
Udviklingspolitisk Råd besøger Jordan og Libanon

Udviklingspolitisk Råd aflagde for nyligt Jordan og Libanon et besøg.
“Mange syriske flygtninge er fanget i en umulig situation. De kan ikke vende hjem, for det er ikke sikkert, og de unge mænd bliver tvangsrekrutteret til Assads hær. Samtidig er deres nuværende situation i midlertidige bosættelser i meget fattige kår helt uholdbar. Besøget lærte mig, at vi skal blive bedre til at samtænke den umiddelbare humanitære bistand med mere langsigtede udviklingsindsatser”, fortæller formanden for Udviklingspolitisk Råd Anne Mette Kjær.
Næstformand Jarl Krausing tilføjer: “Besøget i Jordan og Libanon viste, hvor stort et behov der er for at styrke lokal modstandskraft over for de mange samtidige kriser, som de to lande står overfor. Besøget viste også, at svaret må være tilgange, som kobler traditionel bistand med humanitære indsatser, og som også konkret indtænker klimaudfordringerne i sikring af lokal modstandskraft.”
En central del af besøget var mødet med syriske flygtninge i Jordan og Libanon, både i lokalsamfundet, i flygtningelejren Za’atari i Jordan og i en uformel teltlejr i Beeka-dalen i Libanon. Rådet besøgte bl.a. en ung syrisk kvinde, der med dansk støtte, har startet sin egen catering virksomhed i Amman. Under besøget drøftede Udviklingspolitisk Råd den økonomiske og politisk situation i regionen med lokale NGO’er, virksomheder og repræsentanter fra FN og Verdensbanken, særligt i lyset af Ruslands invasion af Ukraine og de afledte effekter i form af fødevareusikkerhed og stigende fattigdom blandt flygtninge og andre sårbare befolkningsgrupper i lokalsamfundet. Derudover besøgte Rådet aktivitetscentre for syriske flygtninge og lokale, Norsk flygtningehjælps center for juridisk assistance og to projekter i Libanon, hvor landbrugsjord genopdyrkes for at øge landets egenproduktionen af fødevarer og styrke modstandskraften mod klimaforandringer.
Baggrund
Siden 2011 har Danmark støttet Syrien og nabolandene, særligt Jordan og Libanon, med mere end 3,5 mia. kr. gennem tre typer af bistand: i) humanitære indsatser, ii) udviklingsindsatser og iii) stabiliseringsindsatser.
I takt med at krisen i Syrien er blevet stadigt mere langvarig, har der været et stigende fokus på mere langsigtet bistand med fokus på beskyttelse, styrket modstandskraft og selvforsørgelsesevne, samt forbedret adgang til basale ydelser. Disse områder er centrale i det danske bidrag på 600 mio. kr. til udviklingsindsatser i og omkring Syrien for perioden 2021-2023, som Udviklingspolitisk Råd indstillede til ministerens godkendelse ved mødet d. 28. oktober 2021.
Udviklingspolitisk Råd er nedsat ved Lov om internationalt udviklingssamarbejde, og har til opgave at rådgive ministeren for udviklingssamarbejde om alle aspekter inden for udviklingssamarbejdet, både det strategiske og det mere konkrete i form af rådgivning vedrørende større programmer og projekter.
Udviklingspolitisk Råd består af i alt 11 medlemmer. Medlemmerne er udnævnt for perioden frem til 31. december 2022.
Rådets medlemmer er:
- Anne Mette Kjær, Professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet (formand)
- Jarl Krausing, International chef, CONCITO (næstformand)
- Lars Engberg-Pedersen, Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
- Birgitte Qvist-Sørensen, Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
- Rasmus Stuhr Jakobsen, Generalsekretær, CARE Danmark
- Nina Christine Holm-Lundbye, Fg. International chef, Dansk Ungdomsfællesråd (DUF)
- Bente Sorgenfrey, Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
- Marie Gad, Chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri (DI)
- Jens Kvorning, Internationaliseringschef, SMVdanmark
- Kenneth Lindhardt Madsen, Chef for handel og marked, Landbrug & Fødevarer
- Morten Lisborg, Privat konsulent, Migration Management Advice
Læs mere om Udviklingspolitisk Råd her.
Kontakt:
Josephine Mittag, sekretær for Udviklingspolitisk Råd, josmit@um.dk, tlf: 33920246
Billeder
Information om Danida
Følg pressemeddelelser fra Danida
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danida
Evaluering: Støtte til bedre rammevilkår for private virksomheder i udviklingslandene er relevant, men resultater har været svingende!10.10.2023 13:54:32 CEST | Nyhed
Ny evaluering opfordrer Denmark til at opprioritere støtten til bedre rammevilkår, hvis det skal lykkes med bæredygtig vækst og grøn omstilling.
Dansk fond bidrager til positive forandringer i verdens brændpunkter, men freden er ikke rykket nærmere3.3.2023 13:27:45 CET | Pressemeddelelse
Ny evaluering af Freds- og Stabiliseringsfonden, der primært er finansieret af den danske udviklingsbistand, konkluderer, at Fonden har bidraget til flere positive resultater i nogle af verdens brændpunkter, og at Fonden også i fremtiden bør være et vigtigt element i Danmarks internationale indsats. Også selv om den kun i beskedent omfang har bidraget til at sikre fred og stabilitet på længere sigt.
Både ros og ris til dansk udviklingsbistand til infrastruktur23.2.2023 11:39:14 CET | Pressemeddelelse
Ny evaluering roser projekter støttet af Danida Sustainable Infrastructure Finance (DSIF) for at have styrket bl.a. adgang til vand, sanitet og energi, men efterlyser dog også et stærkere fokus på effekt og fattigdomsorientering samt et opgør med kravet om, at kun danske firmaer må byde på DSIF-støttede projekter.
Invitation til ansøgning om Børnenes U-landskalenderprojekt i 202410.1.2023 15:11:30 CET | Pressemeddelelse
Hvor skal Børnenes U-landskalender hen i 2024? Har din organisation en god idé til et projekt, som gavner børn i et udviklingsland og kan formidles til danske børn – og har I mod på at være med i midten af en stor og mangesidet oplysningsindsats? Så send os en kort interessetilkendegivelse. Overskuddet fra salget af U-landskalenderen 2024 vil gå til det udvalgte projekt.
Ny pulje åbner verden op for danskerne13.6.2022 12:48:06 CEST | Pressemeddelelse
I dag lanceres Udenrigsministeriets nye pulje for oplysning og enagement – OpEn. Danmark har fået en ny pulje, som støtter projekter, der skaber viden, holdning og handling om global udvikling i Danmark. Puljen lanceres i dag, 13. juni 2022, hvor retningslinjerne også bliver offentliggjort på puljens hjemmeside.