Tværsektorielt samarbejde om mistrivsel har hjulpet mere end 1.000 børn og unge
Et forældrepar i Københavns Kommune har sammen med deres 13-årige datter deltaget i et familievejledende samtaleforløb ’Når tanker om krop og mad fylder for meget’. Familien oplever, at forløbet har hjulpet dem godt videre.
”Det har været fantastisk at opleve, at når man råber vagt i gevær, så virker sikkerhedsnettet. Tænk, at der sidder mennesker klar til at hjælpe med så stor en indsigt i unge mennesker og det, de går og bokser med. Det gjorde en kæmpe forskel, at vi fik professionel hjælp til at tage hul på det, vi ikke vidste noget om eller selv kunne finde ud af at gøre noget ved”, fortæller moren, der af hensyn til datteren ønsker at være anonym.
Forløbet er ét af de lettere behandlingstilbud, som Region Hovedstadens Psykiatriog syv kommuner i Region Hovedstaden har udviklet sammen i STIME.
Samarbejde på tværs med plads til flere
STIME er en samarbejdsplatform, hvor alle parter tager fælles ansvar for at hjælpe børn og unge i psykisk mistrivsel tidligt og tæt på deres hverdag. I tråd med Sundhedsstyrelsens anbefalinger har STIME fokus på, at kommunerne tidligt får øje på børn og unge i psykisk mistrivsel og tilbyder dem relevant hjælp.
”Det etablerede samarbejde mellem kommuner og Region Hovedstadens Psykiatri er et positivt skridt på vejen mod et mere systematisk og forpligtende samarbejde, hvorfra det er muligt at forankre og videreudvikle en effektiv tidlig indsats, ” siger Peter Westermann (SF), formand for Region Hovedstadens Social- og Psykiatriudvalg.
Peter Westermann glæder sig over, at Sundhedsstyrelsen prioriterer børn og unge i psykisk mistrivsel så højt. Han fortæller, at STIME med en fast finansiering fra foråret 2022 går fra at være et satspuljeprojekt til en permanent samarbejdsplatform. Det betyder, at endnu flere af regionens kommuner får mulighed for at tilbyde og udvikle nye indsatser. Alle STIMEs syv kommuner er fortsat med, og frem til 2025 er målet, at 16 af regionens kommuner er med.
Nye specialiserede tilbud i kommunerne
Kresten Dørup er centerchef i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstadens Psykiatri og medformand i STIME. Han fortæller, at det har taget tid at etablere det ligeværdige samarbejde med tydelig fordeling af roller og ansvar. Men i dag kan STIMEs kommuner tilbyde lettere behandling af høj kvalitet, der har manglet til gruppen af børn og unge i psykisk mistrivsel, som ikke har en diagnose eller behov for at blive udredt i psykiatrien. Det handler blandt andet om selvskadende adfærd og om usunde mønstre omkring krop og mad.
”Vi er lykkedes med at omsætte specialiseret viden om nye målgrupper og behandlingsformer til en tidlig og helhedsorienteret indsats tæt på familiernes hverdag, som jeg er overbevist om er en af de bedste måder at hjælpe børnene og de unge på. Det betyder nemlig, at det kun er dem, der har brug for at komme i psykiatrien, der kommer der. Dem, der ikke har behovet, får hjælp tidligere og inden, at problemerne vokser sig større,” siger Kresten Dørup.
Fakta om STIME
- I STIME bidrager psykiatrien med specialiseret viden i udvikling af nye indsatser og klæder gennem uddannelse, supervision og løbende rådgivning primært psykologer i kommunerne på til at kunne levere lettere behandling. Selve indsatsen bliver leveret af kommunerne. Det er også kommunerne, der opsporer de børn og unge, der har behov for hjælp.
- Foruden guides til læringsmiljøet og manualbaseret behandling har STIME også udviklet en systematik for opsporing af børn og unge i psykisk mistrivsel. I den forbindelse er er stor gruppe af medarbejdere med direkte kontakt til familierne blevet opkvalificeret til at spotte tidlige tegn mistrivsel. Der er også klare procedurer for og redskaber til visitering til STIME og herunder, hvem der har behov for at blive henvist til psykiatrien.
Yderligere kontakt
- Peter Westermann (SF), formand for Social- og Psykiatriudvalget i Region Hovedstaden på 2151 6947 eller via Region Hovedstadens presse på 7020 9588 eller presse@regionh.dk
- Kresten Dørup, centerchef for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstadens Psykiatri på 3864 1002
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Hjælp! Vi har brug for viden om din sundhed29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hjælp os med at finde ud af, hvor vi skal bruge pengene og kræfterne til at forebygge sygdom og forbedre sundheden. Skal der bruges penge på særlige tilbud til de unge? Skal der skræddersys tilbud til ensomme borgere? Er der behov for bedre muligheder for fysisk aktivitet i din hjemby?
Ungeklimaråd: Region Hovedstaden skal være en grøn pioner10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Drop engangsbrug af instrumenter på hospitalerne, giv elcykler til regionens ansatte og gå forrest i omstillingen til bæredygtigt byggeri. Det er nogle af de anbefalinger, som Ungeklimarådet i Region Hovedstaden har præsenteret for regionsrådet.
Akutbilen i Halsnæs er ude og hjælpe borgere to gange i døgnet9.4.2025 15:18:19 CEST | Pressemeddelelse
Siden sidste sommer har akutbilen fra Region Hovedstadens Akutberedskab i gennemsnit haft to daglige ture fra sin base i Halsnæs Kommune.
Regionsråd sætter gang i PFAS-undersøgelse i Kvistgård9.4.2025 07:12:05 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet i Region Hovedstaden har besluttet, at det skal undersøges, om borgere i Kvistgård bliver udsat for PFAS fra plastvirksomheden, Accoats, skorsten.
Regeringens 10-års plan for psykiatri: Region H klar med regional psykiatri-plan9.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny psykiatriplan fra Region Hovedstaden skal sikre bedre hjælp til dem, der har mest brug for det. Mennesker med svær psykisk sygdom og børn og unge psykiatrien får ekstra opmærksomhed i planen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum