Nye tal: Flere test og øget brug af Smittestop-app vil have markant effekt på smitteudviklingen

Onsdag fremlagde regeringen en ny aftale med KL og Danske Regioner om, at flere borgere skal testes to gange om ugen som led i en gradvis genåbning af Danmark.
I den forbindelse bør myndighederne gøre en ekstra indsats for at tilskynde flere danskere til at bruge Smittestop-appen og sikre, at den er tilgængelig for alle med smartphones. Sådan lyder opfordringen fra professor ved Institut for Datalogi på Aalborg Universitet, Kim Guldstrand Larsen.
Han bygger sin appel på nye beregninger, der viser, at netop kombinationen af massiv testning og brug af Smittestop-app tilsammen styrker indsatsen mod coronavirus:
- Når man tester mange, finder man også flere smittede, der måske ville have været symptomfri, og det er rigtigt godt for smitteudviklingen. Men testning kan ikke stå alene, og derfor er smitteopsporing en enorm vigtig del af arbejdet. Vores beregninger viser, at brugen af Smittestop-appen kan være et virkelig godt redskab, der selvfølgelig heller ikke kan stå alene. Så kort sagt: Test er godt. Brugen af appen er godt. Men at kombinere begge dele er rigtigt godt, siger Kim Guldstrand Larsen.
Test er dyrt – brugen af appen er gratis
Beregningerne er lavet med udgangspunkt i en individbaseret model af Nordjylland anno november 2020 med over 500.000 individer, der alle har en helbredstilstand, kombineret med data om bl.a. bopæl, arbejdspladser og familiestørrelser.
Forskerne har lagt Smittestop-appen ind i modellen for at se, hvordan smitten falder, når man kombinerer massiv testning med forskellige grader af udbredelse af appen. I modellen antager de, at borgerne bruger appen korrekt, og at den samtidig fungerer upåklageligt.
Med udgangspunkt i det aktuelle testniveau, hvor man i Danmark tester ca. 1 mio. om ugen, og ca. 15.000 nordjyder om dagen, ville der i Nordjylland være i alt 72.326 smittede under et forløb på 45 dage – vel at mærke hvis borgerne ikke benyttede appen til smitteopsporing. Hvis man udover at teste de 15.000, sikrede, at 30 procent af borgerne også benyttede appen, ville tallet falde til knap 70.000 og til knap 65.000, hvis halvdelen af befolkningen brugte appen. Hvis man sikrede, at 80 procent anvendte appen, ville tallet falde til 53.232. Altså en reduktion på 26 procent fra udgangspunktet.
- Vores tal viser, at man får næsten samme gevinst ved at teste 15.000 borgere og sikre en meget bred udbredelse af appen, som hvis man alene testede 30.000. Selv om en udbredelse af appen fra 30 til 50 procent gør en forskel, så giver det en endnu større reduktion at øge fra 60 til 80 procent. Det er så at sige ”de sidste udbredelsesprocenter”, der virkelig batter, siger Kim Guldstrand Larsen og forklarer, at det er den omvendte situation med test, da den gunstige effekt aftager i takt med, at man øger antallet af test.
- Uanset hvor udbredt appen er, er gevinsten ved at øge antallet af daglige test fra 15.000 til 30.000 større end ved at øge antallet af test fra 100.000 til 170.000.
Kim Guldstrand Larsen, der også er en af ATVs digitale vismænd, forudser derfor, at der kan være mange penge at spare ved at fremme brugen af appen, da den massive testning er enormt dyr.
- Vi har en gratis app tilgængelig – og uanset, hvor godt eller dårligt den virker, eller hvor udbredt den er, så ville det hjælpe, hvis endnu flere brugte den. Generelt synes jeg, at det ville være helt logisk i endnu højere grad at benytte digitale løsninger til smitteopsporing.
Om smartphones og Smittestop-appen
I 2018 anslog Danmarks Statistik, at 4,2 mio. danskere over 15 år havde en smartphone, svarende til 88 procent af befolkningen i den samlede aldersgruppe. De nyeste tal peger på, at det tal er steget yderligere.
Men ifølge de seneste offentliggjorte tal er det kun halvdelen af danskere med en smartphone, der har downloadet den såkaldte Smittestop-app.
Projektet BEO-COVID er støttet med 1,2 mio. kr. af Poul Due Jensens Fond.
Nøgleord
Kontakter
Projektleder og Professor Kim Guldstrand Larsen
Institut for Datalogi, Aalborg Universitet
Telefon: 2217 1159
Mail: kgl@cs.aau.dk
Prodekan og vice-projektleder Jakob Stoustrup
Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet
Telefon: 2612 6059
E-mail: jakob@es.aau.dk
Pressekontakt Hiva Ahmadi
Telefon: 22 20 68 69
E-mail: hiah@adm.aau.dk
Billeder




Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ekstraordinære studerende fra Aalborg Universitet udgiver videnskabelig artikel allerede på andet semester14.5.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter blot to semestre på Aalborg Universitet kan en gruppe studerende nu kalde sig forfattere til en videnskabelig artikel om elektrospinning.
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum