Nyt forpligtende samarbejde skal gøre den danske tekstilbranche grønnere
Når den københavnske modeuge åbner i morgen med messer, shows og møder på tværs af branchen, har 10 danske tøj- og tekstilvirksomheder og tre organisationer et budskab med til deres kollegaer: Vi skal arbejde sammen om at mindske branchens aftryk på vores klima og miljø markant gennem cirkulær omstilling. Det forpligter de sig til i et nyt sektorsamarbejde med Miljøministeriet.
I EU er tekstiler på en fjerdeplads over produktgrupper med størst negative aftryk på både miljø og klima. Eksempelvis udledte produktionen af tekstiler til EU i 2020 121 millioner ton CO2e. Samtidig stiger forbruget af tøj og tekstiler i Europa, og det anslås, at en europæer i gennemsnit forbruger 15 kg tøj og tekstil om året. Så der er brug for handling.
Derfor er virksomheder, organisationer og Miljøministeriet gået sammen om at formulere en række fælles mål. Herunder at al tøj og tekstil fra danske virksomheder skal bestå af mindst 40 procent genanvendt materiale inden 2030. At tøjet skal designes til at have flere liv. Og at en større del af omsætningen på tøj i Danmark skal komme fra genbrug.
”Vores forbrug er alt for højt, og det slider på klodens knappe ressourcer. Produktionen af tøj og tekstiler er en af de mest miljøbelastende industrier i verden. Så vi skal væk fra den brug-og-smid-væk kultur, som modeindustrien i dag er præget af. Det giver genlyd i branchen og internationalt, når danske tekstilvirksomheder – store som små - forpligter sig til at nedbringe deres klima- og miljøaftryk. Danmark skal være blandt de førende i den grønne omstilling af mode- og tekstilbranchen,” siger miljøminister Lea Wermelin.
Vigtigt for branchen, at ministeren bakker op
Maria Glæsel, direktør i modevirksomheden Aiayu, er valgt til forperson for sektorsamarbejdet. Hun er glad for, at branchen og ministeriet samarbejder om den cirkulære omstilling af erhvervet. For den kræver både virksomhedernes velvilje og strukturelle forandringer, forklarer hun:
”Det er vigtigt, at vi får samlet branchen om en fælles retning, og derfor er jeg stolt over at være udpeget som forperson. Mit ønske er, at vi kan samle branchens aktører om fælles mål og udveksle erfaringer, der leder til handling. Kun i fællesskab når vi i mål med de store udfordringer, branchen står med. Det er vigtigt for branchen, at ministeren bakker op, for omstillingen kommer også til at kræve strukturelle ændringer. Jeg er glad for at stå i spidsen for et sektorsamarbejde, der kan hjælpe os med en fælles cirkulær omstilling.”
Miljøministeren er igangsætter af sektorsamarbejdet, og Lifestyle & Design Cluster vil fungere som sekretariat med blandt andet udarbejdelse af en handlingsplan, dataindsamling og betjening af styregruppen. Alle danske tekstilvirksomheder kan tilslutte sig målene og sektorsamarbejdet.
De deltager i sektorsamarbejdet:
AIAYU
Bestseller
DK-Company
Salling Group
Ganni
JYSK
Dansk Wilton
Mammut Hoffmann
Trendsales
Green Cotton
Dansk Mode & Textil
Wear/Dansk Erhverv
Lifestyle & Design Cluster
Miljøstyrelsen
Fakta om sektorsamarbejdet:
- Målene i tekstilsektorsamarbejdet vil blive operationaliseret i handlingsplaner og branchen kan beslutte at fastsætte yderligere mål senere i samarbejdet.
- Mål og krav udarbejdes med blik for kommende krav i EU med henblik på, at danske erfaringer kan spille ind i udmøntningen af initiativer under EU's tekstilstrategi.
- Der udvikles en overordnet baseline på tværs af sektoren, så det samlede fremskridt af sektorsamarbejdet kan måles. Derudover udarbejdes baselines og indsamles data fra de deltagende virksomheder med henblik på monitorering af målene.
- Sektorsamarbejdet udvides til at inkludere Norge, Sverige og Finland fra 2023.
Fakta om tekstilproduktion:
- Europæisk forbrug af tekstiler er på en fjerdeplads over størst negative aftryk på både miljø og klima, efter mad, boliger og transport.
- Produktionen af tekstiler til EU udledte i 2020 121 millioner ton CO2e, eller hvad der svarer til 270 kg CO2e pr. person.
- Ca. 80 pct. af tekstilers klimaaftryk er i produktionsfasen. 17 pct. er i brugsfasen og kun 3 pct. i affaldsfasen.
- Der bliver forbrugt store mængder primære råvarer til tekstilproduktion. Det Europæiske Miljøagentur anslår, at der blev brugt svarende til 391 kg. primære råvarer pr. person for at producere alt tøj, fodtøj og husholdningstekstiler købt af EU-husholdninger i 2020.
- Tekstilforbruget i EU forventes at stige med 63 pct. frem mod 2030.
- EU har i marts 2022 offentliggjort en tekstilstrategi med en vision om, at tekstilprodukter i EU i 2030 skal holde længere, være genanvendelige, fri for farlige stoffer og produceret med respekt for sociale standarder.
- Den globale produktion af tøj udleder over 1,2 milliarder ton CO2e.
Kontakter
Anne Fønss BachKommunikationsrådgiver
Tlf:21 27 97 37anfba@mim.dkInformation om Miljø- og Ligestillingsministeriet
Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny lov skal bane vej for milliardinvesteringer til beskyttelse af oversvømmelsestruede byområder21.11.2024 14:39:45 CET | Pressemeddelelse
Grundejere over hele landet er truet af oversvømmelser fra højtstående grundvand. Derfor vil miljøminister Magnus Heunicke med et nyt lovforslag give spildevandsselskaber mulighed for at investere i fælles løsninger i de ramte områder.
Ny undersøgelse viser markant fald i MI-allergi21.11.2024 09:48:24 CET | Pressemeddelelse
Andelen af danskere, som udvikler allergi for konserveringsmidlet MI, er faldet markant, siden EU i 2015 indførte strammere regler for brugen af stoffet i kosmetiske produkter.
5,1 mio. kr. skal støtte nye fædre i udsatte positio-ner og mænd i krise19.11.2024 11:07:59 CET | Pressemeddelelse
I dag på Mændenes Internationale Dag kan ligestillingsminister Magnus Heunicke offentliggøre fem projekter, som får i alt 5,1 mio. kr., fra to puljer under handlingsplanen for mænd og drenges ligestilling.
Mere og bedre vild natur: Seks nye naturnationalparker, én bynær naturnationalpark og 80 mio. kroner til genopretning af tabt havnatur19.11.2024 08:11:57 CET | Pressemeddelelse
Med den politiske aftale om grøn trepart får naturen langt mere plads på havet og til lands. På 21 steder, fordelt rundt i Danmark, skal der være naturnationalparker med store sammenhængende naturområder, der oprettes en ny bynær naturnationalpark på Kalvebod Fælled, og så sættes der flere midler af til Danmarks to første marine naturnationalparker.
Millioner til et tryggere natteliv15.11.2024 09:45:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og et stort flertal af Folketingets partier har indgået en aftale, som afsætter et millionbeløb til initiativer, som skal understøtte et tryggere natteliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum