Fødevarestyrelsen går til buffeten
En ske, som glider ned i gryden med chili con carne, eller et rugbrød uden et klæde, du kan holde ved, når du skærer i det.
Det er nogle af de problemer, Fødevarestyrelsen kigger efter, når caféer og restauranter åbner for brunch-, frokost- eller aftenbuffeter de kommende tre måneder.
Fødevarestyrelsen gennemfører i alt 600 kontroller i hele landet, og timingen er ikke tilfældig. Det er sæson for norovirus, bedre kendt som roskildesyge. Ét af de steder, hvor der er brug for ekstra opmærksomhed, er, når mange mennesker samles om åbne fade med mad.
Hvert år registreres i gennemsnit 15-20 udbrud af norovirus i Danmark, og én af smittevejene kan være gennem mad fra buffet, fortæller kontorchef i Fødevarestyrelsen Bente Holst.
- Det er virksomhedens ansvar at sikre, at forbrugerne kan spise ude uden at blive syge. Når en café eller restaurant omlægger deres normale a la carte-servering til buffet, kommer maden tæt på kunderne, og det stiller store krav til overvågningen og indretningen af buffeten, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Bente Holst.
Kontrollerne retter sig primært mod spisesteder, som omlægger til buffet i weekenden eller om aftenen, men også kantiner, buffetrestauranter og virksomheder, som laver mad til fx julefrokoster og sportsarrangementer, kan få besøg af Fødevarestyrelsen.
- Vi kigger efter, om serveringsbestikket er egnet til formålet og ikke falder ned i maden, manglende brødklæder og mangelfuld overvågning af kundernes håndtering af buffeten. Det er eksempler på situationer, hvor kunder kan smitte hinanden med norovirus. Hvis spisestedet ikke har styr på disse områder, kan det have alvorlige konsekvenser for fødevaresikkerheden, siger kontorchef Bente Holst.
Kontrolkampagnen blev skudt i gang første 1. oktober og løber til 31. december.
Læs mere om kontrolkampagnen på Fødevarestyrelsens hjemmeside: https://direc.to/iWBY
Eksempler på, hvad Fødevarestyrelsen kontrollerer
Gæsteområdet:
- Serveringsbestik i passende længde og falder ikke ned i skåle eller fade
- Der er klæde på brød ved udskæring
- Fade på buffeten skiftes løbende ud, og der fyldes ikke nyt oven i fade med rester
- Buffeten styres via tid eller temperatur
- Personalet overvåger buffeten og reagerer, hvis noget foregår uhygiejnisk
Produktionsområdet:
- Håndvaske benyttes af personalet, så der undgås krydssmitte, hvis personalet eksempelvis både håndterer buffeten, men også er i opvasken - eller både håndterer fersk kød og spiseklare retter
- Håndvasken er tilgængelig
- Virksomheden har tilstrækkelig kølekapacitet og overholder temperaturgrænser
Antal kontroller fordelt på fødevareregion
Fødevareenheder |
Antal |
København |
228 |
Sjælland/Fyn |
102 |
NordØst |
146 |
SydVest |
124 |
I alt |
600 |
Antal besøg er vejledende og kan ændre sig.
Hvad er norovirus?
- Norovirus (roskildesyge) er en hårdfør virus, som giver akut diarré og opkast. Norovirus er årsag til op mod halvdelen af alle sygdomsudbrud fra fødevarer.
- Virus kan blive overført til fødevarer via opkast eller afføring fra mennesker, eller ved person til person-smitte.
- Norovirus smitter nemt: 1-10 viruspartikler er nok. En smittet person udskiller milliarder af viruspartikler, også uden at have kliniske symptomer.
Læs mere om norovirus på Fødevarestyrelsens hjemmeside: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx
Nøgleord
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum