Fremtidens bæredygtige og integrerede energisystemer i lokalsamfund
Formålet med H2020 SERENE-projektet er at bidrage til at fremskynde den grønne omstilling af Europas energisystem.
”Hidtil har den grønne omstilling haft fokus på større byer og den tunge industri, men da lokalsamfundene står for en betydelig andel af energiforbruget, er det vigtigt at arbejde på at gøre deres forbrug grønnere og mere effektivt. Derudover øger et lokalt fokus borgernes bevidsthed og engagement i forhold til den grønne omstilling”, forklarer projektkoordinator professor Birgitte Bak-Jensen fra Aalborg Universitet.
Formålet med disse 'energiøer' er at bidrage til at reducere CO2-udledningen i det lokale energisystem via optimal integration af flere energikilder gennem smart styring og balancering af energisystemer og energinet på lokalt plan.
Denne tilgang vil desuden øge forbruget af vedvarende energi og på den måde forbedre borgernes miljømæssige, sociale og økonomiske forhold.
Skræddersyet til individuelle samfund i hele Europa
Danmark, Holland og Polen, som har forskellige geografiske og socioøkonomiske forhold, institutionelle strukturer og karakteristika samt forskellige energiressourcer, er udvalgt til at implementere demonstrationsaktiviteterne i SERENE-projektet.
Afhængig af det enkelte lokalsamfund vil SERENE producere styringssystemer, der kan reagere på lokal energiefterspørgsel i henhold til energiproduktionen på lokalt plan. Fokus er på at øge energinettenes overførsels-kapacitet og tilføje intelligens til distributionsnettene i energisystemet (dvs. fjernvarmenettet eller elnettet). Det omfatter samspillet mellem varmepumper, opladning af elektriske køretøjer og deres styring, tilpasset energiproduktionen på lokalt plan.
De løsninger, der bliver udviklet af SERENE, bliver testet med henblik på gensidig videndeling, og de danner grundlag for udvikling af tekniske benchmark-praksisser og -løsninger, herunder forretningsmodeller, der er blevet testet med henblik på at blive godkendt af de lokale borgere (inkl. forbrugere, medproducenter, ejere af ejendomme og lejere). Derefter er det tanken, at de testede forretningsmodeller kan blive kopieret til lignende samfund i hele Europa.
Denne involvering af borgerne er allerede gået i gang, idet der blev afholdt en SERENE-workshop i Olst (Holland) i oktober 2021. De hollandske forskere fra Saxion Universitet og Universitetet i Twente præsenterede sammen med den industrielle partner Loqio deres ekspertise og mulighederne på området og inviterede borgerne til at medvirke til at designe smarte energisystemer til deres lokalsamfund. Tilsvarende engagementer på borgerniveau finder sted i Polen og Danmark.
”Det kan være meget svært at få forbrugerne til at engagere sig i og forstå ny teknologi og ændre deres adfærd. Men at identificere de rigtige forretningsmodeller kan gøre en enorm forskel, da disse kan give omkostningseffektive løsninger. Det vil igen øge engagementet i forhold til den grønne omstilling”, konkluderer Birgitte.
Om SERENE
SERENE blev lanceret i maj 2021, med et budget fra Horizon 2020, EU's rammeprogram for forskning og innovation, på over 5 millioner EUR og løber i 48 måneder.
Konsortiet, som koordineres af Aalborg Universitet (DK), består af 14 støttemodtagere fra fire lande: Skanderborg Kommune (DK), Aura A/S (DK), Neogrid Technologies Aps (DK), Suntherm Aps (DK), Bjerregaard Consulting Aps (DK), Universiteit Twente (HOL), Stichting Saxion (HOL), Vereniging Aardehuis Oost Nederland (HOL), Loqio Services BV (HOL), Instytut Maszyn Przeplywowych Im Roberta Szewalskiego Polskiej Akademii Nauk (POL), Gmina Przywidz (POL), Energa Operator SA (POL), STAY-ON Storage Engineering (POL).
Kontakter
Prof. Birgitte Bak-Jensen, Aalborg Universitet, projektkoordinator
email: bbj@energy.aau.dk,
telefon: +45 9940 9274
Billeder
Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Læger skal kunne henvise til sociale fællesskaber24.4.2025 11:24:17 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt EU-forskningsprojekt undersøger, om sociale henvisninger fra praktiserende læger kan hjælpe sårbare grupper videre til sundhedsfremmende tilbud i lokalsamfundet.
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job9.4.2025 13:02:35 CEST | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum