Byggebranchen knokler sig igennem coronakrisen uden større skrammer

Der er gang i landets byggepladser, og det ser ikke ud til at stoppe. Branchen er i fremgang, indtjeningen stiger, og stadig flere har overskud. Det viser Byggeanalysen 2020, som Deloitte og DI Dansk Byggeri står bag.
Ifølge analysen er overskudsgraden for branchen således steget fra 4,6 procent i 2018 til 5,5 procent i 2019. Det primære resultat pr. ansat er steget fra 89 t.kr. i ’18 til 102 t.kr. i ’19, ligesom soliditetsgraden er vokset stødt de seneste fem år til senest 38 procent. 87 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen havde overskud i 2019.
Thomas Frommelt, partner og brancheleder for byggebranchen i Deloitte, understreger, at byggebranchen er et lyspunkt i en tid, hvor den økonomiske virkelighed fremstår mere dunkel for andre dele af erhvervslivet.
”COVID-19 har i første omgang kun haft begrænset effekt på bygge- og anlægsbranchen. Nybyggeriet og boligbyggeriet er fortsat på et højt niveau, og prisen på private boliger er steget siden COVID-19-krisens begyndelse. Dertil er der indført en række tiltag, der vil understøtte aktiviteten i den kommende periode, så vi forventer en fortsat høj aktivitet i 2021,”siger han.
Gode tendenser må ikke blive sovepude
Byggeanalysen viser også, at brugen af kompensationsordninger i bygge- og anlægsbranchen har været begrænset. I spørgeskemaundersøgelse foretaget i august 2020 med over 700 respondenter svarer kun 14 procent af virksomhederne, at de har gjort brug af ordningen for momslån, 5 procent har brugt lønkompensationsordningen, og kun 2 procent af virksomhederne har gjort brug af kompensationsordningen vedrørende faste omkostninger. Tallene er betydeligt højere i andre brancher.
Underdirektør i DI Dansk Byggeri Torben Liborius genkender det gode billede og glæder sig over, at branchen sammen med fagbevægelsen og arbejdstilsynet, er gået langt for at holde corona-sikker gang i de danske byggepladser. Men han understreger samtidigt, at der stadig er mange virksomheder i branchen, der ikke mærker det høje aktivitetsniveau.
”Byggeriet er sluppet nådigt gennem krisen, så der er bestemt grund til at glæde sig. Men jeg vil samtidig slå fast, at det ikke er alle steder i landet, at der er fyldte ordrebøger. Det betyder, at den generelt gode tendens for branchen ikke må blive en sovepude. Vi må blive ved med at gøre, hvad vi kan, for at holde hånden under de mange vigtige arbejdspladser i byggeriet,” siger han.
Nøgleord
Kontakter
Thomas Frommelt, partner og brancheleder for byggebranchen i Deloitte, 24 23 83 04 / tfrommelt@deloitte.dk
Torben Liborius, underdirektør i DI Dansk Byggeri, 22 32 34 95 / tli@di.dk
Billeder

Vedhæftede filer
Links
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
Danske topledere investerer heftigt i AI – men interesserer sig ikke synderligt for teknologien13.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kun 38 procent af toplederne i danske virksomheder udtrykker høj interesse for generativ AI. Til sammenligning er interessen høj hos hele 63 procent af toplederne i resten af verden. Kløften kan sætte Danmark tilbage i AI-kapløbet, konkluderer Deloitte i ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum