Bæredygtig kost giver færre blodpropper i hjernen
Der skal flere grøntsager og mindre kød på tallerkenen. En undersøgelse fra Institut for Folkesundhed viser, at en bæredygtig kost ikke kun gavner klimaet, den gavner også din sundhed.
”Hvis man som voksen mand eller kvinde følger en bæredygtig kost og de nordiske anbefalinger for fuldkornsindtag, så ser vi en lavere risiko for blødninger eller blodpropper i hjernen,” fortæller Christina Dahm, der står bag undersøgelsen.
Det er vigtig viden, for et tidligere studie fra England fandt, at vegetarer havde en øget risiko for hjerneblødninger sammenlignet med kødspisere. En nyhed, der gik verden rundt.
”En vegetarisk kost ligner meget en bæredygtig kost, og eftersom vi skal til at spise mere bæredygtigt i fremtiden, var det et ret bekymrende resultat. Vores resultater viser, at det er sikkert at spise en bæredygtig kost,” siger Daniel Ibsen, som også har bidraget til studiet.
Plantebaserede bøffer på menuen
Forskerne brugte data fra den danske befolkningsundersøgelse Kost, Kræft og Helbred. I alt deltog 57.053 voksne i alderen 50 til 64 år i undersøgelsen, hvor de blev spurgt ind til deres madvaner og livsstil i begyndelsen af 1990’erne. Forskerne har i de efterfølgende år kunne identificere, hvem der udviklede blødninger og blodpropper i hjernen..
”Den mad vi spiser, har en afgørende indflydelse på vores helbred, men påvirker ligeledes vores klima og miljø. Vi skal spise mere bæredygtigt, men det er naturligvis vigtigt, at det også er en sund kost,” siger Christina Dahm.
Ifølge Christina Dahm bør studiet følges op i forhold nutidens danske kostvaner, der i højere grad indeholder nye bæredygtige fødevarer som fx havremælk og plantebaserede bøffer samt studier, som undersøger mere konkret, hvordan danskerne kan blive bedre til at efterleve klimavenlige kostråd.
Først på året lancerede Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Fødevarestyrelsen nogle klimakostråd, som minder om bæredygtig kost. De skal bidrage til at indfri klimalovens målsætning om at reducere Danmarks drivhusgasudledning med 70 procent i 2030 og samtidig give folkesundheden et løft.
De syv officielle danske klimavenlige kostråd
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Bag om resultatet
- Studiet er en befolkningsundersøgelse baseret på spørgeskemaer og en klinisk undersøgelse.
- Undersøgelsen er lavet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse.
- Kost, Kræft og Helbred undersøgelsen er finansieret af Kræftens Bekæmpelse.
- Den videnskabelige artikel kan læses i det videnskabelige tidsskrift Stroke.
Kontakt
Christina C. Dahm
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
ccd@ph.au.dk
23 32 18 75
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum