dernæst skal der foretages en elektrofysiologisk undersøgelse af fibrenes ledeevne for at sikre, at de har den rette impuls-ledeevne.”
Til dette projekt vil Menglin Chen spinde nervefibre i enkelt-celle-størrelse med en færdigdannet myelinskede. Derfor har hun netop modtaget en bevilling på to mio. kr. fra Lundbeckfondens Experiment-program, der støtter unikke, banebrydende forskningsidéer, som har potentiale til at transformere vores forståelse af et vigtigt forskningsfelt, hvis det lykkes.
”Det er første gang nogensinde, man forsøger sig med at spinde kunstige nervebaner med denne metode, men jeg er optimistisk. Samtidig giver projektet vigtigt indsigt i de patologiske mekanismer, der følger af multipel sklerose på enkelt-nervefiber-skala, og forhåbentlig står vi med en helt ny diagnostik og behandlingsform om en årrække,” siger hun.
Forskningsprojektet er berammet til to år, og projektet starter i foråret 2023.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Menglin Chen
Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet
Mail: menglin@bce.au.dk
Tlf.: +4520289506
Billeder
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum