HEART – Herning Museum of Contemporary Art

Første kanonkonge-maleri nogensinde! Oplev et brag af et kunstevent på HEART

Del
Lørdag d. 28. august fyres årets kunstevent - bogstavelig talt- af i Herning. Her vil kunstneren Søren Dahlgaard bruge en vaskeægte kanonkonge til at skabe et kæmpe maleri med sin krop.
Skitse af Søren Dahlgaard.
Skitse af Søren Dahlgaard.
For første gang nogensinde vil et maleri blive skabt ved hjælp af en kanonkonge når kanonen fyres af på lørdag d. 28. august kl. 12, 14 og 15 i parken bag HEART. Eventet er åbent for alle og der er gratis adgang. Tilmelding via dette link.
 
Banebrydende maleri-teknik
En professionel kanonkonge er hyret og instrueret til at udføre Søren Dahlgaards særlige maleriteknik, hvor kanonkongen dyppes i maling, skydes ud af sin kanon og lander på et stort lærred. Denne form for maleri-stunt er ikke udført tidligere, så Søren Dahlgaard skriver hermed en helt ny side i kunsthistoriens lange kapitel om maleri og maleri-teknikker.
 
Aktionsmaleri - hvorfor male med en pensel? 
Aktionsmaleri har været en del af Søren Dahlgaards kunstneriske praksis i 20 år.  Udgangspunktet i disse aktionsmalerier er at stille helt fundamentale spørgsmål til maleriet og maleriets historie. Hvordan maler man? Hvorfor male med en pensel? Og kan en pensel være andet end et bundt hår fastgjort på en træpind? Kan man finde på en anden måde at male på? Hvordan kan maleriet gentænkes?
 
Af historisk og æstetisk betydning for Dahlgaards aktions malerier står især den japanske kunstgruppe Gutai fra 1950’erne, Yves Klein og Piero Manzoni i Europa i 1960’erne samt amerikanske Paul McCarthy og schweiziske Roman Signer i 1990’erne. Centralt for disse kunstnere er processen/aktionen frem for det færdige maleri objekt. Maleprocessen som værk indeholder et fysisk og kropsligt potentiale og udsagn, som Dahlgaard ikke mener er udforsket til bunds.
 
Dahlgaards aktions maleri projekt spørger dermed: Hvor er værket? Er det processen, fotografiet, video optagelsen eller publikums oplevelse af live eventen? Kan værket bestå af summen af medierne? Disse spørgsmål har optaget Dahlgaard i over 20 år og hans bedste bud er, at alle medierne er en del af værket samt værker hver for sig. Dette producerer et væld af muligheder for forskellige måder at udstille værket/processen på. Hvert format/medie har sine egne kvaliteter, æstetik og muligheder.
 
International anderkendt kunstner
Søren Dahlgaard er bedst kendt for Dejportrætterne på Statens Museum for Kunst i 2008, der blev hans store gennembrud i Danmark. Efterfølgende turnerede dejportrætterne verden rundt til bl.a. Venedig Biennalen og Photographers Gallery, London, og etablerede Søren Dahlgaard i den internationale kunstverden.
 
Dahlgaards action-maleri -figur, Dejkrigeren, er ligeledes et kendt kunstprojekt som først blev opført på Louisiana i 2008 og efterfølgende på kunstmuseer og festivaler i Tyskland, Italien, Frankrig, Island, Brasilien, USA, Australien og Kina.
 
Realisering af en 20 år gammel drøm
Ideen til Kanonkonge maleriet er fra 2001, hvor det skulle realiseres i USA med finansiering af den engelske tv station Channel 4 til en dokumentar film. I 11. time måtte projektet dog aflyses da Channel 4 reducerede Deres bidrag. Nu, 20 år senere, genoplives drømmen om at producerer denne spektakulære maleri event, denne gang som en del af HEART Museum of Contemporary Arts Socle du Monde biennale.
 
 
 

Billeder

Skitse af Søren Dahlgaard.
Skitse af Søren Dahlgaard.
Download

Information om HEART – Herning Museum of Contemporary Art

HEART – Herning Museum of Contemporary Art
HEART – Herning Museum of Contemporary Art
Bitten & Aage Damgaards Plads 2
7400 Herning

97 12 10 33http://www.heartmus.dk/

HEART – Herning Museum of Contemporary Art er opstået i grænselandet mellem kunst og erhverv og er båret frem af den passionerede skjortefabrikant Aage Damgaard (1917-1991), som har skabt fundamentet for museets samling. Herning Kunstmuseum blev til i 1977, og åbnede d. 9. september 2009 i en helt ny bygning tegnet af den amerikanske arkitekt Steven Holl. Ved indvielsen ændrede museet navn til HEART.

Følg pressemeddelelser fra HEART – Herning Museum of Contemporary Art

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HEART – Herning Museum of Contemporary Art

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye