Klimabevægelsen i Danmark

Midterregeringen er ikke gearet til den grønne omstilling

Del
Ifølge foreningen Klimabevægelsen i Danmark mangler regeringsgrundlaget både hurtige, konkrete og ambitiøse klimatiltag.
Pressefoto af Caroline Bessermann.
Pressefoto af Caroline Bessermann.

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har netop offentliggjort sit fælles regeringsgrundlag, og Klimabevægelsen advarer om for lave klimaambitioner.

- Med dette regeringsgrundlag tegner det til at blive nogle svære år for den grønne omstilling af Danmark. Regeringsgrundlaget mangler en resolut plan for den danske grønne omstilling, og timingen kunne ikke være værre. I klimakrisen handler alt om tid, og politikerne har kun få år tilbage til at træffe de beslutninger, der skal afgøre om samfundet når den grønne omstilling. Skal vi imødegå de overhængende trusler, der ligger indlejret i klimakrisen, skal regeringen derfor kunne fremlægge langt mere vidtgående planer, for hvordan man vil omstille alle sektorer i samfundet på ganske få år. Det formår regeringsgrundlaget ikke at gøre, siger Caroline Bessermann, politisk rådgiver i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

De danske klimamål blev også diskuteret i valgkampen, og har været et vedblivende emne under de lange regeringsforhandlinger. Klimarådet slog i sidste uge fast, at de nuværende danske klimamål ikke bidrager til at overholde 1,5-gradersmålet fra Parisaftalen og Klimaloven. Alternativet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre har foreslået at hæve klimamålene i 2025, 2030 og 2040 til hhv. 54 pct., 80 pct., og 100 pct., hvilket vil bidrage mere til at nå det globale klimamål.

- Klimarådet slog i sidste uge fast, at vi med de nuværende danske klimamål er på vej mod en opvarmning over 1,5 grader. For en regering, der bryster sig af krisehåndtering og stabilitet, er det uforståeligt, at man ikke reagerer på sådan en nyhed. Det vigtigste for de danske klimamål er, at de ikke overskrider 1,5 gradersmålet, og den opgave magter regeringen ikke at løfte. Det er uforsvarlig klimapolitik, siger Caroline Bessermann.

Socialdemokratiet lovede i valgkampen, at CO2-afgiften på landbruget vil bidrage med 5 millioner ton CO2 senest i 2030. Denne formulering kom dog ikke med i regeringsgrundlaget. Det er ifølge Klimabevægelsen et svigt.

- Et af de klareste grønne løfter fra Socialdemokratiet i valgkampen var, at en CO2-afgift på landbruget skulle få os resten af vejen til vores klimamål. Den formulering er nu pillet ud, og afgiften er gået fra at skulle være en hovedmotor i den grønne omstilling til at være en back-up plan. SVM-regeringen giver ingen indikation til hverken landbruget eller resten af danskerne om, hvordan man hurtig vil imødegå klimakrisen uden CO2-afgiften. Det har regeringen brug for at give svar på nu, siger Caroline Bessermann.

Kontakter

Billeder

Pressefoto af Caroline Bessermann.
Pressefoto af Caroline Bessermann.
Download

Information om Klimabevægelsen i Danmark

Klimabevægelsen i Danmark
Klimabevægelsen i Danmark
Grundtvigs Sidevej 2, kld.
1865 Frederiksberg C

+45 9393 0879https://www.klimabevaegelsen.dk/

Klimabevægelsen arbejder målrettet med at mobilisere befolkningen, og vise den folkelige opbakning til ambitiøs og vidtrækkende klimapolitik.

Vi handler på klimaforskernes utvetydige og alvorlige konklusioner. Vores grundlag er videnskab.

Vi sørger sammen for, at politikerne bidrager til at skabe en sikker fremtid. Vores styrke er fællesskab. 

Vi tager et globalt ansvar, fordi vi ved, at klimakrisen først rammer befolkningsgrupper uden skyld, udenfor Danmarks grænser. Vores overbevisning er retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye