Studiestart: Inflation presser studerendes økonomi – flere overser mulighed
I denne uge starter omkring 60.000 nye studerende på en videregående uddannelse. En ny undersøgelse fra YouGov viser, at studerende oplever højere bekymring end andre beskæftigelsesgrupper over, hvordan de stigende priser på energi, varer og tjenester påvirker deres privatøkonomi.
63 procent af de studerende i undersøgelsen har derfor allerede skåret ned på forbruget, og det er primært energiforbruget i hjemmet (51 procent), dagligvareindkøb (51 procent) og byture/restaurantbesøg (43 procent) som bliver nedprioriteret, når privatøkonomien skal hænge sammen.
”Vi bliver alle ramt af de stigende priser på alt fra husleje og elregningen til ferier og de daglige indkøb, men der er ingen tvivl om, at de studerende mærker det særligt hårdt. De har typisk færre penge at gøre godt med, og ikke megen buffer i økonomien, hvis der for eksempel kommer en ekstra elregning ind ad døren. At være studerende krævede i forvejen en klar prioritering i ens forbrug, men det er kun blevet sværere i løbet af 2022,” siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.
Hun forklarer, at elregningerne i gennemsnit er blevet 59 procent dyrere sammenlignet med sidste år på denne tid, at det er blevet næsten 15 procent dyrere at købe dagligvarer, og tjenester som restaurantbesøg er blevet 7,8 procent dyrere. Hun tilføjer, at det efterhånden er svært at finde varer og tjenester, der ikke er steget i pris - men til trods for det, er der stadig muligheder for at spare. F.eks. er kød steget næsten dobbelt så meget som grøntsager i pris, og det kan derfor betale sig, at tænke i vegetariske alternativer, og det kan også mærkes på regningerne, hvis man sparer på strømmen og skruer ned for varmen.
Overset mulighed: Studerende forhandler ikke om højere løn
Når priserne stiger, stiger ønsket til en højere løn oftest også. Men undersøgelsen viser, at 53 procent af de studerende ikke aktivt banker i bordet for at få mere i løn – i stedet søger de mod nye jobs, fremfor at begive sig ud i en lønforhandling.
”Det er ærgerligt, at mange studerende ikke aktivt gør noget for at stige i løn. Mange er måske bange for konsekvensen, hvis man beder om en højere løn, men alle har ret til at forhandle deres lønvilkår – og arbejdsvilkår generelt. Det er også en rigtig god læring at forhandle sine vilkår allerede fra studietiden,” siger Kirsten Ebbe Brich, formand for Finansforbundet i Danske Bank, og tilføjer:
”Der er en tendens til, at man – måske især som ung – glemmer at medregne og/eller forhandle fx pensionstillæg, ferietillæg, overarbejdsbetaling og andre vilkår, som i virkeligheden også bør med, når man kigger på den samlede lønpakke.”
Undersøgelsen blev foretaget af YouGov blandt 2.000 respondenter i sommeren 2022.
Kontaktinfo:
Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank
Tlf.: 22 45 20 65
Mail: louhan@danskebank.dk
Kirsten Ebbe Brich, formand for Finansforbundet i Danske Bank
Tlf.: 40 99 50 37
Mail: kebb@danskebank.dk
Nøgleord
Billeder
Information om Danske Bank
Følg pressemeddelelser fra Danske Bank
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Bank
Ny undersøgelse: Forældre mangler viden om deres børns spiladfærd på nettet7.8.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Online spil fylder meget i børn og unges liv og hverdag, men forældre ved generelt alt for lidt om centrale elementer som fx lootboxes og skins, der er en stor del af spillene. Det kan være skadeligt for pengevanerne på sigt, mener børne- og ungechef i Danske Bank.
Danske Bank rykker op blandt de mest attraktive arbejdspladser for studerende i Danmark8.6.2023 10:25:38 CEST | Pressemeddelelse
I årets undersøgelse fra Universum tager Danske Bank et spring op i topti som den arbejdsplads business-studerende i Danmark helst vil starte karrieren i. Samtidigt er Danske Bank den højest rangerede arbejdsplads i finanssektoren og forbedrer sin position fra en 13. plads i 2022.
Ny undersøgelse: Konfirmationen fylder i familiers økonomi11.5.2023 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver anden familie forventer at bruge mere end 20.000 kroner på konfirmationen, viser ny undersøgelse foretaget for Danske Bank. Konfirmationen er derfor den perfekte anledning til at tale med sit barn om penge og prioriteringer, siger Danske Banks børne- og ungechef.
Analyse: Opsparingen er dobbelt så stor hos børn og unge med fritidsjob24.4.2023 08:58:00 CEST | Pressemeddelelse
Flaskedrengen, avisbuddet og babysitteren tjener ikke bare penge til en tur i biografen eller nyt tøj i ungdomsårene. De sparer også pengene op, og det gør de i langt højere grad end deres kammerater uden fritidsjob. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kraka Advisory for Danske Bank.
Påskeferien betyder ekstra lommepenge: Brug dem til at give dit barn gode pengevaner31.3.2023 11:07:25 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, at de fleste danske børn får ekstra lommepenge, når det er ferie. Derfor er påsken en oplagt mulighed for at øve gode pengevaner.