Hvordan er dit pizzabuds arbejdsmiljø?

Når du ringer efter en pizza, er der en god sandsynlighed for, at den bliver bragt ud med et bud, der har fået opgaven via en digital platform. De er ofte unge og som regel tilknyttet som selvstændige, hvilket betyder, at det er svært at gennemskue, hvem der har ansvaret for arbejdsmiljøet, viser en ny undersøgelse udarbejdet af blandt andet Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).
De foreløbige resultater tyder også på, at unge i denne form for beskæftigelse er mere udsatte for negative hændelser og seksuel chikane. Eksempelvis fortæller 1 ud af 8, der bringer mad ud, at de har oplevet trusler om vold, og 1 ud af 7, der arbejder i kunders hjem (babysitting og rengøring), fortæller, at de har oplevet forskellige former for seksuel chikane.
”Vi ved fra andre undersøgelser, at gennemsnitligt 1 ud af 12 unge oplever trusler om vold og 1 ud af 14 unge oplever seksuel chikane på det ordinære arbejdsmarked. Selv om vi skal være påpasselige med at tolke på disse sammenligninger, så tyder resultaterne fra denne pilotundersøgelse på, at unge på digitale platforme på nogle områder er mere udsatte i deres arbejde”, siger Johnny Dyreborg, seniorforsker på NFA.
”Vores undersøgelse viser også, at det er svært for de unge at gennemskue, hvem de skal gå til, hvis de eksempelvis kommer ud for en ulykke eller ikke kan nå deres opgaver. Derudover oplever flere, at de er meget alene og savner kollegiale fællesskaber”, siger han.
Forskerne bag undersøgelsen har udarbejdet en række anbefalinger, der kan være mulige svar på de problemstillinger, som resultaterne peger på. Anbefalingerne kan læses i rapporten ”Risici og arbejdsmiljø blandt unge på de nye digitale arbejdsmarkeder”.
Undersøgelsen er en pilotundersøgelse, der skal bakkes op af en mere udførlig analyse.
Kontakter
Alex HooshiarChef for Ledelses- og KommunikationssekretariatetDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Tlf:20137278axh@nfa.dkBilleder
Links
Information om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Lersø Parkallé 105
2100 København Ø
39 16 52 00http://www.nfa.dk
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler og uddanner og bidrager dermed til at udvikle et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Højt sygefravær i første job hænger sammen med risiko for langtidssygemeldinger senere i arbejdslivet27.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Unge med hyppigt sygefravær i starten af arbejdslivet er i risiko for langtidssygefravær senere i deres arbejdsliv, viser ny forskning.
Svamp på museet: Nysende medarbejdere fik forskere til at kigge forbi24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra NFA finder skimmelsvampe på Aarhus Søfartsmuseum, hvor medarbejdere fortæller om blandt andet irritation i luftvejene. Det kræver dog mere forskning at kunne fastslå en direkte sammenhæng.
Motivation, fleksibilitet og netværk styrker ledige seniorers jobmuligheder19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det forbedrer chancerne for at finde nyt job for ledige seniorer, hvis de er motiverede, villige til at ændre retning i karrieren og har et stærkt personligt netværk. Det viser ny forskning.
Nyt værktøj hjælper med at skabe et sundere psykosocialt arbejdsmiljø16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Problemer med stress, arbejdspres eller dårlig trivsel? I et nyt studie kortlægger forskere fra NFA, hvordan man mest effektivt kommer psykosociale arbejdsmiljøproblemer til livs. Det er blevet til en ny model, der skal gøre det lettere for arbejdspladser at navigere i den viden, som findes på området.
Arbejdsrelaterede ulykker og sygdomme koster samfundet omkring 50 milliarder kroner om året9.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ulykker og sygdom på grund af arbejdet koster samfundet dyrt. En ny rapport viser, at regningen årligt løber op i cirka 50 milliarder kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum