Aarhus Universitet Technical Sciences

Skive Kommune og Aarhus Universitet indgår strategisk samarbejdsaftale med fokus på klima og miljø

Del
Ny aftale skal skabe øget samarbejde om forskning og udvikling af vedvarende energi og grøn omstilling i landbrug og fødevareproduktion.

I de kommende år skal landbruget reducere udledningerne af både klimagasser og næringsstoffer til vandmiljøet. Landbruget i Skive Kommune er særligt udfordret ved at være placeret i oplandet til Limfjorden. Her er der krav om en betydelig reduktion af nitratudledningerne for at opfylde de vandområdeplaner, som skal forbedre vandkvaliteten i Limfjorden.

På forskningscentret i Foulum har forskere fra Aarhus Universitet vist, at det er muligt at øge fødevareproduktionen og samtidig reducere belastningen af både klima og miljø. Mulighederne kommer gennem dyrkning af vedvarende græs kombineret med udvikling af nye teknologier til bioraffinering af græsset og produktion af plantebaserede produkter og vedvarende energi.

En samarbejdsaftale mellem Skive Kommune og Aarhus Universitet skal nu medvirke til at omsætte ny forskning på området til praksis.

Mulighederne kommer som følge af, at der i de senere år er etableret en række innovative virksomheder i Skive Kommune, som arbejder med vedvarende energi og konvertering af biomasse. Via bioraffineringsteknologierne kan virksomhederne udnytte grønne biomasser som græs og kløver til produktion af protein og andre plantebaserede produkter. Der er ikke kun tale om foder og fødevarer, men også om råvarer til fremstilling af emballage, byggematerialer og farmaceutiske produkter. Herudover vil der være restprodukter, som kan anvendes til vedvarende energi.

Forskningen på Foulum har endvidere vist, at de grønne biomasser kan dyrkes uden anvendelse af pesticider, og uden udvaskning af kvælstof.

- Det er vigtigt for Skive Kommune, at vi fortsat har en stor fødevareproduktion i vores område, samt med forskning og udvikling af nye teknologier samtidig kan sikre vores drikkevand og mindre udledning af næringsstoffer til Limfjorden, siger borgmester Peder Chr. Kirkegaard fra Skive Kommune.

Et eksempel på dette er Vester Hjerk vandværk i Salling, hvor grundvandet har et højt nitratindhold. Det er samtidig et område, hvor vandplanerne kræver mindre udledning til Limfjorden. Her kan græsproduktion være et fremtidig virkemiddel til beskyttelse af både vandmiljøet og grundvandet.

- Det er vi allerede i gang med at undersøge i samarbejde med de lokale virksomheder, landbruget og forskningsinstitutionerne, siger borgmester Peder Chr. Kirkegaard.

Dekan Eskild Holm Nielsen fra Technical Sciences på Aarhus Universitet er også tilfreds med aftalen.

- Vores forskning skal skabe nye muligheder for produktion af klima- og miljøvenlige produkter, vedvarende energi og grøn omstilling. Samarbejdet med Skive Kommune og de innovative virksomheder i området er med til at målrette vores forskning og sikre at forskningsresultaterne anvendes i praksis. Og hvis resultatet er, at produktionen på alle måder bliver mere bæredygtig, så er det et win win for alle parter, siger Eskild Holm Nielsen.

Aarhus Universitet har for nyligt indgået en samarbejdsaftale med Greenlab A/S i Skive om forskning og teknologisk udvikling. Endvidere arbejdes på en samarbejdsaftale med Klimafonden Skive.

Aftale med klimafonden skal bl.a. medvirke til at udvikle de forretningsmodeller, som er afgørende for den fortsatte udvikling af den biobaserede økonomi.

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

87150000http://tech.au.dk

Fakta

Skive Kommune har en betydelig landbrugs- og fødevareproduktion og er et af Danmarks førende områder for vedvarende energi. Positionen er bl.a. opnået som følge af, at Skive Kommune har haft et mangeårigt fokus på at tiltrække virksomheder og aktiviteter inden for bl.a. gas- og vindenergi. Et af tiltagene er etableringen af GreenLab Skive, som er gennemført i samarbejde med Klimafonden Skive.

Aarhus Universitet har betydelig forskning inden for bl.a. landbrug, fødevareproduktion, miljø og klima. Ligeledes har universitetet forskningsaktiviteter inden for bl.a. bioraffinering og teknologier til produktion og lagring af vedvarende energi. Samarbejde med offentlige virksomheder og organisationer har et særligt fokus ved Aarhus Universitet, og universitetet har indgået strategiske samarbejdsaftaler med en række kommuner i Region Midtjylland.

Yderligere oplysninger

Borgmester Peder Chr. Kirkegaard, Skive Kommune. E-mail: pchk@skivekommune.dk.

Dekan Eskild Holm Nielsen, Technical Sciences, Aarhus Universitet. E-mail: dean.tech@au.dk. Mobil: 2122 9511

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Erfaren institutleder bliver ny prodekan for talentudvikling og internationalisering29.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Medarbejderne er den absolut vigtigste ressource, når Faculty of Technical Sciences ved Aarhus Universitet skal levere fremragende forskning til gavn for den grønne omstilling og samfundet generelt. Det er udgangspunktet for Michelle H. Williams, der efter 13 år som institutleder på Institut for Fødevarer er nyudnævnt prodekan for talentudvikling og internationalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye