Kokke og køkkenmedarbejdere skal hjælpe med at bremse roskildesyge

Kokke, økonomaer og køkkenpersonale bør blive hjemme fra arbejde, hvis de har symptomer på roskildesyge – eller lige har haft roskildesyge. Man kan nemlig smitte både før, man føler sig syg og mindst 48 timer efter, at man er blevet rask. Det fastslår Fødevarestyrelsen, som frem mod jul sætter fokus på, hvordan personalet i de professionelle køkkener på caféer, kantiner, i restauranter og delikatesseafdelinger, kan være med til at bremse roskildesyge.
'Roskildesyge er ekstremt smitsom, og vi ser desværre engang imellem, hvordan en enkelt fejl i et professionelt køkken kan ramme et stort hold gæster. I værste fald bliver folk indlagt, fordi de dehydrerer', forklarer Niels Ladefoged Nielsen, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.
Norovirus, som er kilden til roskildesyge, smitter med ekspresfart og lister sig typisk ind i køkkenet via mikroskopiske rester af opkast og afføring på hænder eller med forurenede bær, grøntsager og østers. Norovirus giver både opkast og diarré. Derfor er det afgørende, at alle vasker hænder med varmt vand og sæbe, inden de begynder at lave mad eller at servere mad for deres kunder og gæster. Men allervigtigst, bliver væk fra arbejde, hvis de har eller lige har haft roskildesyge.
'Mange tænker måske ikke over, at norovirus både smitter, før du bliver syg, men også i en periode efter at du føler dig rask. Derfor bør køkkenpersonale ikke lave mad til andre før tidligst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet. Det budskab er vigtigt for os at få ud til de madprofessionelle. Men rådet gælder også hjemme i dit eget private køkken, og når du laver mad til familien', understreger Niels Ladefoged Nielsen.
Fødevarestyrelsen indrykker fra slut oktober og ind i december annoncer i udvalgte fagblade og henvender sig derudover til blandt andet husholdningslærere i folkeskolen, undervisere på kokke- og økonomaskoler samt fødevarebrancher og -erhverv. Derudover bliver hovedbudskabet i oplysningsindsatsen: Laver du mad til andre, og har du mistanke om roskildesyge, så bliv hjemme! lanceret på både sociale medier som tekst og film og i radiospots henover oktober, november og december 2021.
Her kan du læse mere om kampagnen
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34.
Nøgleord
Billeder

Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza1.4.2025 17:55:00 CEST | Pressemeddelelse
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.
Fødevarestyrelsen har testet frugt og grønt for pesticidrester – danske produkter klarer sig bedst i analyserne17.12.2024 07:59:00 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har kontrolleret ca. 2.500 fødevarer for pesticidrester. 98 procent af prøverne viste intet indhold af pesticidrester eller indhold under de tilladte niveauer, mens pesticidindholdet i 1,2 procent af prøverne kan udgøre en sundhedsrisiko ved indtag over tid.
Fødevarestyrelsen advarer forbrugere mod kosttilskud, der kan give leverskader15.10.2024 17:42:29 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen advarer mod kosttilskuddet Ginseng Kianpi Pil, der indeholder en rod, som er vurderet sundhedsskadelig. Salget af Ginseng Kianpi Pil er sket via Den Blå Avis. Det er nu stoppet af Fødevarestyrelsens rejsehold.
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum