Vi mangler inspiration til madlavning med bælgfrugter
”Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk”.
Sådan lyder ét af kostrådene fra Fødevarestyrelsen, der siden sidste år ikke alene har forsøgt at udvikle danskernes kostvaner i en sundere, men også mere klimavenlig retning med lanceringen af nye officielle kostråd..
Men det er lettere sagt end gjort, og for mange af os er edamame stadig en by i Rusland - sammen med de mange andre bælgfrugter, der blandt andet tæller kikærter, kidneybønner og linser.
Forskere fra Aarhus Universitet har, på foranledning af Fødevarestyrelsen, set nærmere på danskernes forbrug af bælgfrugter. I en ny rapport forklarer de, hvad der afholder os fra at spise bælgfrugter, men også hvad der kan få os til at kaste os ud i en verden af bønner og linser.
Interesse for at spise flere bælgfrugter
Undersøgelsen tager udgangspunkt i en litteraturgennemgang, hvor forskerne er dykket ned i den eksisterende viden på området.
Her står det klart, at der er plads til forbedring, når det kommer til vores forbrug af bælgfrugter.
Det fortæller Ulla Kidmose, der er en af forfatterne bag rapporten:
- Under 10 % af danskerne spiser bælgfrugter ugentligt, og forbruget er størst hos unge og personer bosat i de større byer. De eksisterende undersøgelser viser også, at der generelt er et lavt kendskab til bælgfrugter i befolkningen, men den gode nyhed er, at der faktisk er en interesse for bælgfrugter hos danskerne, og at mange ønsker at øge deres forbrug.
I en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt omkring 600 danskere, med en ligelig fordeling mellem køn og mellem brugere og ikke-brugere af bælgfrugter, har forskerne fra Aarhus Universitet i store træk fået bekræftet resultaterne af litteraturgennemgangen - og de er samtidig kommet endnu tættere på at forstå, hvad der driver danskernes forbrug af bælgfrugter.
- I forhold til interessen for bælgfrugter, så kan vi se, at de hyppige brugere af bælgfrugter er villige til at spise endnu flere, mens ikke-brugerne ikke er lige så villige til at komme i gang, forklarer en af de andre forfattere, Mette H. Løbner.
Succesoplevelser kan sætte skub i forbruget
For at få uddybet resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen, har forskerne afholdt to fokusgrupper, hvor de i den ene har interviewet brugere af bælgfrugter, og i den anden har interviewet ikke-brugere.
Ikke-brugerne fortæller her, at de generelt savner succesoplevelser med bælgfrugter, især fordi de ofte ikke er begejstrede for hverken smagen eller den melede tekstur, og dermed ikke ser bælgfrugter som et positivt indslag i maden:
- Alligevel mener ikke-brugerne ikke, at mangel på erfaring eller færdigheder er en hindring for deres indtag af bælgfrugter. Det er nærmere mangel på inspiration og en god smagsoplevelse, der får dem til at fravælge bælgfrugterne. Særligt efterlyser de retter med få ingredienser, som er nemme at lave, og som er lettilgængelige, uddyber Mette H. Løbner:
- Til gengæld oplever en del af brugerne omvendt, at de mangler færdigheder, og de ønsker mere information og mere viden om, hvordan de kan bruge bælgfrugter i madlavningen. Så der er i begge tilfælde potentiale for at påvirke forbruget med information og opskrifter.
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Supplerende oplysninger |
|
Vi bestræber os på, at alle vores artikler lever op til Danske Universiteters principper for god forskningskommunikation. På den baggrund er artiklen suppleret med følgende oplysninger: |
|
Studietype
|
Tredelt undersøgelse: 1) litteraturundersøgelse 2) spørgeskemaundersøgelse 3) fokusgruppeundersøgelse |
Finansiering
|
Rapporten er rekvireret af Fødevarestyrelsen og den er udarbejdet som led i Rammeaftale om forskningsbaseret myndighedsbetjening af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Læs mere om myndighedsbetjeningen her. |
Samarbejdspartnere
|
Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet |
Læs mere
|
|
Kontakt
|
Ulla Kidmose, lektor, Institut for Fødevarer, ulla.kidmose@food.au.dk |
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum