Kystdirektoratets nye opmålingsskib blev døbt
Navnet refererer direkte til opmålingsskibets formål, nemlig opmåling til havs langs de danske kyster.
Områdechef Niels Kristian Kvistgaard, der har stået i spidsen for bygningen af det nye opmålingsskib, siger om nyerhvervelsen:
”Vi er meget glade for, at vi endelig kan sætte vores nye skib i drift. Det skal afløse vores tidligere opmålingsskib, som efterhånden har 34 år på bagen og allerede i nogen tid har været klar til velfortjent pensionering”.
Opmålingsskibet blev bestilt hos Tuco Værft i Faaborg allerede i maj 2021, men COVID-19 pandeminen og den verdensomspændende mangel på micro-chips forsinkede hele processen, så det først er nu, at skibet kan stævne ud fra kajen i Lemvig.
Specialbygget til opmålingsopgiver
Skibet er specialbygget til opmålingsopgaver - også under de barske vejrforhold på den jyske vestkyst.
Da opmålingerne kræver sejlads tæt på kysten, er den maksimale dybgang for det næsten 15 m lange skib kun knapt en meter. Skroget er opbygget i kulfiber og superlet. Det er forsynet med finner, som kan beskytter skruerne på lavt vand, hvor der er risiko for at gå på grund.
Godkendt til sejlads i miljøzoner
Motorkraft er afgørende, når skibet uundgåeligt går på grund som led i opmålingsarbejdet, og derefter skal kunne komme flot ved egen kraft.
Opmålingsskibet er udstyret med to Scania DI 13 motorer på hver 500 hk og de kan levere en servicefart på 21 knob. Selv om det nye skib er hurtigere end sin forgænger, er det mere miljøvenligt. Det er forsynet med et moderne udstødningssystem, der opfylder de nyeste Tier-3 krav og reducerer udledning af NOx (kvælstofoxid).
Det betyder i praksis blandt andet, at der er installeret et system til emissionskontrol (en SCR-unit) i udstødningssystemet og skaffet plads til en tank med indsprøjtnings-system til Add Blue.
Skarp og præcise opmålingsbilleder
Det nye opmålingsskib har den nyeste, opdaterede model af det såkaldte multibeam-ekkolod, som kan foretage opmålinger på havbunden ned til godt 200 meters dybde med millimeters nøjagtighed.
Med multibeam-ekkoloddet kan der opmåles sammenhængende dybdeprofiler på tværs af sejlretningen og på den måde kan der opmåles ret store sektioner af havbunden på én gang. Multibeam-ekkoloddet på opmålingsskibet kan måle op til 3 mio. individuelle punkter på havbunden pr. minut og billederne af havbunden er i høj opløsning og har god skarphed.
Kontakt
Pressemedarbejder, Christian Lietzen, chlie@nst.dk, 24953649
Billeder
Information om Kystdirektoratet
Følg pressemeddelelser fra Kystdirektoratet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kystdirektoratet
Nye beregninger viser, hvor stor en stormflod der kan ramme København21.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye beregninger fra Kystdirektoratet og DMI viser, hvor høj vandstanden kan blive langs kysterne i Københavnsområdet under den værst tænkelige stormflod i dag og i fremtidens klima. Beregningerne indgår i forundersøgelsen af stormflodssikring af København.
Et tilstandstjek af diger for fremtiden29.11.2023 12:59:49 CET | Pressemeddelelse
Stormfloden i oktober satte mange danske diger på prøve, og flere diger fik store skader. I fremtiden vil stormfloder som denne opstå oftere, og derfor er det vigtigt at være beredt. Et led i fremtidssikringen er at fastslå digernes opbygning og modstandsstyrke, og den forbindelse vil man i den kommende tid kunne møde store maskiner på de nordfynske diger.
Hul i diget er ikke hul i hovedet27.10.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er øget aktivitet langs Randers’ diger for tiden. Pæle bliver sat i, og store maskiner borer prøver ud af digerne, men der er dog ingen grund til bekymring. De mange boringer er ikke hærværk, men er et sundhedstjek på danske diger, som Kystdirektoratet står bag.
Miljøvurdering af kystbeskyttelse af Vestkysten fra 20252.8.2023 15:46:57 CEST | Pressemeddelelse
Den nuværende tilladelse til kystbeskyttelse på den centrale del af Vestkysten udløber med udgangen af 2024. Arbejdet med at miljøvurdere den efterfølgende kystbeskyttelsesindsats for perioden 2025-39 er i gang. Kystdirektoratet inviterer lokale interessenter til at komme med forslag og idéer.
Invitation til workshop om kystbeskyttelse på strækningen fra Lodbjerg til Nymindegab27.6.2023 12:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Kystdirektoratet inviterer interessenter til workshop om miljøvurdering af kystbeskyttelsesarbejdet på strækningen Lodbjerg-Nymindegab som vil foregå i perioden 2025 - 2039. Det foregår tirsdag den 8. august, kl. 10.00-13.30 på Klimatorium i Lemvig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum