Aalborg Universitet

Danske studerende hjælper ESA med at udvikle rumrobot

Del

Studerende fra Aalborg Universitet bruger sommerferien på at udvikle og teste robotarm, som de laver i samarbejde med Det Europæiske Rumagentur ESA.

Et hold robotstuderende fra Aalborg Universitet bruger sommerferien på noget lidt andet, end de fleste af os.

De bygger en robotarm, der skal kunne arbejde i vægtløs tilstand under missioner i kredsløb om Jorden, Månen eller Mars.

”Det er et fantastisk projekt. Det er ikke bare en skoleopgave, der foregår ved et skrivebord, men noget der skal bruges i virkeligheden,” siger Rasmus Dueholm Kristiansen, der er en af de ti robotstuderende, som arbejder på projektet.

Skywalker blev udvalgt

Holdet kalder sig for Skywalker, og de er blandt fem udvalgte teams fra europæiske uddannelsesinstitutioner, som skal deltage i Det Europæiske Rumagenturs (ESA) udviklingsprogram ESA Academy Experiments Programme. Programmet giver de studerende praktisk erfaring med teknologiudvikling og rumforskning.

De aalborgensiske studerende samarbejder med ESA’s Orbital Robotics Lab om at udvikle og teste en mikrotyngdekraftsplatform udstyret med en robotarm. Projektet undersøger, hvordan en robotarm kan manøvrere i vægtløs tilstand – en færdighed, der er vigtig for fremtidens autonome rumrobotter.

Robotarmen skal både kunne fastgøre sig til forskellige ankerpunkter og flytte selve platformen i et miljø uden tyngdekraft. Det sker ved hjælp af manuel programmering og reinforcement learning, der er en form for kunstig intelligens hvor robotten løbende forbedrer sin adfærd.

”Vi forsøger at få en robot til selv at kravle. Ude i rummet skal robotterne jo selv kravle rundt for eksempelvis at kunne reparere noget. Så vi har sat en arm fast på en base, der både kan bevæge sig og stå stille, mens armen arbejder. Når armen for eksempel har grebet et ankerpunkt, vil armen kunne trække basen fremad og man opnår dermed en form for kravlebevægelse”, forklarer Rasmus Dueholm Kristiansen.

De robotstuderende skal ikke bare teste udstyret på Aalborg Universitet. Til efteråret rejser de til Holland, hvor de får adgang til ESA’s avancerede laboratorie Orbital Robotics Lab.

”De har opbygget et realistisk miljø og platforme, der kan simulere nul tyngdekraft, så robotten vil kunne bevæge sig uden friktion. Vi tager hele setuppet med derned for at teste, om den kan udføre de opgaver, vi har brug for”, siger Rasmus Dueholm Kristiansen.

Skal skrive videnskabelig artikel

Skywalker-teamets eksperiment indgår som en del af deres semesterprojekt. Ud over selve robotarmen arbejder de studerende, der går på fjerde og 10. semester, også på en videnskabeligt artikel til en international rumkonference.

Lektor Simon Bøgh, der er vejleder på projektet, understreger betydningen af arbejdet:

”De studerende løser ikke bare en øvelse. De bidrager reelt til næste generation af rummissioner,” siger Simon Bøgh og tilføjer:

”Samarbejdet med ESA giver dem praktisk erfaring og et internationalt netværk, som vil være uvurderligt i deres fremtidige karrierer.”

De ti robotstuderende bruger en del af sommerferien på at bygge og teste en rum-robotarm.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye