
Hjælpepakke skal dække bredt
Covid-19 har trukket store veksler på sundhedsvæsnet, og udsigterne til, at arbejdspresset aftager, er små. Indsatsen har krævet meget af mange faggrupper, og derfor er det vigtigt, at man ikke ser sig blind på afgrænsede personalegrupper, når man skal fordele en hjælpepakke til sundhedsvæsnet. For mange medarbejdergrupper har mærket arbejdspresset, og derfor skal deres ekstra indsats naturligvis også honoreres, påpeger formand for Kost og Ernæringsforbundet Ghita Parry.
- På plejehjem, hospitaler og mange andre arbejdspladser er der blevet løbet stærkt, og intet tyder på, at presset aftager lige foreløbigt. Derfor er det også tiltrængt – og på høje tid – at Christiansborg har fået øje på de store veksler, der er trukket på medarbejderne. Det tyder på, at der er mere end venlige ord og ros på vej til de berørte medarbejdere, og der rent faktisk tilføres nogle midler. Det manglede da bare, siger Ghita Parry.
Hun sender samtidig en alvorlig opfordring til, at politikerne på Christiansborg ikke blander ligeløns-problematikken sammen med en akut hjælpepakke til de pressede faggrupper. De to ting skal holdes adskilt, hvis der skal findes langsigtede, ordentlige løsninger på ligelønsproblemet. Hjælpepakken må derfor ikke blive til varige midler til få faggrupper, understreger Ghita Parry.
Her må politikerne på Christiansborg forud for OK24 istedet sikre tilstrækkelige midler, som parterne kan forhandle om til den tid, siger hun og tilføjer:
- Uanset, hvad der sker de kommende dage, vil det ikke løse det grundlæggende, strukturelle ligelønsproblem, der er på det offentlige arbejdsmarked. I mere end et halvt århundrede er ”de traditionelle kvindedominerede fag” blevet underbetalt sammenlignet med andre grupper på arbejdsmarkedet. Dette udtalte lige- og lavtlønsproblem er skabt af politikerne med tjenestemandsreformen, og derfor skal det løses af politikerne. Men det gøres ikke bare i en håndevending en decemberdag i Finansministeriet. Det kræver mere grundlæggende, gennemtænkte beslutninger, siger Ghita Parry.
Nøgleord
Kontakter
Tenna HjortnæsPressechef
Tlf:41594446tpe@kost.dkInformation om Kost og Ernæringsforbundet
Kost og Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for ca. 8.500 ernæringsprofessionelle, fx ernæringsassistenter, økonomaer, professionsbachelorer i ernæring og sundhed, ledere, kliniske diætister og ernæringsteknologer. De kæmper hver dag for smagfuld og god ernæring og vejledning for hundredtusindvis af mennesker på hospitaler, plejehjem, kantiner, daginstitutioner og mange andre steder.
Forbundets medlemmer spiller en afgørende rolle i velfærdssamfundet – både for den enkelte borgers sundhed, trivsel og livskvalitet og for folkesundheden. For mad giver livsvigtig energi, er forudsætningen for, at vores børn udvikler sig, og giver livskvalitet for vores ældre. Den rette mad forebygger sygdomme, og den forkerte mad eller underernæring kan forkorte liv. Derfor arbejder vi hver dag for at tydeliggøre medlemmernes betydning for et sundere Danmark og forbedre rammerne om deres arbejde.
Følg pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Fælles udspil: En sundere, mere velsmagende og værdig alderdom26.6.2023 08:53:49 CEST | Pressemeddelelse
Mad kan mere end at mætte. Ernæringsrigtige måltider giver færre indlæggelser og genindlæggelser, og det giver færre udgifter til et hårdt presset sundhedsvæsnet. Men mad og måltider er også nydelse, genkendelse, livskvalitet, glæde samt fællesskaber og værn mod ensomhed.
Uligeløn giver mangel på ernæringsassistenter13.6.2023 11:44:23 CEST | Pressemeddelelse
Ernæringsassistenter er blandt de faggrupper, der får udbetalt mindst for deres indsats på offentlige arbejdspladser. Den lave løn kan medvirke til, at der ikke er hænder nok til at lave mad til sårbare borgere i fremtiden.
Der er brug for at rekruttere mange faggrupper14.12.2022 15:18:03 CET | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet deler SVM-regeringens opfattelse af, at løn og arbejdsvilkår har betydning for mulighederne for at fastholde og rekruttere den rette faglærte arbejdskraft.
Fagforbund: Køkkenpris bør få politikere i tænkeboks28.9.2022 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet samt FOA håber, at Køkkenprisen 2022 kan få politikere til at genoverveje planer for madproduktion på Nyt Hospital Nordsjælland
Forslag: Indfør obligatorisk skolemad20.6.2022 10:05:34 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet, Diabetesforeningen, Børns Vilkår og Landbrug & Fødevarer vil indføre obligatoriske madordninger i den danske folkeskole.