Lederne Søfart

Danske navigatører vil ikke tvinges ind i Dansk Metal

Del

I slutningen af oktober oplyste Danske Rederier i en pressemeddelelse, at Dansk Metal for fremtiden skal være overenskomstpart for navigatører i den danske søfart. Lederne Søfart har forsøgt at komme i dialog med Danske Rederier og Dansk Metal og frygter en konflikt, som kan ramme en stor del af verdenshandlen. Der er brug for forhandling, understreger Lederne Søfart.

Selvom Lederne Søfart organiserer hovedparten af alle danske navigatører i den danske handelsflåde, forsøger Dansk Metal nu at overtage deres overenskomst og forhandle deres løn- og arbejdsvilkår. Det er ifølge Jens Marquardt Sørensen, bestyrelsesformand i Lederne Søfart, et stort svigt af den danske aftalemodel, og det kan have enorme konsekvenser:

”Lederne Søfart organiserer over 80 pct. af alle danske navigatører. Det er os, der har medlemmerne, som Metal vil forhandle løn- og arbejdsvilkår for. Det er helt uholdbart og et direkte og alvorligt svigt på spillereglerne i den danske model,” udtaler Jens Marquardt Sørensen.

Ingen indflydelse på egne lønforhold

Det er ikke kun et svigt af den danske model. Lederne Søfart mener også, at det er alvorligt svigt af de danske navigatører:

”Otte ud af ti skibsofficerer får ingen indflydelse på deres egne løn- og arbejdsforhold, hvis det er Metal, der skal forhandle overenskomsten. Så jeg forstår godt, at navigatørerne føler sig groft svigtet. Det er ikke den måde, vi plejer at forhandle på i Danmark,” udtaler Jens Marquardt Sørensen.

Lederne Søfart ønsker at indgå i konstruktiv dialog og forhandle med Danske Rederier, hvilket foreningen har gjort sig umage med at kommunikere. Samtidig har foreningen rettet henvendelse til Dansk Metal for at få dem til at trække sig fra forhandlingerne og give plads til Lederne Søfart.

”Vi ønsker at være en del af forhandlingerne, så vi kan gøre en forskel for vores mange medlemmer og bidrage til den bedste løsning for både rederiansatte og rederier. Vi ønsker ikke konflikt. Hvis vi ender i konflikt, handler det slet ikke om problemer mellem arbejdstagerne og arbejdsgiverne – så handler det alene om, at Dansk Metal forsøger at vokse på andres overenskomstområder ved at tegne overenskomster for andre end deres egne medlemmer. Kommer det så vidt, vil det påvirke hele Europa og en stor del af verdenshandelen. Det kan ikke være i nogens bedste interesse,” siger Jens Marquardt Sørensen.

Faktaboks 

  • Lederne Søfart organiserer over 80 % af alle danske navigatører. Det svarer til ca. 2.000 tusind medlemmer.
  • I alt repræsenterer Lederne Søfart ca. 2.700 medlemmer, herunder også lodser, havnekaptajner m.fl.
  • Lederne Søfart har eksisteret siden 1874 og har opbygget dyb indsigt i de maritime lederes arbejdsforhold og overenskomstvilkår.
  • Foreningen fik for to år siden ny ledelse bestående af formand Jens Marquard Sørensen og direktør Helle Andsbjerg. De har begge erfaring fra søen bl.a. i roller som styrmand og skibsfører.
  • Lederne Søfart er den ene part i sammenlægningen af arbejdsgiverforeningerne DRO 1 og DRO2, som Danske Rederier annoncerede i oktober. Det vil sige Lederne Søfart har overenskomsten for DRO2, som skal genforhandles inden 1. april 2023, hvor den udløber.

Jens Marquardt Sørensen står til rådighed for yderligere kommentarer.

I tilfælde af interviewforespørgsler:

Kontakter

Information om Lederne Søfart

Lederne Søfart
Lederne Søfart
Vermlandsgade 65
2300 København S

Tlf. 33455565

Fagforeningen Lederne Søfart er Danmarks største fagforening for maritime ledere – primært navigatører. Foreningen er en landsdækkende faglig organisation for godt 2500 aktive maritime ledere og specialister i Det Blå Danmark. Omkring 20 % af medlemmerne er beskæftiget i land.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye