Her er nobelpris-kemien i mere bæredygtig udgave
For 20 år siden opdagede den danske kemiker, Morten Meldal, en ny metode til at samle molekyler med.
At samle molekyler har altid været og er stadig en stor del af kemikernes arbejde – om de så er ansat til at udvikle nye rensningsanlæg, solcremer, batterier eller opvaskemidler; der opstår ikke noget nyt produkt, før molekylerne er sat rigtigt sammen.
Meldals opdagelse kaldtes klik-kemi, og i år har den indbragt ham Nobel-prisen i kemi (sammen med Barry Sharpless og Carolyn Bertozzi).
- Klik-kemi er en kæmpe opdagelse, og det er fuldt berettiget, at den får en nobelpris, siger Changzhu Wu, der selv er kemiker og lektor på Institut for Kemi, Fysik og Farmaci, hvor han forsker i bæredygtige enzymer.
Men, tilføjer han:
- Fremtidens kemi skal være mere bæredygtig, og det gælder også klik-kemien.
Væk med giftige kobber-ioner
Sammen med kolleger fra sin forskningsgruppe har Changzhu Wu netop udgivet en videnskabelig artikel, hvori de beskriver en ny type klik-kemi, som de betegner bæredygtig. Den findes her.
Traditionel klik-kemi skal bruge en katalysator for at sætte den ønskede kemiske reaktion i gang (i klik-kemi er det som sagt at få nogle molekyler til at samle sig), og den katalysator er kobber-ioner.
- Kobber er effektivt som katalysator, men giftigt for levende organismer. Vi har derfor arbejdet med at finde et alternativ til kobber i klik-kemi, forklarer Changzhu Wu.
Det samme gjorde kemikeren Carolyn Bertozzi, der greb Morten Meldals opdagelse og arbejdede videre med for at finde en måde at undgå de giftige kobber-ioner.
Hun fandt på at ændre klik-molekylernes form til ottekantet, som gjorde dem mere reaktive og i stand til at klikke sammen uden kobber-ioner. Det var den teknik, der gjorde hende til med-modtager af nobelprisen.
- I vores ide til en ny slags klikkemi arbejder vi stadig med kobber – men på en anden måde. Vi inkorporerer kobber-ionerne i proteiner og skaber dermed et metalloenzym, som allerede findes i vores organisme. Kobber i proteiner udgør ingen fare for hverken naturen eller levende organismer, forklarer Changzhu Wu.
Nu med billige og bionedbrydelige proteiner
Til opgaven har forskerholdet brugt billige og bionedbrydelige proteiner, nærmere betegnet bovine serum albumin (BSA), som stammer fra køer og er et almindeligt standardprotein i mange laboratorier.
Det får hægtet en polymer på sig, og det er i disse samlinger, at man kan få kobber-ioner til at indlejre sig i proteinerne og derefter fungere som den katalysator, der sætter klik-kemien i gang og gør kemikeren i stand til at sætte molekyler sammen.
- Kort sagt bruger vi billige, bio-nedbrydelige proteiner til at omdanne giftige kobber-ioner til ugiftige biologiske katalysatorer, siger Changzhu Wu.
Bæredygtig kemi er essentielt for udvikling af nye teknologier til en grønnere fremtiden. SDU arbejder bl.a. på:
- At udvikle katalysatorer, der kan omdanne CO2 og plantemateriale til værdifulde råstoffer.
- At fremstille nye miljøvenlige materialer til effektiv udvinding og lagring af vedvarende energi.
- at bruge nye materialer og kemiske processer til at omdanne affaldsprodukter til vigtige ressourcer.
Læs mere om Wu gruppens forskning her: https://www.wugroup.sdu.dk/
Mere om bæredygtig kemi på SDU her: https://www.sdu.dk/en/forskning/kemi-farmaci/forskningsomraader/baeredygtig-kemi
Find flere historier i SDUs digitale univers for forskningsformidling NyViden: https://www.sdu.dk/da/nyheder/nyviden
Kontakter
Lektor Changzhu Wu, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Syddansk Universitet:
https://www.wugroup.sdu.dk/
Telefon: 6550 8694
Email: wu@sdu.dk
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Ny professor vil styrke forskningen i kampen mod aggressiv hjernekræft24.4.2025 10:32:27 CEST | Pressemeddelelse
Helge Thisgaard udnævnes til professor i medicinsk fysik ved Forskningsenheden for Nuklearmedicin, Klinisk Institut, SDU og OUH den 1. maj.
Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden10.4.2025 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle8.4.2025 14:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
Nu kan du få ægte foie gras uden tvangsfodring8.4.2025 09:38:21 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet (SDU) har udviklet en effektiv måde at lave foie gras af ænder og gæs, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret, og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til f.eks. plantebaserede fødevarer.
Ny klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital og SDU7.4.2025 11:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Overlæge, dr. med. Kim Theilgaard-Mönch er pr. 1. september 2025 udnævnet til klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital (OUH) og Klinisk Institut ved Sydansk Universitet (SDU).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum