Danske studerende hjælper ESA med at udvikle rumrobot
Studerende fra Aalborg Universitet bruger sommerferien på at udvikle og teste robotarm, som de laver i samarbejde med Det Europæiske Rumagentur ESA.

Et hold robotstuderende fra Aalborg Universitet bruger sommerferien på noget lidt andet, end de fleste af os.
De bygger en robotarm, der skal kunne arbejde i vægtløs tilstand under missioner i kredsløb om Jorden, Månen eller Mars.
”Det er et fantastisk projekt. Det er ikke bare en skoleopgave, der foregår ved et skrivebord, men noget der skal bruges i virkeligheden,” siger Rasmus Dueholm Kristiansen, der er en af de ti robotstuderende, som arbejder på projektet.
Skywalker blev udvalgt
Holdet kalder sig for Skywalker, og de er blandt fem udvalgte teams fra europæiske uddannelsesinstitutioner, som skal deltage i Det Europæiske Rumagenturs (ESA) udviklingsprogram ESA Academy Experiments Programme. Programmet giver de studerende praktisk erfaring med teknologiudvikling og rumforskning.
De aalborgensiske studerende samarbejder med ESA’s Orbital Robotics Lab om at udvikle og teste en mikrotyngdekraftsplatform udstyret med en robotarm. Projektet undersøger, hvordan en robotarm kan manøvrere i vægtløs tilstand – en færdighed, der er vigtig for fremtidens autonome rumrobotter.
Robotarmen skal både kunne fastgøre sig til forskellige ankerpunkter og flytte selve platformen i et miljø uden tyngdekraft. Det sker ved hjælp af manuel programmering og reinforcement learning, der er en form for kunstig intelligens hvor robotten løbende forbedrer sin adfærd.
”Vi forsøger at få en robot til selv at kravle. Ude i rummet skal robotterne jo selv kravle rundt for eksempelvis at kunne reparere noget. Så vi har sat en arm fast på en base, der både kan bevæge sig og stå stille, mens armen arbejder. Når armen for eksempel har grebet et ankerpunkt, vil armen kunne trække basen fremad og man opnår dermed en form for kravlebevægelse”, forklarer Rasmus Dueholm Kristiansen.
De robotstuderende skal ikke bare teste udstyret på Aalborg Universitet. Til efteråret rejser de til Holland, hvor de får adgang til ESA’s avancerede laboratorie Orbital Robotics Lab.
”De har opbygget et realistisk miljø og platforme, der kan simulere nul tyngdekraft, så robotten vil kunne bevæge sig uden friktion. Vi tager hele setuppet med derned for at teste, om den kan udføre de opgaver, vi har brug for”, siger Rasmus Dueholm Kristiansen.
Skal skrive videnskabelig artikel
Skywalker-teamets eksperiment indgår som en del af deres semesterprojekt. Ud over selve robotarmen arbejder de studerende, der går på fjerde og 10. semester, også på en videnskabeligt artikel til en international rumkonference.
Lektor Simon Bøgh, der er vejleder på projektet, understreger betydningen af arbejdet:
”De studerende løser ikke bare en øvelse. De bidrager reelt til næste generation af rummissioner,” siger Simon Bøgh og tilføjer:
”Samarbejdet med ESA giver dem praktisk erfaring og et internationalt netværk, som vil være uvurderligt i deres fremtidige karrierer.”

Kontakter
Rasmus Dueholm KristiansenRobotstuderendeInstitut for Elektroniske Systemer
Tlf:61283856rdkr23@student.aau.dkSimon BøghLektorInstitut for Elektroniske Systemer
Tlf:+4599403361sibo@es.aau.dkvbn.aau.dk/da/persons/siboAAU Pressetelefon (Hverdage 9-15)
Tlf:+4522150192presse@adm.aau.dkwww.aau.dk/nyheder/pressenFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny kortlægning: Sådan kan en mobiltelefon stoppe graveskader for milliarder17.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er brug for en detaljeret kortlægning af undergrunden i Danmark. Ingen ved præcist, hvor alle rør, ledninger og kabler ligger i jorden, og graveskader koster samfundet over en milliard kroner om året, for. Det gør et digitalt samfund som det danske sårbart. Men der er en simpel løsning, viser forskning fra Aalborg Universitet.
Forskere: Indfør lydmærkning for boliger14.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Støj i boligen kan forringe livskvaliteten væsentligt med mærkbare konsekvenser for sundheden, viser forskning. Derfor foreslår forskere fra Aalborg Universitet at indføre en akustisk mærkningsordning af boliger, som man kender det fra energimærkning.
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum