
Børn og unge oplever kun sjældent at blive inddraget, når de har en børnesag med myndighederne
Børn og unge møder et voksenstyret system, når de har en børnesag hos de sociale myndigheder. De oplever, at de mangler information og viden om, hvad der sker i sagen, og om deres egen rolle og indflydelse. Det er ofte svært at få deres synspunkter frem og blive lyttet til, hvilket kan gøre, at det opleves som utrygt at have en børnesag.
Den manglende inddragelse står i kontrast til, at børn og unge i stigende grad i samfundet og i FN’s Børnekonvention bliver anset for at være aktive individer med rettigheder og pligter frem for at være passive og umyndiggjorte. Med reformen Børnene Først (2021) lægges der op til at give børn og unge en række nye rettigheder og til at styrke dem i deres møde med socialrådgiver og andre professionelle på børne- og ungeområdet.
VIVE har i regi af Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv udarbejdet en vidensindsamling om børn og unges inddragelse i myndighedssagsbehandling set ud fra børn og unges egne perspektiver. Der er alene fokus på børn og unges oplevelser med inddragelse i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet.
Med afsæt i de indsamlede erfaringer fra børn og unge og i FN’s Børnekonvention – og heri især artikel 12 om at sikre børns rettigheder over for forvaltningsmyndigheder – opstiller vidensindsamlingen 15 fokuspunkter om, hvad man i sagsbehandlingen skal have for øje for at styrke børneinddragelsen.
”Det handler grundlæggende om at tilrettelægge sagsbehandlingen mere på børn og unges præmisser. Sagsbehandlingen skal i højere grad tage udgangspunkt i deres perspektiv, så de får bedre mulighed for at forstå og blive hørt og medvirke i de beslutninger, der bliver truffet i sagsbehandlingen”, fortæller professor Tea Torbenfeldt Bengtsson, der har ledet vidensindsamlingen.
Man skal tænke på at agere alderssvarende, hvilket stiller store krav til socialrådgiverne og andre professionelle, fortæller hun. Det kræver, at man løbende tager højde for det ulige magtforhold mellem børn/unge og professionelle. Det kan man fx gøre ved at foreslå børn og unge at have en bisidder med, som de i forvejen har tillid til, og som løbende kan støtte dem.
Vidensindsamlingen er baseret på 38 studier fra perioden 2015-2021. Studierne stammer primært fra Danmark og de øvrige nordiske lande, men der er også studier fra vesteuropæiske lande samt enkelte studier fra Nordamerika.
Udgivelse
Bengtsson, T.T. og S. Henze-Pedersen: Børn og unges inddragelse i myndighedssagsbehandling på børne- og ungeområdet. En vidensindsamling under Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv
Udkommer 16. august 2022.
Konference
Vidensindsamlingen bliver præsenteret 29. august på Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv, som afholdes i ODEON, Odeons Kvarter 1, 5000 Odense C, og som er arrangeret af Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv. Konferencen er udsolgt.
Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv er et samarbejde mellem Socialstyrelsen, VIVE og Børns Vilkår. VIVE bidrager især til centerets arbejde ved at udvælge temaer om udsatte børn og familiers liv og indsamle og formidle eksisterende viden derom. Vi stræber efter gennem dialog med praksis at gøre den viden lettilgængelig og anvendelig for alle, der arbejder med børnesocialt arbejde.
Nøgleord
Kontakter
Tea Torbenfeldt BengtssonVIVE Social
Tlf:33 69 77 56ttb@vive.dkCarsten WulffKommunikationskonsulent
Tlf:33 48 09 19caw@vive.dkLinks
Information om VIVE
VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Indenrigs- og Boligministeriet.
Følg pressemeddelelser fra VIVE
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIVE
Frafald på erhvervsuddannelser er forskelligt afhængig af uddannelse og elevgruppe19.12.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vi har behov for et mere nuanceret blik på frafald blandt eleverne på erhvervsuddannelserne, hvis vi skal komme frafaldet til livs. For omfanget af elevers frafald er forskelligt for de enkelte uddannelser, uddannelsessteder og elevgrupper. Desuden kan frafald have vidt forskellige årsager, hvilket kalder på forskellige typer af tiltag til fastholdelse fra skolernes side.
Andelen af ikke-uddannede lærere er mindre alarmerende end hidtil antaget6.9.2023 08:51:26 CEST | Pressemeddelelse
På fem år er andelen af ikke-uddannede lærere i folkeskolen steget fra 9 procent til 12,9 procent. En væsentlig stigning, men ikke så alarmerende som hidtil antaget. Der er store geografiske forskelle, og andelen er størst i Nord- og Vestsjælland.
Stor forskel på mænds og kvinders løn blandt privatansatte funktionærer10.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Blandt funktionærer i den private sektor tjente mændene i 2019 næsten 20 pct. mere end kvinderne. En lønforskel, der er væsentligt højere end for den samlede private sektor.
Direktør for VIVE, Lotte Jensen, fylder 60 år26.5.2023 12:44:39 CEST | Pressemeddelelse
Direktør for VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Lotte Jensen, fylder 60 år den 29. maj 2022.
Frisættelse af kommuner giver faglig nytænkning i velfærden14.3.2023 06:04:18 CET | Pressemeddelelse
VIVE har samlet de første erfaringer med velfærdsaftalerne, hvor syv kommuner er blevet frisat fra statslige og kommunale regler. Det har skabt et fagligt frirum, som giver medarbejdere energi til at tænke nyt.