GreenMind A/S

Danskernes syn på genbrugsgaver har ændret sig

Del
Hver fjerde dansker har givet en brugt gave det seneste år. Samtidig har 6 ud af 10 danskere faktisk lyst til at pakke genbrug ud, når de har fødselsdag eller fejrer jul. Det viser Den Blå Avis’ genbrugsindeks 2022, som kortlægger danskernes genbrugsøkonomi- og vaner. Det er en markant stigning siden DBA stillede spørgsmålet første gang i 2017, hvor kun 46% af danskerne gerne ville modtage en genbrugsgave. Danskernes syn på genbrugsgaver har således ændret sig radikalt i løbet af de seneste år. Det er en tendens, man ser på med glæde hos GreenMind, der er Danmarks største leverandør af fornyet elektronik.
Foto: GreenMind er Danmarks største uafhængige leverandør af istandsat elektronik. Virksomheden sælger fornyet elektronik med 3 års garanti.
Foto: GreenMind er Danmarks største uafhængige leverandør af istandsat elektronik. Virksomheden sælger fornyet elektronik med 3 års garanti.

Flere fornyede smartphones under juletræerne

Hvert år op til jul stiger elektroniksalget. Men hos den danske elektronikkæde GreenMind, der i 2022 rundede en omsætning på knap 300 millioner, har man de seneste år ikke set en stigning i salget af fornyet elektronik op til jul, som er sammenlignelig med den generelle stigning i salget af elektronik i juletiden. Hos GreenMind håber man, at danskernes ændrede syn på genbrugsgaver betyder, at der vil være mere fornyet elektronik at finde under juletræerne i år.

”Elektronik er jo en populær varekategori til jul. Derfor er det enormt positivt, hvis danskernes ændrede syn på genbrugsgaver, betyder, at der vil være flere fornyede smartphones, tablets og computere at finde under juletræerne i år. 80% af den samlede CO2-udledning fra denne type produkter kommer fra selve produktionen, så miljømæssigt gør det en stor forskel at give en fornyet smartphone eller anden elektronik i gave frem for nyproduceret elektronik,” siger Tina Høgsted Svanberg, CEO i GreenMind.

Danskerne vil gerne give og modtage genbrugsgaver – men vi gør det ikke

DBA’s genbrugsindeks viser en stigende positivitet omkring genbrugsgaver. 6 ud af 10 danskere (58%) vil gerne modtage en genbrugsgave, mens 4 ud af 10 danskere (42%) kunne finde på at give en gave, som er købt brugt. Alligevel er det kun 24% som inden for det seneste år rent faktisk har givet en genbrugsgave. Ifølge John Thøgersen, professor i økonomisk psykologi på Aarhus Universitet, kan det tilskrives, at der findes unikke barrierer for køb af genbrugsgaver.

"Ofte er shopping af brugt mere besværligt end køb af nyt. Det er ikke sikkert, at man har det fulde udvalg, hvilket kan gøre shoppingen mere tidskrævende. Samtidig er der ofte ikke de samme returmuligheder, hvilket er en barriere, der er ekstra vigtig, når vi taler gavekøb”, siger John Thøgersen.

 

Det skal være nemt og bekvemt at købe en genbrugsgave

Det er netop barrierer som disse, virksomheder som GreenMind er med til at nedbryde med et cirkulært koncept, der gør køb af genbrug lettere tilgængeligt. Hos GreenMind er det muligt at købe fornyet elektronik med returret, 3 års garanti og et bredt udvalg af vælge imellem. Ifølge John Thøgersen kan forretningsmodeller som GreenMinds netop være med til at mindske forskellen mellem lysten til at give og modtage genbrugsgaver og mængden af genbrugsgaver, der rent faktisk gives. Samtidig er der en støt stigende klimabevidsthed i befolkningen, som fylder og skaber incitament til flere genbrugsgaver.

”Vi ser en stigende bevidsthed i befolkningen omkring sammenhængen mellem forbrug og klima. Det kan give de brugte varer en ekstra værdi. Hvor det for 10 - 15 år siden var utænkeligt at give noget brugt, er det i dag langt mere naturligt. Det er derfor det helt rigtige at arbejde på at nedbryde de unikke barrierer for køb af brugte gaver”, siger John Thøgersen.

Notér at gaven gerne må være genbrug

Selvom koncepter som GreenMinds gør genbrugsshopping mere tilgængeligt, understreger DBA’s genbrugsindeks, at den enkelte gavemodtager har et ansvar for at der vil ligge flere genbrugsgaver under træerne i år. Ifølge genbrugsindekset for 2021 ville 69% nemlig være mere tilbøjelig til at give en genbrugsgave, hvis der stod på ønskesedlen, at det gerne måtte være brugt. Og spørger man Danmarks Naturfredningsforening, er der god grund til at tænke sig om en ekstra gang, når der skrives ønskeseddel til jul, hvor forbruget ofte eksploderer:

”Hvis vi skal vende klimakrisen, skal vi tage et opgør med overforbruget og køb og smid væk-kulturen. Og her er julen et oplagt sted at sætte ind. Så hold igen med gaveræset og giv oplevelser, støt et godt formål eller køb genbrug. Og understreg, når du fortæller om dine juleønsker, at din julegave, gerne må være brugt”, siger Michael Ohmsen, kampagneansvarlig i Danmarks Naturfredningsforening.

Nøgleord

Billeder

Foto: GreenMind er Danmarks største uafhængige leverandør af istandsat elektronik. Virksomheden sælger fornyet elektronik med 3 års garanti.
Foto: GreenMind er Danmarks største uafhængige leverandør af istandsat elektronik. Virksomheden sælger fornyet elektronik med 3 års garanti.
Download

Information om GreenMind A/S

GreenMind A/S
GreenMind A/S
Brudelysvej 23
2880 Bagsværd

http://www.greenmind.dk

 

GreenMind er Danmarks største uafhængige leverandør af brugt elektronik med primær fokus på smartphones, tablets og computere. GreenMind har 13 fysiske butikker fordelt over hele landet, samt en webshop, hvor virksomheden sælger fornyet elektronik til både forbrugere og virksomheder.

GreenMind har lang erfaring med reparationer af elektronik og har foretaget over 400.000 reparationer siden 2009.

GreenMind er en sammenlægning af virksomhederne GreenMind og BlueCity, der i 2022 fusionerede med ønsket om at skabe en fælles virksomhed med fokus på genanvendelse, reparation og et mere bæredygtigt forbrug.

Læs mere om GreenMind i vores årsrapport her.

Følg pressemeddelelser fra GreenMind A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra GreenMind A/S

Ikonisk Vesterbrolokation genåbner med salg af fornyet elektronik14.11.2022 10:58:27 CET | Presseinvitation

Det ikoniske knudepunkt mellem Værnedamsvej, Vesterbrogade og Frederiksberg Allé – Vesterbrogade 84 – har gennem tiden huset forskellige virksomheder. Senest elektronikbutikken Blue City. Lørdag den 19. november genåbnes butikken som en GreenMind-butik efter Blue Citys fusion med GreenMind. Genåbningen markeres med gode tilbud, konkurrencer og ikke mindst gratis kaffe og særlige early bird-tilbud for de morgenfriske.

GreenMind holder Green Friday - Vil have forbrugerne til at tage ansvar for eget forbrug10.11.2022 10:10:54 CET | Pressemeddelelse

Den 25. november er det Black Friday, og mens salget buldrer afsted, er man hos elektronikkæden GreenMind bekymret for den store mængde af nyproduceret elektronik, som langes over disken på Black Friday. Alligevel tager virksomheden del i tilbudsfesten, når de holder ”Green Friday” med tilbud på istandsat elektronik hver dag i november. Håbet er at trække så meget salg af nyproduceret elektronik som muligt og konvertere det til salg af fornyet elektronik.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye