Personer med flere psykiatriske diagnoser dropper oftere ADHD-behandlingen
Nu viser et forskningsresultat fra iPSYCH, at personer med ADHD, der også har en anden psykiatrisk diagnose, har højere risiko for at stoppe med deres medicin end personer, der ’kun’ har en ADHD-diagnose.
ADHD-medicin kan opdeles i to grupper; medicin, som virker opkvikkende – også kaldet stimulanser - og ikke-stimulanser, som ofte bruges, hvis en person ikke reagerer godt på førnævnte.
Halvdelen skipper medicinenSelvom stimulanser ifølge forskningen virker for de fleste personer med ADHD, kan medicinen give bivirkninger, og op til 50 procent holder op med at tage deres medicin inden for to år efter behandlingsstart.
”Vi fandt ud af, at mennesker, der ud over ADHD også har anden psykiatrisk diagnose, for eksempel tics, angst, bipolar lidelse eller misbrug, i højere grad holder op med at tage deres centralstimulerende medicin eller skifter til en ikke-stimulerende ADHD-medicin,” fortæller forsker i iPSYCH, Isabell Brikell, der står bag undersøgelsen.
Ifølge forskeren kan dette potentielt skyldes en højere risiko for bivirkninger eller lavere effekt af stimulanser hos personer med dobbeltdiagnoser, eksempelvis kan stimulanser i sjældne tilfælde føre til tics, og den enkelte stopper derefter med sin medicin eller afprøver ikke-stimulanser.
Positiv effekt på vigtige områder
”Det er væsentligt at forstå, hvorfor så mange holder op med at tage deres medicin. Forskningen har vist, at behandlingen har en positiv effekt på vigtige parametre såsom skolepræstationer og lavere risiko for ulykker og skader for personer med ADHD,” siger Isabell Brikell.
Forskerne fandt også evidens for, at en højere genetisk risiko for skizofreni og bipolar lidelse er forbundet med en øget risiko for at stoppe med sin medicin.
Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Psychiatry, og undersøgelsen er til dato den største af sin art.
Forskerne har indsamlet oplysninger fra 9.133 personer diagnosticeret med ADHD og deres recepter på ADHD-medicin i Danmark siden 1995.
Undersøgelsen har forsøgt at kortlægge, hvilke genetiske, kliniske (alder ved ADHD-diagnose og anden diagnose) og socio-demografiske faktorer, som moderens uddannelsesniveau, faderens indkomst og forældres eventuelle psykiatriske sygdomshistorie, der kan påvirke risikoen for at stoppe med at tage sin ADHD-medicin.
”Vores resultater bekræfter tidligere mindre undersøgelser ved at vise, at visse psykiatriske dobbeltdiagnoser kan have en negativ indvirkning på behandlingsudfaldene for ADHD,” siger Isabell Brikell og fremhæver, at resultaterne især er interessante for klinikere, der arbejder med ADHD, og som skal træffe beslutninger om behandlingen.
”Med mere viden om hvorfor og hvem, der er i øget risiko for, at behandlingen afbrydes, kan vi klæde klinikerne bedre på til at give disse personer mere målrettet behandling, overvågning og støtte,” siger hun.
Forskerne er netop nu i gang med at analysere genetisk information om mere end 20.000 personer med ADHD, for at teste om undersøgelsens resultater kan bekræftes.
- Studiet er et registerstudie
- Samarbejdspartnere: iPSYCH og proffessor Anita Thapar fra Cardiff University School of Medicine.
- Undersøgelsen er finansieret af Lundbeckfonden
- Den videnskabelige artikel kan læses i American Journal of Psychiatry
Isabell Brikell
Aarhus Universitet, Institut for Økonomi – Center for Registerforskning
isabell.brikell@econ.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Social, kulturel og økonomisk status påvirker kvaliteten af din medicinske behandling12.5.2025 11:16:06 CEST | Pressemeddelelse
Omfattende dansk studie med 177.495 deltagere viser markante sociale, kulturelle og økonomiske forskelle i risikoen for at modtage uhensigtsmæssig medicin – selv i et land med fri og lige adgang til sundhedsydelser.
”Vi har brug for mere viden om epilepsi, ADHD og autisme hos børn”12.5.2025 10:02:48 CEST | Pressemeddelelse
Julie Werenberg Dreier er ny professor i psykiatrisk epidemiologi på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed. Hendes forskning fokuserer på krydsfeltet mellem psykiatri og neurologi med særligt fokus på hjernesygdomme hos børn og i relation til reproduktion.
Aarhus Universitet tilknytter Harvard-forsker som adjungeret professor12.5.2025 09:59:53 CEST | Pressemeddelelse
Professor Christopher Kabrhel fra Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School i Boston er ny adjungeret professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum