Amazonas brænder mere end nogensinde

33.116.
Så mange skovbrande er brudt ud i Amazonas – alene i august måned. Ikke siden 2010 er der udbrudt flere brande i den sydamerikanske regnskov.
I år er der indtil nu udbrudt mere end 46.000 skovbrande i Amazonas.
”Skovrydning og skovbrande er kommet fuldkommen ud af kontrol i Brasilien, og det er frygteligt at være vidne til, hvordan ét af verdens største og mest unikke økosystemer bliver ødelagt,” siger miljøfaglig chef Mette Boye fra WWF Verdensnaturfonden.
Amazonas er ét af verdens største sammenhængende naturområder og hjemsted for hver tiende art på jorden, heriblandt jaguaren, den lyserøde floddelfin, dovendyret og mange flere arter, som mennesket endnu ikke har identificeret.
Skovbrande er relateret til afskovning
Skovbrandene er tæt knyttet til den massive skovrydning i Amazonas.
Regnskoven er nemlig et tropisk skovområde med høj luftfugtighed. Derfor er skovbrande ikke en del af økosystemets naturlige cyklus, som det ellers er tilfældet i andre skovområder. Skovbrandene er altså et direkte resultat af menneskelig indblanding og ødelæggelse, forklarer Mette Boye.
”Når mennesker rydder skoven, sker det med store maskiner – og ild. Enorme områder bliver brændt af for at kunne udnyttes til blandt andet kvægdrift og andet landbrug,” siger hun.
Skovrydningen i Amazonas har de senere år slået den ene sørgelige rekord efter den anden. I april i år blev et område to gange større end Bornholm ryddet for skov – hele 75 procent mere end samme måned året før.
EU tager skridt mod at stoppe afskovning
EU er én af de helt store globale bidragsydere, når det kommer til afskovning. Alene i 2017 kostede import af varer til EU hele 203.000 hektar skov. Kun Kinas import af varer stod for mere afskovning end EU.
Derfor arbejder EU også på en lov, der forbyder virksomheder i unionen at sælge produkter, der bidrager til rydningen af verdens skove. 13. september vedtog Europa-Parlamentet et ambitiøst forslag til loven, som vækker glæde i WWF Verdensnaturfonden.
”I Europa-Parlamentet har man med tirsdagens afstemning vist, at man mener det seriøst, når det kommer til at styrke indsatsen mod afskovning. Det er vores håb, at man i de videre forhandlinger om loven vil følge samme ambitionsniveau og dermed være med til at lægge massivt pres på blandt andet et land som Brasilien,” slutter Mette Boye.
Afskovningsloven skal forhandles mellem EU-Kommissionen, EU-Parlamentet og EU-Rådet og stemmes endeligt igennem i slutningen af 2022 eller i 2023.
WWF arbejder i og omkring Amazonas for at stoppe afskovning, beskytte regnskoven og de oprindelige folk.
Nøgleord
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkBilleder

Information om WWF Verdensnaturfonden
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum