
OK21: Et tilfredsstillende resultat trods Corona
Forhandlingerne for alle ansatte i regionerne har båret præg af Corona og dens betydning for de ansatte. Det har været et stort emne for os på arbejdstagersiden at få synliggjort den indsats i forliget.
Med forliget er den overordnede ramme nu på plads. Forhandlingerne har været seje, men en del af resultatet er opløftende nyt for dig, der er ansat i en region.
For der er udsigt til lidt mere i løn og en fastholdelse af den såkaldte reguleringsordning (hvor lønudviklingen følger den lønudvikling, der er i den private sektor), hvilket Kost og Ernæringsforbundets formand, Ghita Parry, er tilfreds med. Lønudviklingen vil, lige som i det kommunale forlig, være på 5,02% til alle.
”Lønmæssigt er det her et ok resultat. Det ville være ønskeligt, at medarbejdernes indsats det seneste år i endnu højere grad var afspejlet i lønningerne. Men det er vigtigt, at der er lønfremgang til regionalt ansatte – både for de ansatte og for arbejdsgiverne, der skal kunne tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, til trods for den generelle afmatning i økonomien”, slår formanden fast.
At alle er sikret lønstigninger på 5,02% betyder, at reallønnen er sikret. Vi forventer prisstigninger i perioden på mellem 3,95 og 4,4% og dermed er der tale om en mindre reallønsfremgang til alle.
Foruden den overordnede lønramme er der i regioner også fokus på lavtløn og ligeløn – altså, at der skal afsættes penge til ansatte med lave lønninger (lavtløn) og der skal fokus på at udligne lønforskellen mellem kvindedominerede fag og mandsdominerede fag (ligeløn).
“Det er egentlig forrykt, at vi stadig skal debattere ligeløn i år 2021. Det er godt at vi får gjort noget ved både ligeløn og lavtløn med denne aftale. I Kost og Ernæringsforbundet bliver vi ved med at kæmpe for det, fordi det er så afgørende for rekrutteringen såvel som medarbejdernes følelse af anerkendelse og respekt for deres arbejde,” siger Ghita Parry.
Ydermere har parterne fået forhandlet sig til en organisationspulje på 0,45%.
Fokus på arbejdsmiljøet, seniorer og sorgorlov
Foruden ændringerne på lønområdet, så indeholder forliget også gode tiltag omkring arbejdsmiljøet og seniorordninger, som understøtter et langt og godt arbejdsliv i på de regionale arbejdspladser.
Der vil blive uddannelse til ledere og tillidsvalgte i psykisk arbejdsmiljø og så er der oprettet en ny tryghedspulje som sikrer støtte i forbindelse med afskedigelse i budgetbesparelser, organisationsændringer, lukning af institutioner/nedlæggelse af arbejdspladser eller kapacitetsmæssige besparelser.
I aftalen er der også blevet indført sorgorlov og fokus på den grønne omstilling, samt en forsknings- og udviklingspulje for Sundhedskartellets grupper.
Med det regionale forlig er der nu sat rammer for alle tre områder på det offentlige arbejdsmarked. Næste skridt er de såkaldte organisatoriske forhandlinger, hvor der kan forhandles særlige krav for eksempelvis ernæringsprofessionelle i stat, kommune og region.
Nøgleord
Kontakter
Kommunikationskonsulent Bjørn Rasmussen på 31 63 66 78
Information om Kost og Ernæringsforbundet
Kost og Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for 8.500 ernæringsprofessionelle. Medlemmerne arbejder med vejledning og behandling, sundhedsfremme og forebyggelse, ledelse og professionel forplejning.
Vi forhandler løn og arbejdsvilkår for medlemmerne, giver juridisk bistand og faglig sparring om fag, løn, ansættelse og karriere. Vi arbejder desuden for at synliggøre den kost-, ernærings- og sundhedsfaglige profession, som du kan læse mere om på kost.dk og på vores social medie-kanaler.
Følg pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Fælles udspil: En sundere, mere velsmagende og værdig alderdom26.6.2023 08:53:49 CEST | Pressemeddelelse
Mad kan mere end at mætte. Ernæringsrigtige måltider giver færre indlæggelser og genindlæggelser, og det giver færre udgifter til et hårdt presset sundhedsvæsnet. Men mad og måltider er også nydelse, genkendelse, livskvalitet, glæde samt fællesskaber og værn mod ensomhed.
Uligeløn giver mangel på ernæringsassistenter13.6.2023 11:44:23 CEST | Pressemeddelelse
Ernæringsassistenter er blandt de faggrupper, der får udbetalt mindst for deres indsats på offentlige arbejdspladser. Den lave løn kan medvirke til, at der ikke er hænder nok til at lave mad til sårbare borgere i fremtiden.
Der er brug for at rekruttere mange faggrupper14.12.2022 15:18:03 CET | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet deler SVM-regeringens opfattelse af, at løn og arbejdsvilkår har betydning for mulighederne for at fastholde og rekruttere den rette faglærte arbejdskraft.
Fagforbund: Køkkenpris bør få politikere i tænkeboks28.9.2022 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet samt FOA håber, at Køkkenprisen 2022 kan få politikere til at genoverveje planer for madproduktion på Nyt Hospital Nordsjælland
Forslag: Indfør obligatorisk skolemad20.6.2022 10:05:34 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet, Diabetesforeningen, Børns Vilkår og Landbrug & Fødevarer vil indføre obligatoriske madordninger i den danske folkeskole.