Ny professor vil styrke forskningen i kampen mod aggressiv hjernekræft
Helge Thisgaard udnævnes til professor i medicinsk fysik ved Forskningsenheden for Nuklearmedicin, Klinisk Institut, SDU og OUH den 1. maj.

Med udnævnelsen ønsker Helge Thisgaard at styrke forbindelsen mellem grundforskning og klinisk anvendelse og dermed bidrage til udviklingen af fremtidens kræftbehandling. Særligt er hans fokus rettet mod en ny type målrettet strålebehandling, kaldet Auger radioligandterapi, som har potentiale til at forbedre overlevelsen hos patienter med glioblastom – en af de mest aggressive former for hjernekræft.
Siden 2019 har Helge Thisgaard ledet den prækliniske forskning ved Nuklearmedicinsk Afdeling, hvor han har opbygget en tværfaglig forskningsgruppe, der udvikler og tester radioaktive lægemidler i både celleforsøg og dyremodeller. Forskningen er finansieret af en række eksterne fondsbevillinger, hvor han og samarbejdspartnere har modtaget mere end 30 millioner kroner i projektmidler inden for de seneste år.
I 2024 tog Helge Thisgaard skridtet videre og stiftede spin-out virksomheden GlioRay sammen med to forskerkolleger for at bringe glioblastombehandlingen tættere på kliniske studier. GlioRay har opnået støtte gennem BioInnovation Institute’s Venture Lab-program og arbejder målrettet på at accelerere overgangen fra laboratoriet til patientbehandling. Ved at kombinere akademisk forskning med en kommerciel strategi håber han at forkorte vejen fra laboratoriet til patienterne og dermed øge chancerne for, at den nye behandling bliver tilgængelig for dem, der har allermest brug for den.
Helge Thisgaard, 48, er uddannet fysiker fra Københavns Universitet, hvor han også opnåede sin ph.d.-grad med fokus på radioligandterapi af kræft. Han indledte sin karriere som hospitalsfysiker på OUH – først i Onkologisk Afdeling og senere i Nuklearmedicinsk Afdeling. I 2014 blev han udnævnt til lektor i en kombineret stilling mellem OUH og SDU, hvilket markerede begyndelsen på en forskningskarriere i hastig udvikling.
Privat er Helge Thisgaard gift med sygeplejerske Lise og sammen har de tre hjemmeboende børn på henholdsvis 21, 19 og 10 år. Han er opvokset i en lille by uden for Esbjerg, men har siden studietiden i København bosat sig i Middelfart. I fritiden dyrker han undervandsjagt og lystfiskeri – og nyder at rejse verden rundt med familien.
Kontakter
Tomas HomburgChefkonsulentDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Tlf:60113059thomburg@health.sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden10.4.2025 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle8.4.2025 14:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
Nu kan du få ægte foie gras uden tvangsfodring8.4.2025 09:38:21 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet (SDU) har udviklet en effektiv måde at lave foie gras af ænder og gæs, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret, og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til f.eks. plantebaserede fødevarer.
Ny klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital og SDU7.4.2025 11:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Overlæge, dr. med. Kim Theilgaard-Mönch er pr. 1. september 2025 udnævnet til klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital (OUH) og Klinisk Institut ved Sydansk Universitet (SDU).
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi30.3.2025 09:44:09 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum