Danske Professionshøjskoler

Udflytningsaftale løser ikke mangel på studerende

Del
Ny politisk tillægsaftale om udflytning af videregående uddannelser løser ikke katastrofal mangel på studerende hverken i byerne eller i provinsen, mener Danske Professionshøjskoler.

Regeringen og et flertal af partier i Folketinget er netop blevet enige om en tillægsaftale, som udmønter den politiske aftale ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark” fra juni sidste år. Partierne har siden januar forhandlet aftalen med udgangspunkt i de indspil, som blandt andre landets professionshøjskoler afleverede til Uddannelses- og Forskningsministeriet i starten af året.

Stefan Hermann, formand for Danske Professionshøjskoler, bakker fortsat op om intentionerne om at sikre bedre uddannelsesmuligheder i hele landet - som er en del af professionshøjskolernes DNA. Og anerkender, at aftalen giver professionshøjskolerne bedre muligheder for at sikre uddannelsespladser også uden for de store byer. 

Samtidig er han stærkt bekymret for, at de gode intentioner ikke kan føres ud i livet på grund af det alarmerende fald i søgningen mod professionsuddannelserne på velfærdsområdet via kvote 2 i sidste uge. Her oplevede sygeplejerskeuddannelsen et fald i søgningen på hele 36 pct. på landsplan i forhold til sidste år. Siden 2017 er søgningen faldet med 45 pct. Samme tendens gælder for pædagog-, lærer- og socialrådgiveruddannelsen.

- Problemet er ikke, at der mangler uddannelsespladser på disse uddannelser hverken i provinsen eller i byerne. Det, vi står overfor, er derimod historien om en bebudet katastrofe: At vores velfærd smuldrer, fordi hospitaler, folkeskoler og børnehaver mangler professionelle og dygtige sygeplejersker, lærere og pædagoger. Og de selvsamme uddannelser mangler studerende. Det er det, som kræver politisk fokus, siger Stefan Hermann.

Fald i søgning til sygeplejerskeuddannelse på 61 pct.
Han advarer mod at tro, at interessen for at søge ind på netop disse uddannelser vender af sig selv. Søgningen faldt kraftigt over hele landet i sidste uge, ikke mindst uden for de store byer. For sygeplejerskeuddannelserne i Esbjerg og Silkeborg faldt søgningen via kvote 2 eksempelvis med henholdsvis 61 pct. og 54 pct. sammenlignet med 2021. Samtidig faldt søgningen til pædagoguddannelsen i Slagelse med 30 pct., mens læreruddannelsen i Hjørring faldt med 38 pct.

Herudover blev det i aftalen ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark” besluttet at oprette en læreruddannelse i Svendborg og en pædagoguddannelse i Holbæk. Men de nye uddannelser risikerer en svær fødsel. Fx registrerede den nærliggende læreruddannelse i Odense et fald i søgningen på hele 30 pct. ved sidste uges søgefrist, mens søgningen til pædagoguddannelsen i Roskilde faldt med 25 pct. i forhold til sidste år.

- Når vi kigger ud ad vinduet lige nu, så hænger de politiske ambitioner ikke sammen med de unges reelle søgemønstre mod uddannelser. Vi har brug for, at de store politiske håndtag tages i brug, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at vende udviklingen og øge de unges interesse for at blive sygeplejerske, pædagog, lærer eller socialrådgiver, siger Stefan Hermann.

Fakta:

- Tallene ovenfor er baseret på professionshøjskolernes indmeldinger, bearbejdet af Danske Professionshøjskoler. Der er tale om 1. prioritetsansøgninger, som er noteret i de nævnte byer af den Koordinerede Tilmelding (KOT).

- Søgningen via kvote 2 mod sygeplejerske-, pædagog-, lærer og socialrådgiveruddannelserne er faldet over de senere år. Fra 2017 til 2022 er søgningen via kvote 2 til sygeplejerskeuddannelsen fx faldet med 45 pct. målt på 1. prioritetsansøgninger. For pædagoguddannelsen er tallet 42 pct., for læreruddannelsen er det 21 pct., mens det for socialrådgiveruddannelsen er 28 pct.

 
 
 
 
 
 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Danske Professionshøjskoler

Danske Professionshøjskoler
Vester Voldgade 107
1552 København V

+45 92 92 35 75https://xn--danskeprofessionshjskoler-xtc.dk/

Danske Professionshøjskoler er interesseorganisation for de seks danske professionshøjskoler og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Følg pressemeddelelser fra Danske Professionshøjskoler

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Professionshøjskoler

Danske Professionshøjskoler: Der er behov for en ambitiøs og helhedsorienteret reform af professionsuddannelserne2.5.2024 09:07:00 CEST | Pressemeddelelse

Danmark mangler uddannede fagprofessionelle - både på velfærdsområdet, men også til life-science-industrien og de erhverv, der knytter sig til den grønne omstilling og digitalisering. Samtidig har de unges søgning til samfundsbærende professions- og erhvervsrettede uddannelser været stærkt nedadgående de senere år; ikke mindst til de store velfærdsrettede professionsuddannelser til fx pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske. Fx har der siden 2014 været et fald i antallet af kvalificerede 1. prioritetsansøgere til pædagoguddannelsen på 42 pct., mens der på sygeplejerske-, fysioterapeut- og ergoterapeutuddannelsen har været et fald på omkring 40 pct. i samme periode. Regeringen forventes inden for kort tid at præsentere et udspil til en reform af de professions- og erhvervsrettede uddannelser. I den forbindelse kommer Danske Professionshøjskoler for første gang i dag med et bud på, hvad en reform bør indeholde, hvis vi skal lykkes med at løse den store samfundsmæssige udfordring, Danmar

Nye kvote 2-søgetal understreger det akutte behov for en ambitiøs reform af velfærdsrettede professionsuddannelser15.3.2024 15:01:22 CET | Pressemeddelelse

Dagens søgetal for kvote 2 viser samlet set et fald i søgningen mod de fire store velfærdsrettede professionsuddannelser på 5 pct. siden sidste år og hele 44 pct. over de seneste 10 år. Det understreger behovet for en ambitiøs reform, der vender udviklingen og gør det mere attraktivt for unge at vælge en professionsuddannelse og -karrievej.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye